Advertentie 

Algemeen;  aan de voorzijde van hoogtetrog en opkomend koufront samenhangend met depressie – Helene – met kern boven het noorden van Scandinavie krijgen de noordelijke Alpen tijdelijk met föhnige en nogmaals zeer zachte weer condities te maken. Aan de Alpenzuidkant stuwt zich toenemend vochtigere lucht. Vrijdag trekt het koufront over de Alpen, in het weekend volgt van west na oost weer hogedruk.

Vrijdag koufront, sneeuw in Südstau

Vleugje lente
Volop zon en lenteachtige temperaturen zorgden gisteren in de Alpen voor heerlijk wintersportweer. In Zwitserland steeg het kwik met een opkomende Südföhn lokaal tot bijna 15 graden en in Oostenrijk tot bijna 13 graden. Ook in de bergen was het zeer zacht met op 2000 meter temperaturen die opliepen tot 4 a 7 graden en een nulgraden niveau van 2600 tot 3100 meter.  Beelden zeggen meer dan worden dus kijk gewoon even lekker mee naar deze heerlijke opnames vanuit de Franse Alpen!

En natuurlijk zoals dat ook hoort in Wallis Sonne pur. Foto Bettmeralp Aletsch Arena. Foto Susanna Margelisch‎
Koningin der Bergen Foto Ronald Taams

Januari wordt een record zachte maand
Het zeer milde van gisteren en vandaag sluit overigens goed aan bij een januari maand die voor de lagere delen in zijn geheel voor zowel de noordkant als ook de zuidkant record zacht zal gaan verlopen. Maar liefst 4 tot 6 graden bedraagt momenteel het “warmte overschot”

De januari temperatuur voor Zwitserland als afwijking van de norm jaren over de jaren 1981–2010

Uitgaande van diverse Zwitserse weerstations zal januari 2018 voor de lagere delen van de Alpen zelfs de tweede warmste maand gaan worden sinds de start van de metingen in 1864! Vooral de westelijke Alpen als ook het Wallis verliepen extreem zacht!

Hieronder de januari temperaturen voor de meetstations in Sion (Wallis) en Genève

Bron Meteo-Schweiz / http://www.meteoschweiz.admin.ch/
Bron Meteo-Schweiz / http://www.meteoschweiz.admin.ch/

Wat normaler ziet het er uit voor de hoger gelegen (berg) gebieden alwaar we tot dusver op een vrij normale januari maand kunnen terugzien.

Verantwoordelijk voor het zachte januari weer in de lagere delen van de Alpen waren Atlantische stormdepressies en storingen die steeds weer over, of net ten noorden van de Alpen voorbij trokken en waardoor er zich met steeds weer zuidwestelijke hoogtewinden en föhn geen koude reservoir kon opbouwen. Voor neerslag en sneeuw (Weststau) in de bergen natuurlijk optimaal zoals we de afgelopen weken en vooral dagen aan den lijve hebben kunnen ervaren!

Foto Melchsee-Frutt waar de sneeuw meters hoog ligt Foto Marko Prietzel
Maar een blik naar beneden laat ook de groene dalen zien. Links op de achtergrond de “Pilatus”

Hieronder nog een mooie opname vanuit Saas-Fee, let vooral ook op het einde van de film wanneer de stuifsneeuw tot over de greens van de golfbaan (met daar ook het weerstation van Meteo-Centrale / Oberwallis) , de sportplaats en de buitenste chalets van het dorp “blaast” .  Oftewel…op tijd de vensters sluiten.


Föhnig en nogmaals zeer zacht
Ook vandaag verandert er in het overgrote deel van de Alpen niet veel aan het zeer zachte en overwegend zonnige weer. Met de föhn kan het kwik aan de noordkant weert tot 12 a 15 graden gaan oplopen.

In gebieden met (hardnekkige) Hochnebel en mist duidelijk lagere temperaturen. Op 2000 meter wordt het 0 tot 5 graden en  de vorstgrens varieert tussen de 2500 en 2800 meter in het oosten en 1500 tot 1200 aan de zuidkant. In de westelijke Alpen vorstgrens dalend van 2200 naar 1800 meter.

Radarbeeld 08h00- Bron Wetteronline.de
Föhnige zonsopkomst boven de Grote Aletsch gletsjer

Alpenweerman TIP
Elke woensdagochtend is er ook een Alpenweerbericht  (Wintersporters) update te beluisteren via de VBRO radio ( België) !!

Westelijke Alpen inzettende Südstau
Met het vorderen van de dag neemt de bewolking vanuit het westen en ook in de Stau van de zuidelijk Alpen toe en na föhn einde volgt eerste neerslag. Deze neerslag hangt samen met een opkomend koufront dat vrijdag de Alpen over zal trekken en tijdelijk voor minder goede weer en wintersport condities gaat zorgen.

GFS 500 hPa vrijdagmiddag. Door de ongunstige ligging van de hoogtetrog icm laagje(s) is de neerslag ook in de Südstau sterk terug gerekend

Zaterdag trekt het front naar het oosten toe weg en gaat het weerbeeld met nieuwe hogedruk impulsen weer snel verbeteren. Het langst bewolkt blijft het zaterdag nog in de oostelijke Alpen.

Met het koufront gaan vooral in de bergen de temperaturen weer flink dalen en daarmee ook de sneeuwvalgrens. Met het inzetten van de neerslag sneeuwt het nog tussen de 1500  en 1200 maar al gauw daalt de sneeuwvalgrens naar 1000 tot 700 meter. De oostelijke Alpen houden nog tot en met vrijdag de föhn vast en daar daalt het kwik pas in de loop van de zaterdag.

Alpenweerman TIP
Altijd goed geïnformeerd zijn over het weer bij survival, outdoor, vakantie?
Alpenweerman levert  – Wereldwijde Weathercard Service

Net als de voorgaande dagen wordt met de opkomende Südstau de meeste neerslag aan de westelijke Alpenzuidkant berekend. Wel zien we dat de neerslaghoeveelheden door een ietwat ongunstigere ligging van de hoogtetrog (westelijker) als ook de koers van een apart laagje (Golf du Lion) en een apart  laagje boven zuid Duitslang door alle modellen  behoorlijk zijn terug gerekend.

Het zwaartepunt van de neerslag zal wat meer naar het zuidwesten en zuiden gaan vallen  in de Stau van de Ligurische en Piemontse Alpen, de zuidelijke Walliser Alpen (Simplon) tot over het  Tessin en Graubünden. Hier kan 20 tot 40 en lokaal hogerop 50 tot 80 cm sneeuw gaan vallen. Elders beduidend minder en naar het noorden en oosten toe blijft het droog. Ter vergelijking gisteren;

Vrij moderaat onder hogedruk
De eerste dagen van de nieuwe week staan weer in het teken van hogedruk en met een straalstroom die via het noorden van de Britse Eilanden, de Noordzee  tot over het noorden van Duitsland koerst blijven we buiten het bereik van Atlantische storingen. Wel kunnen de noordelijk Alpen wat meer last krijgen van wolken(velden) die hier nog net schampen en valt er met voorkeur voor de oostelijke noordkant ook wat regen en boven de 800 a 1000 meter sneeuw. Ook de westenwind staat hier stevig door.  Elders het is overwegend zonnig en ook prima wintersport weer.

Woensdag volgend koufront
Onder invloed van een depressie ten zuiden van IJsland de zuidelijke Noordzee op trekt en vervolgens via Nederland. noord Duitsland en Polen naar de Baltische Staten trekt stroomt vanaf woensdag achter een koufront weer koudere lucht over de Alpen uit.

GFS woensdag 31 januari met het opkomend koufront en neerslag (sneeuw)

Voor wat betreft de koers van dit laag zijn er echter nogal wat onzekerheden en dus moeten voor wat betreft de precieze ontwikkelingen nog maar even met een flinke slag om de arm houden. Datzelfde geldt ook voor het verdere verloop waarbij zowel koude (winterse, sneeuwrijke) opties als ook zachtere door de diverse weer modellen berekend worden.

Wellicht dat we morgen wat meer duidelijk gaan krijgen, ik geef daarvoor dan graag het stokje over aan Sander van Engelen. Fijne dag en blijf volgen! Ciao

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

 • Weerbericht op maat
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Lawinegevaar

Lawine gevaar is weliswaar afgenomen maar ook met code ORANJE blijft het zaak om op de gemarkeerde pistes te blijven!

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 1.402 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Alpen – Januari 2018 record zacht”

 • Alice
  25 januari 2018 at 10:15

  Wat weer een prachtige opnames Johann! Ik geniet hier, in ons natte, onderhand verzopen kikkerlandje op afstand van al dat moois in De Alpen! Fijn weekend en bedankt voor de weerpraatjes van de afgelopen dagen. Ik heb er voor 100% van genoten!
  Hartelijke groet, in afwachting van nog wat winterweer hier 😉 , Alice.

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier