Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: achter een koufront welke vooral in de westelijke Alpen enige afkoeling heeft gegeven nadert vanuit het westen een warmtefront met weer zachtere lucht. Dinsdag bereiken de restanten van ex-hurricane –Maria- de Alpen en gaat  het opnieuw tijdelijk afkoelen. Na tussenhoog invloed en opnieuw zachter weer op woensdag en donderdag volgt vrijdag een volgend koufront met markante afkoeling met sneeuw tot circa 1000 meter!

Atlantische dynamiek / variatie

Op nadering van een koufront werd gisteren prefrontaal nogmaals zeer zachte lucht aangevoerd. In de westelijke Alpen kon het kwik voor het arriveren van het front met neerslag nogmaals oplopen tot 23 graden. Nog warmer werd het in de oostelijke Alpen alwaar het kwik met ondersteuning van veel zonnenschijn  zelfs tot 23 a 24 graden opliep. Salzburg-city kon met 25.2 graden zelfs een “zomerdag” noteren

Herfstkleuren tegen winterse contrasten in de bergen. Via FB Timmelsjoch-Hochalpenstrasse
Swiss Downhill Cup in Bellwald Oberwallis – ixsdownhillcup
“Winterse” Kitzsteinhorn

In de loop van de dag nam van het westen en zuiden uit de bewolking steeds verder toe gevolgd door neerslag. Tot de avond had de frontale bewolking de westelijke delen van Oostenrijk bereikt. Ook de zuidelijke Alpen hadden gisteren te maken met veel (Stau) bewolking en de zon kreeg daar nauwelijks tot geen ruimte, neerslag viel er hier echter niet.

De tong van de eens zo machtige Rhonegletsjer. Ook de afgelopen zomer kenden de gletsjers in de Alpen weer een flinke negatieve massa balans. Foto via FB Patrick Henzen

Opkomend warmtefront 
Achter het boven de oostelijke Alpen verpieterende koufront mogen ook de westelijke Alpen en het westen van Oostenrijk vandaag met tussenhoog invloed weer op zon rekenen, de oostelijke Alpen hebben te maken met wat meer bewolking en er kan wat neerslag vallen, veel zal dit echter niet te betekenen hebben.

DWD weerkaart met depressie Wolfgang en in zijn sleeptouw ex hurricane Maria

In de loop van de middag neemt in de westelijke Alpen de bewolking weer toe op nadering van een warmtefront. Maandag valt er dan vooral in de westelijke Alpen weer wat neerslag, naar het oosten toe blijft het grotendeels droog.

Radarbeeld 08h00 via WetterOnline.de

Met het warmtefront stijgt de vorstgrens weer naar 3000 tot 3300 meter en sneeuwen doet het vanaf 2500 tot 3000 meter. De middagtemperaturen stijgen naar 18 tot 22 graden en op 2000 meter wordt het in de warmtefront sector op maandag 5 tot 10 graden.

Prachtige zonsopkomst boven de vers besneeuwde Berner Alpen en Konkordiapaltz / Aletsch gletsjer

Koufront
Dinsdag is het vervolgens weer de beurt aan een volgend koufront, al in de nacht breidt de neerslag zich tot over de oostelijke Alpen(noordkant) uit en de temperaturen gaan weer wat naar beneden. Met een krachtige tot harde noordwestelijke wind wordt het niet veel warmer dan 12 tot 18 graden en de sneeuwvalgrens daalt aan de noordkant weer tot 2200 a 2000 meter, lokaal kan het tijdelijk tot 1800 meter vlokken. De Alpenzuidkant is “Wetterbegünstigt” door een opkomende matige Nordföhn.

In oktober kan het in de bergen al lekker “winteren” met soms al sneeuw tot onder de 1000 meter. Foto’s  Rosswald 19 oktober 2012
Rosswald oktober sneeuw

Donderdag even “zomers”
Woensdag en donderdag gaat een uitloper van het Azoern hoog opnieuw voor een weersverbetering zorgen en met een van west naar zuidwest draaiende stroming wordt vooral op donderdag nogmaals zeer zachte lucht aangevoerd. Na lokale ochtend mist en -of Hochnebel komt overdag de zon er weer aan te pas en in de zachte lucht kan het kwik tot 20 a 24 graden oplopen. Mede door het inkomen van een warme hoogterug wordt het ook hoger op in de atmosfeer weer een heel stuk warmer. De vorstgrens stijgt tijdelijk zelfs tot 3800 a  4000 meter en in de zuidwestelijke Alpen zelfs tot “zomerse” 4250m tot 4400m!!

Trend T850 hPa, prikpunt centrale Zwitserse noordkant
Trend vorstgrens. prikpunt centrale Zwitserse noordkant

Goed voorbereid de winter in!

Rehall, kledingsponsor Alpenweerman.

Winter collectie 2017-2018

Kou inval vanuit noorden
In de loop van de donderdag en vrijdag zien we dat, gesteund door advectie van warme lucht (WLA) op het midden van de Atlantische Oceaan, de hoogterug naar het noorden toe gaat uitbreiden. Tegelijkertijd trekt een depressie via IJsland naar zuid Scandinavie en een apart deel met vooral op hoogte koude lucht, koerst naar de zuidelijke Balkan.

Tussen beide sturende druksystemen gaat dan over een breed front koudere (maritiem polair) lucht tot over de Alpen uitstromen. De meest koude en vochtige lucht gaat waarschijnlijk via de oostelijke Alpen en de Balkan naar het zuiden toe uitstromen.

Het koufront met de voorste begrenzing van markant koelere lucht (maritiem polair) gaat  waarschijnlijk donderdag avond en in de nacht op vrijdag de Alpen binnenvallen (EC12).

ECMWF (EC12) vrijdagmiddag

Het GFS is wat trager en volgt  in de loop van het weekend. Met de noordelijke stroming gaat er dan vooral in de Stau van de noordelijke Alpenhoofdkam neerslag vallen. De sneeuwvalgrens daalt naar 1200 tot 1000 meter en lokaal ook nog lager.

GFS00 met de hoogtetrog /laag voor maandagmiddag

Het is nog even afwachten in hoeverre het Atlantische hoog achter het koufront opnieuw voor een weersverbetering gaat zorgen. Datzelfde geldt voor het afsnoerende (hoogte)laag maar dan in negatieve zin. Dat het vanaf vrijdag vooral aan de noordkant markant gaat afkoelen en het weekend in het teken zal komen te staan van vrij koud (guur) herfstweer dat  lijkt echter zeer waarschijnlijk.

GFS ensembles westelijke Alpen
GFS ensembles oostelijke Alpen

Het één en ander zich gaat ontwikkelen zullen de komende dagen duidelijk moeten maken. Tot zover voor deze eerste oktober, een fijne (zon)dag gewenst en graag weer tot morgen. Ciao vanuit een bewolkt Oberwallis.

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 465 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier