Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; aan de voorzijde van een hoogtelaag –Dora – boven zuidwest Europa krijgen de Alpen in toenemende mate te maken met een zuidelijke hoogtestroming. Toenemende druk verschillen tussen de zuid en noordkant zorgen daarnaast voor een inzettende Südstau en Südföhn situatie.

Voordat we met het weerbericht verder gaan toch nog eerst weer even waarschuwen voor het lawine gevaar! Ondanks dat de sneeuw zich wat heeft kunnen zetten en het niveau is verlaagd naar 3 / ORANJE blijft de situatie door de hoge temperaturen en deels onstabiele opbouw van het sneeuwdek nog steeds precair. Ook gisteren werden weer talloze kleinere maar ook grotere lawine neergangen gemeld met helaas ook nu weer (dodelijke) resultaat.

Hoe uitnodigend de sneeuw ook mag zijn, ook met de code ORANJE is het zaak om op de gemarkeerde pistes te blijven, juist tijdens code ORANJE gebeuren de meeste (dodelijke) lawine ongelukken

Lawine gevaar! volgt de lokale aanwijzingen en blijf op de gemarkeerde pistes!
Kals – Großglockner. gisteren kwam hier 2 jonge Duitser om het leven, een ander wordt nog vermist, toen ze boven de Kals-Matreier-Törls“ op circa 2300 meter hoogte door een lawine werden gegrepen

Zachter maar ook droger
Zachtere en vooral ook drogere luchtmassa’s vanuit het gebied der Azoren hebben de winter tot op grote hoogte uit de Alpen verdreven en tot een hoogte van 2000 meter vriest het niet meer. Met een naar zuidwest gedraaide hoogtestroming is het bovendien föhnig geworden en met ondersteuning van de zon steeg het kwik gisteren lokaal tot 14 a 15 graden!

Eindelijk weer ski les onder meer normale condities gisteren in Oberwallis Foto Daniel Ottersbach
En vanuit de liftjes genieten van massa’s verse sneeuw

Föhnig
Vandaag start de dag met Hochnebel in de noordelijke delen, bewolking in het zuiden en in een strook over de (hogere) Alpen de zon of is het föhnig opgeklaard. Na lokaal lichte vorst en in de ochtend wordt het ook vandaag zacht weer met temperaturen die tot 5 a 10 graden oplopen en  ondersteuning van de föhn tot 12 a 15 graden. Het nulgraden niveau bevindt zich op de 2000 meter en op 3000 met vriest het een graad of 6.

De Alpenzuidkant krijgt te maken met een geleidelijk in strekt toenemende Südstau en kan er vandaag al wat neerslag gaan vallen. De grotere neerslaghoeveelheden staan echter pas voor de periode van zondag tot en met maandag op het weermenu.

Inzettende Südstau, noorden Föhn
Oorzaak voor de Südstau en Südföhn is een afsnoerend hoogtelaag dat de komende 2 tot 3 dagen stelling inneemt boven het zuidwesten van Europa. Met een stroming tegen de wijzers van de klok in wordt dan in toenemende mate vochtige lucht vanuit de Middellandse Zee tegen de zuidelijke en vooral zuidwestelijk binnenste Alpenhoofdkam gestuwd. Het hoogtepunt van de Südstau wordt dinsdag verwacht.

Tot en met dinsdag moet er in de westelijke Südstau gebieden met extreme neerslaghoeveelheden rekening worden gehouden, lokaal gaat er hogerop (droge sneeuw) 150 tot 250 cm aan neerslag vallen.

Neerslag (sneeuw) adhv het WRF GFS model cumulatief voor de komende 3 dagen
en voor de komende 5 dagen met later dan ook in het oosten inzettende Südstau

Ook de lagere delen gaan echter het nodige aan sneeuw krijgen en spannend zal nog gaan worden waar de sneeuwvalgrens precies komt te liggen. Deze zal onder meer sterk afhankelijk zijn de neerslagintensiteit en wind (neerslag afkoeling) als ook van de lokale orografie. De sneeuwvalgrens kan dus sterk variëren en zal meest tussen de 1000 en 1700 meter komen te liggen, begin volgende week en met name op dinsdag ook beduidend lager (700 tot 1200 meter)

Ter vergelijking nog de berekende sneeuwvalg volgens het fijnmazige model Arpege tot en met dinsdag avond

Hoogtetrog / dalende temperaturen
Vanaf woensdag -donderdag gaat op nadering van een naar het zuidoosten  uitbreidende bovenluchttrog die zich dan boven de Britse Eilanden bevindt de Südstau en Südföhn eruit.

Inkomende hoogtetrog, licht onbestendig en weer dalende temperaturen. GFS voor donderdag 12h00

Op nadering en passage van een langgerekt occluderend front gaat er van het westen en noordwesten uit dan wat neerslag vallen en gaan ook de temperaturen weer naar beneden. Donderdag valt er dan weer sneeuw tot 1000 a 500 meter. Grotere neerslaghoeveelheden worden er dan echter (nog) niet verwacht.

Nordwestrutsche
Dit zou echter in het verdere verloop wel weer eens kunnen gaan veranderen wanneer met een naar west en later noordwest draaiend hoogtestromingen het transport van steeds vochtigere maritiem polaire lucht op gang gaat komen. Begin volgende week zien we dat de noordwest zuidoost georiënteerde polaire jet een steeds zuidelijkere koers gaat volgen. Met deze zogenaamde “Nordwestrutsche” (glijbaan) gaat er dan vooral in de westelijke en noordwestelijke Staugebieden weer veel neerslag (sneeuw) vallen.

Voor dat het echter zover is moeten we eerst nog even door de Südstau en Südföhn heen bijten en zal een groot deel van de sneeuw in de lagere delen een behoorlijk knauw gaan krijgen en zelfs geheel gaan verdwijnen. Of dat dan later in de periode weer zal worden aangevuld gaan we de komende dagen vervolgen.

Tot zover vanuit een föhnig opgeklaard Termen in Oberwallis, fijne zaterdag en graag weer tot morgen. Ciao

Precaire / kritische lawine situatie

In de Alpen ligt een bovengemiddeld dik sneeuwdek. Veelal is dit sneeuwdek door de sterk wisselende condities (zeer) onstabiel van opbouw en heersen zeer tricky omstandigheden die ook voor de “experts” veelal niet goed of slecht te interpreteren zijn.

Lawine vanmiddag in de omgeving van Val d’Isere / @simplyvaldisere

er geldt een code ORANJE deels ook nog ROOD !

Met dit soort precaire situaties is het zaak om de gemarkeerde pistes te blijven en de lokale aanwijzingen op te volgen!

Meer informatie over het lawine gevaar in de dagelijkse Alpenweer berichten (onderaan met kaart per land)

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 1.391 times, 1 visits today)
Advertentie

6 Reactie op “Alpen – Inzettende Südstau / Südföhn fase”

 • Luc
  6 januari 2018 at 10:39

  We vertrekken op 12 jan naar Gerlos. Ziet er zoals altijd veelbelovend uit.

 • Bas
  6 januari 2018 at 10:55

  Spannende vooruitzichten. Op 13 januari vertrek ik naar Adelboden. Daar is zoals nu te zien bij de WB Slalom veel sneeuw rond het dorp verdwenen.
  Ziet er dus vanaf 15 janauri mogelijk wel weer witter uit?

 • Henrik
  6 januari 2018 at 11:40

  Bizar nieuws uit Kals zeg! Wij zijn gister naar huis gegaan vanuit Kals, na 2 fantastische weken en 2 geweldige poederdagen op woensdag en donderdag toen in totaal ongeveer 75cm sneeuw viel in het dorp en ruim een meter op de berg. Gisterochtend stond overal aangegeven dat het lawinegevaar zeer groot was en dat je niet buiten de piste moest gaan skiën. Zeer terechte waarschuwingen blijkt maar…

 • de cock nico
  6 januari 2018 at 17:29

  hoi johan ik vertrek op 14 jan richting alpen kun jij er al een pijl op trekken waar de beste conditie te vewachten zijn ?? als het kan wat zon , ik heb nog niets geboekt ik kan nog alle kanten uit.
  grtjs nico

  • Johann
   7 januari 2018 at 12:42

   Gezien het grootschalige stromingspatroon (west / noordwest) zou ik de Alpenzuidkant of evt inner-alpine gebeiden kiezen. Kies als het even kan voor een hoger gelegen skigebied / dorp (boven 1800 meter) Succes en laat even horen wat de keuze is geworden

 • de cock nico
  7 januari 2018 at 18:28

  ok bedankt johann voorlopig weet ik echt nog niet waarheen ik twijfel tussen alta badia en nauders.
  grtjs nico

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier