Alpen - Januari extreem zacht met record aantal zonne-uren
Vooral in de bergen extreem zacht en (record) zonnig, gaat februari op gelijke voet verder?!
Grote delen van Europa hadden in januari te maken met een warmte anomalie. Datzelfde geldt ook voor grote delen van de Alpen.
In de Alpen zal januari 2020 zelfs als extreem zacht de weer archief boeken ingaan. In Zwitserland en Oostenrijk werd het zelfs de 3e warmste januari maand sinds het begin van de officiële metingen en werden er weer diverse warmte records verbroken.
Opvallend door de hogedruk met de deels zeer hoge geopotentiale drukvlakken (500 hPa) de steeds zeer hoge vorstgrens van ver boven de 2000 meter met soms uitschieters tot rond of zelfs boven de 3000 meter! Dit zijn waardes die ook in de zomer geen slecht figuur zouden hebben geslagen. In de lagere delen en dalen aan de Alpennoordkant konden we met ondersteuning van de föhn die ook telkens weer een vinger in de weerpap had zelfs maxima van 17 tot 20 graden noteren!
Record zonnig
Het was niet alleen veel te warm, ook werd het één van de aller zonnigste maanden sinds het begin van de officiële waarnemingen. Zo registreerde bijvoorbeeld Bern 129 zondagen, dat zijn 3 volle zondagen meer dan gemiddeld. Niet verwonderlijk dus ook dat er in januari (zeer) weinig neerslag viel en als te droog de boeken ingaat.
Subtropsiche hoogte ruggen
Oorzaak voor de warmte anomalie en het neerslagarme winterweer was de persisterende hogedruk. Door een krachtige noordelijke jetstream (krachtige Polar Vortex) namen de subtropische hogedrukgebieden ook een noordelijkere positie in. In de Alpen waren het met name ook de subtropische hoogteruggen die steeds weer tot over de Alpen reikten.
De polaire jetstream en Atlantische depressies met hun fronten werden zodoende steeds weer “afgeblokt” of gedwongen een zeer noordelijke koers te volgen. Grote delen van west Europa als ook de Alpen verbleven daardoor steeds aan de warme en droge kant van de jetstream.
Lees desbetreffend ook de mooie Blog welke onze weerman Lars van Galen daarover eerder deze maand schreef. Link -> – “Dringend gezocht, Winter“
Anti winterse setting houdt aan
Ook februari zal zeer zacht (extreem zacht) van start gaan. Het zijn echter nu niet de warme hoogteruggen maar Atlantische warmtefronten (sectoren) die de zeer zachte luchtmassa’s west Europa en tot over de Alpen blazen. Veel wind, hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid dus en dat is de slechts denkbare combinatie voor de sneeuw en het sneeuwdek. Opvallend daarbij ook de neerslag die tot grote hoogte in vloeibare vorm zal gaan vallen, iets wat we de laatste jaren steeds vaker zien gebeuren.
Vanaf dinsdag meldt dan de winter zich in ieder geval weer tijdelijk weer terug met vorst en sneeuw tot in de dalen. In het verdere vervolg lijkt helaas dan toch de warmte anomalie weer toe te slaan!
Apropos warmte; door de sneeuw, de sneeuw verplaatsingen maar vooral ook door de sterk wisselende condities en hoge sneeuwval en vorstgrens hebben we ook de komende dagen te maken met een aanzienlijk gevaar op lawine’s. Zeker iets om even goed in de gaten te houden! #Safety First
Meer Alpen en ook Kleinwalser weer morgen dan verzorgd door onze weerman Maarten Minkman. Vanuit een weer zonnig en zacht Termen van mijn kant alvast een heel fijn weekend gewenst. Ciao
Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum! Fijne dag en ciao
Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman Team zoekt versterking
Geïnteresseerd ? – meer info HIER
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.