Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; de invloed van hogedruk neemt van het noordwesten uit verder toe en vooral hogerop in atmosfeer wordt door de lucht “afgedroogd”. De Alpennoordkant heeft in de lagere atmosfeer echter nog te maken met koele en vochtige luchtmassa’s. Met de start van de nieuwe week zoekt de hoogtestroming de zuidwesthoek op en wordt vrij droge van origine subtropische lucht aangevoerd. Met toenemende drukgradiënt tussen de Alpenzuidkant en noordkant komt een krachtige Föhn opzetten. Grotere Südstau neerslag blijft echter uit.

Korte terugblik

Gisteren konden vooral de westelijke ne zuidelijke Alpen profiteren van wat meer hogedruk invloed en en drogere lucht. De zon scheen in afwisseling met wolken(velden) en het werd 12 tot 16 graden. Toch bevond zicht in de bergdalen vooral in de onderste atmosfeer nog veel restvocht welke zich verraadde door Hochnebel en steeds weer wolkenflarden of wolken. Hogerop in de atmosfeer had de zon meest vrij spel en hier werd dan ook de meest zon genoteerd. Hieronder wat beelden vanuit de westelijke Alpen.

Matterhorn Glacier Paradise
Matterhorn Glacier Paradise
Rothorn Zermatt
Valmeinier
Valthorens
Val d Isere
Tignes snowpark
Tignes le Lac

De noordkant van de Alpen had echter opnieuw te maken met veel vocht welke zich tegen de bergen stuwde. Het was er veelal kil en grauw met lokaal ook nog neerslag. Onder de grijze wolken en Hochnebel deken kwam het kwik niet veel hoger uit den een graad of 4 tot 10. En dan ook nog een paar opname’s vanuit de oostelijke /noordelijke Alpen

Edelweissspitze parkplatz
Ischgl-Palinkopf
Zillertal-Arena-Gerlos-Latschensee
Solden-Schwarzeschneid
Hauserkaibling Steiermark

Toenemende hogedruk

Vandaag neemt de invloed van een uitloper een Atlantisch hoog luisterend naar de naam – Otmar – verder toe. Door de subsidentie (dalende lucht) binnen het hoog wordt de verticale luchtkolom van bovenaf steeds verder afgedroogd en ook opgewarmd.

De vraag is dan in hoeverre dit ook in de onderste luchtlagen zal gaan gebeuren met de nog aanwezig vochtige lucht en dan met name langs de (oostelijke) Alpennoordkant. De Hochnebel en rest-bewolking kunnen hardnekkig zijn mede ook door de versterkende subsidentie inversie en de zon zal het dus niet makkelijk gaan krijgen en ik verwacht daar ook vandaag weinig tot geen zon. Mocht er nog wat neerslag vallen dan zal dit boven de 1200 a 1300 meter in vaste vorm zijn. Veel neerslag of sneeuw wordt er echter niet meer verwacht.

Radarbeeld Alpen 09h30. Via WetterOnline.deBetere kansen op de zon hebben opnieuw de westelijke en met name de zuidelijke Alpen als ook de bergen boven de 2300 a 2500 meter. De temperaturen veranderen nog niet veel. In de bergen ligt de vorstgrens tussen de 1500 meter in het noorden en tot 2200 meter in het zuiden.

Toenemende drukverschillen / Föhn

Vanaf morgen gaat het stromingspatroon drastisch veranderen. Tussen lagedruk (hoogtetrog) boven de Atlantische Oceaan en een hogedruk welke zich via west naar oost Europa verplaatst krijgen we te maken met een zachte zuidwestelijke hoogtestroming. Daarmee gaat zeer zachte van origine sub tropische lucht over west Europa en de Alpen uitstromen. Tegelijkertijd laat een meelopende warme hoogterug de temperaturen vooral in de bergen flink oplopen en stijgt de vorstgrens naar 3500 tot 3800 meter.

Richting de dinsdag en woensdag zien we een apart laag wat opgenomen is in de Atlantische hoogtetrog van het zuidwesten uit verder uitdiepend naar de Britse Eilanden trekken. Dinsdagmiddag wordt het met een kerndruk van 982 hPA boven Ierland berekend. Deze drukdalingen hebben ook consequentie voor de Alpen. Hier neemt de drukgradiënt tussen de zuid en noordkant verder toe tot 12 hPa op woensdag. Dit vertaalt zich in een krachtige Südföhnfase waarbij de Föhn lokaal of regionaal tot stormkracht zal gaan aantrekken. Met de Föhn kan het kwik in de föhngebieden tot 23 a 25 graden gaan oplopen. Ook elders belooft het echter zeer zacht te gaan worden.

Dit zijn uitzonderlijk hoge waardes (12 tot 14 graden boven normaal) die ook in de zomer niet zouden mis staan!

Kijk eens naar de verwachte 850 hPa temperaturen prikpunt Salzburg, graadje of 18 tot 19 op 1500 meter hoogte! (de rode lijn geeft de normale waarde aan)

Vanaf donderdag zien we het laag boven de Britse Eilanden geleidelijk weer opvullen en nemen ook elders de drukverschillen weer af. Ook in de Alpen zal de Föhn weer in kracht gaan afnemen waarbij de zuid-noord overdruk en dus ook de Südföhn nog wel aanhoudt.

De komende dagen kunnen we weer gaan genieten van de Goldender Oktober en zal van sneeuw geen sprake meer zijn. Deze mooie foto werd gemaakt door Jasja Dus vanuit een nog winters Zermatt

De temperaturen gaan dan weer wat lager uitkomen zonder dat het echt koud wordt. Hieronder de multi model verwachting voor vandaag en de komende week voor ons partner gebied Innsbruck – Tirol

Onzekere langere termijn

De ontwikkelingen vanaf vrijdag worden wat onzeker. Het GFS laat de zachte zuidwestelijke hoogtestroming doorstaan tot begin volgende week. Het ECMWF laat wat schermutselingen zien met storingen en tijdelijk wat koudere lucht in het weekend. Gezien de nog grote onzekerheid tussen de weer modellen en ook de eigen ensemble oplossingen heeft het weinig zin om daar verder op in te gaan. Vrij zeker is echter wel dat een winterinval met sneeuw tot in de lagere delen ook op de langere termijn geen thema zal zijn.

Ter afsluiting nog een paar winterse plaatjes gemaakt door Alberto Urbani vanaf een winterse Stelvio pas (2750m) in de Ortler Alpen in Italië tussen Stilfs ( “Stelvio” in het Italiaans) in Zuid-Tirol en Bormio in de provincie van Sondrio .

Tot zover vanuit een nog overwegend bedekt Termen in Oberwallis met een temperatuur van 4.7 graden. Fijne zondag, blijft gezond en dan graag weer tot een volgende keer. Ciao

(Visited 916 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier