Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  Hoog Ekart strekt zich uit vanaf de Atlantische Oceaan tot over de Balkan en beïnvloedt het weerbeeld in grote delen van Europa. Vrijdag en zaterdag neemt de invloed ervan af en de invloed van depressie Ilka met kern ten westen van Porttugal toe. In de loop van de nieuwe week van het westen uit onbestendig(er) maar nog steeds (veel) te zacht voor de tijd van het jaar

Wintersportweer (kort) Diagram prikpunt St Anton am Arlberg (1307m)

Vandaag donderdag in het gehele Alpengebied afgezien van enkele lokale wolken(velden) in de westelijke Alpen volop zon. Ondanks het zeer milde weer op hoogte uitstekende wintersport condities

Tijdelijk afnemende hogedruk / wisselvalliger. Anti winterse setting houdt aan

Januari zal nu al de weer boeken in gaan als “groot grossier” aantal zonuren. Lokaal werden er door de aanhoudende hogdruk al meer dan 100 zonuren geregistreerd. Zo registreerden het meetstation in Bern (CH) tot en met gisteren 114 zonuren. Enkel het jaar 1949 en 2005 registreerden ook meer dan 100 zonuren te weten 108 en 104.

Nu al is het record aantal zonuren in Bern voor de maand januari verbroken. Bron diagram via Meteo-Schweiz

Deze werden echter gedurende de gehele januari maand behaald en met nog 9 dagen te gaan en met nog meer hogedruk invloed zullen de oude records verpulverd gaan worden. Naast de vele uren zon kenmerkt de januari zich ook nog eens door zeer zacht en droog winterweer met vooral in de bergen steeds weer bijzonder zachte condities.

Ook gisteren maakt de zon weer overuren in de Alpen. Foto Rosswald Oberwallis

Gisteren konden we onder onder de vleugels van hoog Ekart opnieuw een zon overgoten en zeer zachte winterdag optekenen. De hoogste temperaturen werden in de wat hogere delen boven de inversie en aan de Alpenzuidkant gehaald met maxima die tot 10 a 13 graden opliepen. Ook in de hogere Alpen was het zeer zacht met tot op 2000 meter temperaturen tot maar liefst 7 graden in de plus.

Onderweg met Alpenweerman, ski en snowboard scout Bas Laros onder een staalblauwe hemel
Perfect!! AWM ski en snowboard scout Bas Laros
En natuurlijk ook samen met vrouwlief genieten van de sneeuw en zon op de pistes van Rosswald
Ook op de terrasjes was het aangenaam vertoeven! Restaurant Fleschboden (210mm) Rosswald

En geniet ook nog even mee van wat bewegende beelden die we gisteren op de pistes van Rosswald in Oberwallis maakten.

Frostige inversie
Een heel stuk kouder was het onder de inversie in de lagere delen en dalen en dat gold met name in die gebieden waar hardnekkige Hochnebel of mist de zon frustreerde. Hieronder een beeld vanuit de ruimte met de mist en Hochnebel ten noorden van de Alpen. Heel mooi is op de tweede opname te zien hoe de Hochnebel tot in de noordelijke Alpendalen probeerde uit te breiden

Het was dus zaak om boven de inversie en Hochnebel te ontvluchten om dan daar de zon en warmte te vinden. Hieronder een fraaie shot van net boven de Hochnebel op de Rosswis (2334m) met blik over het Nebelmeer  boven het Rheintal,

De laagste temperaturen werden daarbij in het Alpenlaag en Alpen voorland gehaald met ook overdag maxima die rond of zelfs onder het vriespunt bleven. Heel lokaal was de Hochnebel nog net dik genoeg om lichtjes uit te sneeuwen en viel er zogenaamde “industrie (mot)sneeuw”.

Nogmaals Kaiserwetter
Na  opnieuw een koude nacht met lokaal weer matig tot strenge en in de hogere dalen zeer strenge vorst gaan we vandaag op herhaling. On de vleugels van hoog Ekart zal de zon zal dus weer volop aan de hemel te bewonderen zijn en het is in de bergen opnieuw zeer zacht.

Met weinig wind, de zeer droge lucht dus opnieuw uitstekende wintersport condities en ook op de terrasjes is het zelfs in T-Shirt prima vertoeven! Prettige bijkomstigheid is ook nog dat onze nog bleke winterhuidjes lekker kunnen gaan bijkleuren door de steeds sterker wordende zon en UV straling in combinatie met het albedo effect!

Afnemende hogedruk / laagje
Vanaf vrijdag neemt de hogedruk invloed af en krijgen we van het westen en zuiden uit te maken met de invloed van een (hoogte)laag dat al enige dagen voor extreem (nood)weer zorgt in de westelijke delen van het Iberische Schiereiland. Vochtige luchtmassa’s worden daar door het (hoogte)laag op transport gezet met als gevolg extreme neerslag in met name de wat hogere delen.

GFS 500 hPa voor vrijdag, gemakshalve de voor de Alpen belangrijkste druksystemen ingetekend

Lokaal is er in die contreien inmiddels al tussen de 200 en 400 mm aan neerslag gevallen of zelfs nog meer. Boven de 1600 a 1800 meter valt er sneeuw en in de Pyreneeën is lokaal meer dan 200 cm sneeuw gevallen en ook vandaag komt er nog het nodige bij!

Het hoogtelaag is inmiddels wat verder naar het westen en noorden opgeschoven maar de (hogere) bewolking reikt deels nog tot over de zuidelijke westelijke Alpen. Vanaf vrijdag krijgen de Alpen bovendien te maken met een andere kleinschalig laagje dat zich boven de westelijke Middellandse Zee ontwikkelt en vrijdag -zaterdag via Corsica en midden Italië richting de noordelijke Adriatische Zee koerst. In vergelijking met de voorgaande dagen dus een ietwat zuidelijkere koers en daarmee ook weer wat terug gerekende neerslag hoeveelheden.

GFS met het laagje vrijdagochtend net ten noorden van Corsica

Het was sowieso al niet veel wat er aan neerslag werd berekend en uitgaande van de laatste model output valt er slechts een aantal millimeters dan wel centimeters en veelal blijft het op de meeste plaatsen waarschijnlijk gewoon droog. Maar goed, we moeten het toch even vermelden en mocht het dan allemaal mee zitten dan kan er boven de 1700 a 1400 meter weer een weinig sneeuw gaan vallen!

Zondag kan er met voorkeur voor de oostelijke regionen van de oostelijke Alpen nog wat neerslag of een buitje vallen, sneeuwvalgrens meest tussen de 1400 en 1200 meter en lokaal ook nog lager. Door de vrij warme bovenlucht is in de lagere delen ook bevriezende neerslag (ijzel) mogelijk.

Onzekere ontwikkelingen
De ontwikkelingen voor de nieuwe week zijn nog enigszins onzeker. Het lijkt erop dat de jetstream een wat zuidelijkere koers gaat volgen en dinsdag -woensdag net tot over de noordelijke Alpen verloopt. Met een strakke zonale stroming kunnen Atlantische storingen vanuit het westen dan weer tot over de Alpen voor dringen.

Verloop jetstream woensdag 29 januari

Mocht dit inderdaad zo gaan evolueren dan krijgen we vanaf dinsdag met onbestendiger weer te maken met periodiek neerslag en vooral ook meer wind. Voor de woensdag staat dan een koufront op het weermenu en daalt de sneeuwvalgrens van 1400 meter naar 1000 meter. Vooral in de bergen komt er dan een harde tot mogelijk stormachtige westenwind te staan.

Anti winterse setting houdt aan
In het verder verloop volgt de jetstream uitgaande van de laatste model uitdraai dan toch weer een meer noordelijke koers en krijgen we weer te maken met een zuidwestelijke hoogtestroming waarbij aan de noordflank van de zuidelijke hogedruk / subtropische hoogterug. Alles andere dus als winterse kaarten en het lijkt er sterk op dat ook februari zeer zacht zal gaan beginnen. In hoeverre storingen neerslag gaan brengen met dan weer wat minder zachte en vervolgens weer zachtere luchtmassa’s is nog onzeker en varieert per weermodel.

ECMWF vrijdag 31 januari met nog steeds die anti-winterse setting

Maar snel weer vergeten deze kaarten en hopen op een snelle verbetering in het voordeel van “Thialf” de komende dagen. Grote voordeel is natuurlijk wel dat in de hogere bergen kunnen genieten van heerlijke wintersport condities! En wie weet valt er de komende dagen dan toch nog wat verse sneeuw bij.

GFS ensembles prikpunt Zwitserse Alpen

Ik ga in ieder geval de ski’s weer onderbinden voor een nieuwe dag met Kaiserwetter. Actueel op Rosswald (1800m) onbewolkt en 3.2 graden in de plus met een dauwpunt van -10 graden. Fijne dag en ciao

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Het Alpenweerman 2019 jaaroverzicht:

We hebben de mooiste en meest memorabele momenten van het weerjaar 2019 bij elkaar genomen in ons jaaroverzicht. Er is van alles voorbij gekomen: föhnstormen, lichtende nachtwolken en meters sneeuw in de Alpen. Je leest alles in het jaaroverzicht 2019:

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 1.722 times, 1 visits today)
Advertentie

7 Reactie op “Alpen – Januari groot grossier in (record) zonuren, aanhoudend te zacht”

 • krism
  23 januari 2020 at 10:11

  Top Johann! Wij gaan vanaf zaterdag het onzekere tegemoet zien komen. We verblijven dan in Les Arcs. Mijn belangrijkste hoop is dat de harde stormwind wegblijft. Daar heb ik een hekel aan en zijn er veel liften gesloten.
  Amuseer je daar met de Kaiser!!
  groet Krism

 • Johann
  23 januari 2020 at 10:16

  Lading verse sneeuw (dinsdag woensdag) en dan weer Kaiserwetter. Dat zou het mooiste en beste scenario zijn. Iig geen lagedruk met veel wind en hoge luchtvochtigheid, dat zou funest zijn voor de sneeuw en sneeuwcondities. Alvast een goede reis en fijne tijd in Les Arcs¨Gr J

 • Nik
  23 januari 2020 at 11:05

  Goedemorgen, nog geen winter in zicht begrijp ik uit dit bericht. Stond op het punt om te boeken in Nassfeld voor de 2e week van maart, maar volgens mij is het verstandiger om last minute iets te zoeken met deze vooruitzichten.

  • Johann
   23 januari 2020 at 12:58

   Tweede week van maart! Zou me geen zorgen maken Nk tot dan kan er gaat er zeker nog het één en ander veranderen. Kies voor zekerheid, kies dus een hoger gelegen plaats / ski gebied, liefst boven de 2000 meter ! 😉

 • KarinS
  23 januari 2020 at 11:20

  Dank voor dit uitgebreide bericht. Ik knijp ‘m best wel een beetje. Vertrek vrijdag richting Dienten. Alles kan, behalve regen. Dat vind ik zo triest.

  • Johann
   23 januari 2020 at 13:53

   Regen is natuurlijk het laatste wat je wilt hebben op de wintersport. Ik denk dat het voor Dienten Hochkönig wel mee zal vallen. Zondag zelfs mogelijke wat sneeuw tot in het dorp. Volgende week dan even afwachten wat er precies gaat gebeuren (verloop jet, storingen) Even goed weer kans op veel zon en prima wintersport condities met overwegend hogedruk! Goede reis al vast en veel plezier in de Alpen!

 • MrB
  23 januari 2020 at 17:51

  Hoi Johann, leuk om weer je berichten te lezen. Komende weken weer intensief je berichten volgen, we vertrekken de laatste week van februari weer naar het zillertal. Altijd spannend wat het weer gaat doen. Hopen op net zoveel zon en kaiserwetter als in deze maand. Ik zal vast nog wel eens vragen wat de verwachtingen zijn als het bijna zover is ;-). Groeten vanuit Apeldoorn!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier