Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: hoog Johanna verplaatste zich met haar centrum via de Alpen naar de Oostzee en zoekt mandag verbinding met het Russische hoog. Na een afzakkende hoogtetrog en afsnoering van een laag richting de Middellandse Zee gaat het Azorenhoog vervolgens een brug opbouwen met het Russische hoog.

Toenemende hogedruk / steeds meer zon

Gisteren hadden we te maken met grote verschillen in weer in de Alpen. Terwijl het aan de Alpennoordkant compleet “herfst” was met harde wind en veel neerslag konden de “zuiderlingen” genieten van een vleug voorjaar. Met veel zon en föhn steeg het kwik zelfs tot zomerse waarden van 20 tot 22 graden. Toppen was het weerstation in Roveredo (Graubünden, 305m) alwaar het maar liefst 23.7 graden werd! Zijn we toch bezig met thermische hoogstandjes, wat te denken van de bijna 33 graden gistermiddag in Valencia!

Heerlijk weer gisteren aan de Alpenzuikdant. Lago di Garda
In het Zwitsesse Ticino en Graubünden werd het 20 tot bijna 23 graden. Beeld Ascona met in de verte de skyline van de Alpen
Ook in Ticino het nog winterse Bosco Gurin, ook hier steeg het kwik tot 9 graden
Trübe en sneeuw gisteren in het Stubaiertal – Foto via JJM‏ @JJM36
Hogerop regeert de winter met veel sneeuw, Valdisere, het is weer droog en blauwe lucht wordt zichtbaar
Sneeuw genoeg!
Vooral in het oosten geen beste condities – Hauser Kaibling

Hoog Johanna is aan de wandel geslagen en ligt momenteel met zijn kern ten noorden van de Alpen. Het zal tot maandag via Polen naar de Oostzee trekken en vervolgens samensmelten met een Russichs hoog, kerndruk vandaag 1040 hPa.


Met een naar oostelijke richtingen draaiend stroming waarmee drogere lucht wordt aangevoerd en ondersteund door de stijgende luchtdruk gaat het weer van west naar oost overal verder verbeteren. Het laatst zal dit gebeuren in de oostelijke Alpen(noordkant) waar vooral vanmorgen in de Stau van de Alpenhoofdkam nog veel bewolking aanwezig zal zijn en ook neerslag valt. Achter een koufront is vannacht weer wat koudere lucht binnengestroomd waardoor de sneeuwvalgrens met 1100 tot 600 meter weer een stuk lager is komen te liggen. Verder staat er hier nog een harde tot stormachtige wind.

Elders is het al opgeklaard of zelfs zonnig en deze weersverbetering zal zich dus naar het oosten tot gaan uitbreiden. De wintersporters kunnen vandaag dus eindelijk weer eens gaan genieten van blauwe luchten en vooral ook de zon. Op 2000 meter wordt het -3 tot -7 graden en tussen de 3000 en 3500 meter tussen de – 9 en – 15 graden. De zuidkant mag zich met föhn ook vandaag weer gaan opmaken voor voorjaarsachtige toestanden met een vleugje “summer feeling”. Met veel zon kan het kwik eer opnieuw tot boven de 20 graden gaan oplopen.

Ofschoon de weer condities duidelijk beter zullen zijn geldt die allesbehalve voor het lawine gevaar!! Er geldt een code oranje 3 tot code rood 4!  Blijf dus vooral op de gemarkeerde pistes en volg de lokale aanwijzingen ten aller tijden op!


Lawine Sprengung Belalp woensdag ochtend

Het weekend lijkt met hogedruk invloed heel fraai te gaan verlopen. Het is overwegend zonnig met af en toe wat overtrekkende wolken(velden). Wel gaan de temperaturen van het westen vanaf vandaag weer flink in de lift en met de al warme maart zon zal de sneeuw vooral in de middag “zwaar” gaan worden. Vroeg op pad luidt dus het devies.

Zondag zien we een hoogtetrog in beeld verschijnen waaruit een bel met koudere lucht gaat afsnoeren (cut-off hoogtelaag). Dit proces zal echter ver westelijk van de Alpen gaan plaatsvinden waardoor enkel de uiterste westerse (Franse) Alpen zondag met wat meer bewolking te maken gaan krijgen. Mogelijk valt er uit de wat dikkere wolken een lokaal buitje in de westelijke Alpen maar naar verwachting zal de neerslagneiging gering zijn.

Afsnoering hoogtelaagje zondag – maandag

Zonnige hogedruk week in verschiet

Na aftocht van het hoogtelaagje richting de westelijke Middellandse Zee gaat het Azorenhoog een brug slaan met het Russische hoog waarbij in de loop van de week boven midden Europa een aparte centrum komt te liggen. Woensdag is de luchtdruk zelfs gestegen tot 1030hPa.

GFS woensdag 15 maart. High pressure rules, volop  zon in de bergen!

Met weinig drukgradiënt, weinig wind en vrij aangename temperaturen betekent dit voor de wintersport dat we te maken gaan krijgen met eindelijk weer eens heerlijk wintersport condities en hogerop zal aan sneeuw geen gebrek zijn. Wel neemt de kans op Hochnebel en mist weer toe en ook in de nachten kan het in de dalen weer flink gaan afkoelen.

Hieronder wat globale sneeuwhoogtes Alpen, lokaal ligt er  echter ook nog meer

Sneeuwhoogte Zwitserland
Frankrijk
Oostenrijk

De afgelopen dagen simuleerden de weermodellen steeds weer een volgende weersverslechtering die vanuit het noordwesten zou moeten gaan invallen. Een koufront zou op de zaterdag dan opnieuw vochtige en onbestendige maritiem polaire lucht over de Alpen doen uitstromen. Dit scenario is vandaag door de weermodellen sterk afgezwakt en deels zelfs niet meer aanwezig. Het meest waarschijnlijke scenario is dat de hogedruk invloed met de brug (hoogte-as) ten noorden van de Alpen intakt zal blijven en we dus ook op de langere termijn de hogedruk het weerbeeld zal bepalen.

Aanhouden hogedruk en veel zon tot in het volgende weekend lijkt het meest waarschijnlijke scenario. GFS voor zaerdag 18 maart
GFS ensembles met nauwelijk nog neerslag en vrij zacht winterweer (hogedruk). Prikpunt noordkant (Tirol)

Of dat morgen inderdaad ook nog zo zal zijn gaan we morgenochtend weer eens nader bekijken. Inmiddels begint ook in Oberwallis van bovenaf de nog vochtige lucht flink “aftedrogen” en verschijnen eerste opklaringen. Fijne dag nog en graag weer tot morgen. Ciao

Lawinegevaar 

Door de sterk wisselende condities en verse sneeuwval blijft het lawine gevaar in de Alpen precair. Algemeen geldt een code oranje (3) en lokaal ophoging naar code rood (4) Helaas worden de gevaren die dit in de bergen en sneeuw met zich meebrengt telkens weer onderschat of genegeerd. Helaas was het ook gisteren bij diverse lawine’s weer raak, in de Franse Alpen is zijn 1 en waarschijnlijk 3 Nederlandse freeriders omgekomen toen ze zonder gids in het gebied van Seuil (Valfréjus), circa 60 kilometer ten oosten van Grenoble door een lawine werden gegrepen.

Kleinere lawine gisteren in Valfréjus(Punta Bagna)

Blijf wanneer je niet bekend met de lokale omstandigheden en gebied dus vooral op de gemarkeerde pistes. Juist tijdens code Oranje (3) gebeuren de meeste dodelijke ongevallen met lawine’s!!

Verse sneeuw, uitnodigend maar volg ten aller tijden de lokale (ski-gebied) aanwijzingen op! – Rosswald, winter 2016
Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd. Ook in de meteorologische lente gaan we gewoon verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk voor de Lage Landen en andere updates. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen.  JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015

                                                                                                                                        Winter is coming – be prepared –


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 467 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen – Johanna leidt weersverbetering in”

  • Evalien
    10 maart 2017 at 11:41

    Goedemorgen Johann, Bedankt weer voor je bericht! Wij vallen met onze neus in boter want we hebben besloten vanmiddag af te reizen naar Wagrain. We hebben internet dus we blijven je weerberichten lezen! Mooie plaatjes trouwens van Oberwallis! Hartelijke groet!

  • Johann
    10 maart 2017 at 12:23

    @Evalien Dat wordt dan genieten, afgezien van nog wat (wolken)velden veel zon, dat geldt met name voor de volgende week. TRAUMWETTER en Wintersport condities – En thx voor following en feedback/ Goede reis en enjoy -J –

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer