klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen: een koudeputje  wat (lichte) sneeuw trekt vandaag over de Alpen naar het zuidwesten richting de westelijke Middellandse Zee. Na passage draait de stroming naar zuidoost tot zuid en krijgen we met een Südföhn situatie te maken die tot woensdag zal aanhouden. Aan de zuidkant van de Alpen stuwt zich toenemende vochtigere  lucht.  Tijdens de kerst volgt een overgang naar een zonaal (west) stromingspatroon waarnaar Atlantische depressie periodiek voor neerslag (sneeuw) gaan zorgen.

Gaat het lukken met de kerstsneeuw?

Een koudeputje, een bel koudere lucht die vooral op grotere hoogte zijn aanwezigheid doet gelden, heeft kans gezien om gisteren het bolwerk van hogedruk binnen te sluipen. Op dit moment ligt het met zijn kern boven Zwitserland en zal verder naar Frankrijk trekken.

20161218_162434
Opkomende bewolking behorende bij het naderende koudeputje gisterochtend boven de Berner Alpen gezien vanaf Rosswald
annahess-fb
Genieten in de sneeuw op de Simplon gisteren in een nog zonnig Oberwallis. Foto Anne Hess (FB)
15626068_10154722450428971_9137895040543465283_o
Wachten op de “grote” sneeuw! Prachtig sfeerplaatje vanuit de Aletsch – via FB Aletsch Arena

Hieronder overigens nog 3 heel mooie beelden van de Hochnebel boven de noordelijke Alpen. Mooi is te zien hoe de top van de Zugspitze er nog net boven uit komt. De bovenste foto is genomen door onze weerman Maarten Minkman.

20161218_094509
Top of Germany “Zugspitze”. Foto Maarten Minkman
1000_lm


zug2
Zugspitze

Koudeputje
Door de hoge druk en weinig vocht in de atmosfeer viel er op passage van de meelopende occlusie storing wat lichte neerslag (sneeuw) waardoor we ons vanmorgen op diverse plaatsen konden verbazen van een dun laagje sneeuw. Niet overal is echter sneeuw gevallen en bleef het afgezien van een enkele vlok en lager enkel drup gewoon droog.

c0bttbzwiaei5bh
Leicht “angezuckert in Mittelberg Kleinwalsertal bij Hans en Odette ter Braak @hauswalserberge
c0bbsllxuaabjvu
Mittelberg App Mittelberg ‏@AppOostenrijk
c0bkmkbxaaafcep
En ook in Gargellen een mooi wit laagje “poeder”. Via Twitter Gargellen Österreich ‏@Gargellen_
c0biovkxaaavczp
En omdat het zo mooi is in deze barre tijden van “global warming”. Via Hans ter Braak @hansterbraak

De dag start vandaag dan ook met veel (rest)bewolking en lagere bewolking of ook Hochnebel en vooral in de ochtend kan daaruit met voorkeur voor de westelijk Alpen nog een vlok sneeuw vallen. De temperaturen variëren van 1 tot 5 graden, in de bergen is het door de koudere lucht op hoogte een stuk kouder dan voorheen met op 2000 meter -6, op 3000 meter -13 en op 4000 meter een graad of -14!

De vorstgrens ligt algmeen tussen de 500 en 1000 meter. In de oostelijke Alpen is het algemeen iets minder koud dan in de westelijke Alpen. In de loop van de dag neemt de hogedrukinvloed dan weer toe en komt de zon er weer aan te pas.

rad1912
Radarbeeld Alpen vanmorgen 09h00. Bron WetterOnline.de

Föhn
Met het verwijderen van het hoogtelaagje naar Frankrijk en door toenemende invloed van een ander hoogtelaag en grondlaag boven de westelijke Middellandse Zee draait de stroming naar het zuidoosten tot zuiden en daarmee nemen de drukverschillen tussen de zuid en noordkant geleidelijk weer toe. De wind gaat in kracht toenemen en de Südföhn komt erin, met een overdruk van 4 tot 6 hPa zal deze echter niet tot in de dalen van het Alpenvoorland weten door te drukken.

fdioost
Tot en met woensdag zal het aan de noordkant föhnig zijn en met de zon zacht

Morgen zien we dat het Franse hoogtelaag wordt opgenomen in het laag boven de westelijke Middellandse Zee en dit laag zal tot dinsdag -woensdag de Südföhn erin houden. Met de Föhn kunnen de temperaturen weer gaan oplopen tot  5 a 10 graden en ook in de bergen wordt het dan weer een stuk minder koud met op 2000 meter temperaturen van -1 tot lokaal +5 graden. Met de zon erbij dan wel de föhnige opklaringen wordt het dus gewoon weer zacht en houden we nog steeds dat uitgesproken anti-winters. Uitgezonderd natuurlijk die gebieden waar zich (hardnekkige) Hochnebel vormt, hier is het somber en koud.

wogfsff

Südstau
Een heel ander verhaal wordt het voor de (zuid)westelijke zuidkant van de Alpen(boog) en de aangrenzende gebieden. Hier gaat met de zuid tot zuidoostelijke stroming toenemend vochtige lucht stuwen en er gaat in de Südost)stau tot en met woensdag neerslag van betekenis vallen! De modellen gaan uit van 50 tot 80mm en met gunstige Stau ook nog meer. Boven de 700 a 1200 meter valt er sneeuw en boven de 1200 tot 1500 meter mag men vanaf de Alpes Maritimes tot aan de Gotthard rekenen op 20 tot 30cm sneeuw. In de Piemontse Alpen tot aan het zuidelijk Wallis gaat er bij aanhoudende Südoststau 50 tot 70 cm sneeuw vallen.

berg1912rr
Neerslag -sneeuw- prognose cumulatief Bergfex model (EC)

Vanaf woensdag zie we het hoogtelaag boven de westelijke Middellandse Zee langzaam “oplossen” . de föhn en Südstau gaan er weer uit en we evolueren opnieuw naar rustig hogedruk weer waarbij het voor de tijd van het jaar nog aan de zachte kant zal zijn. Vooral in de bergen schijnt de zon, in het laagland en de dalen weer kans op de Hochnebel en mist.

De zonaanbidders onder ons kunnen dus nogmaals wat “energie” opdoen en het moeten dat vooral ook nog even gaan doen want het ziet er naar uit dat we pünktlich met de kerst gaan evolueren naar een heel ander weerbeeld.  Door druk vanaf de Atlantische Oceaan en een geleidelijk wat meer zuidelijk verlopend jetstream krijgen we te maken met de invloed van depressies en hun storingen. Periodiek zullen deze met meer bewolking de Alpen binnentrekken waarbij aanvankelijk de neerslag door de nog aanwezige hogedruk nog zal worden “gefrustreerd. Een eerste storing (koufront) zal zaterdag in de loop van de dag de Alpen binnen een volgend koufront volgt op de maandag.

frozat
GFS zaterdagavond trekt een eerste storing de Alpen binnen, een volgende staat voor maandag op het weermenu!

Achter de koufronten volgt telkens een portie (koudere) maritiem polaire lucht en met de noordwestelijke tot westelijk aanvoer betekent dat vooral voor de noordwestelijke Staugebieden neerslag. Daarbij zal de sneeuwvalgrens tot de 1000 meter dalen, achter het front deels tot in de dalen, de meeste neerslag is er dan echter ook al weer uit. Sowieso moeten we voor wat betreft de details tot dato nog even afwachten wat er precies gaat gebeuren.

kerstprog1812

Datzelfde geldt ook voor de ontwikkelingen daarna. De modellen zinnespelen op een overgang naar opnieuw weer zachter weerbeeld met zelfs een grote kans op nieuwe hogedruk en een zeer zachte zuidelijke hoogtestroming boven west en midden Europa.

gfsens1912
GFS ensembles prikpunt centrale Alpen

Vooral het ECMWF komt met dit zeer zachte scenario. Nu maar hopen dat de operationele model uitdraai van vanmorgen hoog in de bandbreedte van de ensembles vertoeft en de overige leden deze  anti winterse trend niet of in ieder geval minder sterk ondersteunen.

Morgen maar weer eens verder kijken. Fijne dag vanuit een bewolkt Rosswald in Oberwallis, af en toe een vlok, – 4 graden. Ciao

bild-18
Lichte sneeuw en koud in Visperterminen – Giw Bergstation | 1958 m

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –
image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.983 times, 1 visits today)

één reactie op “Alpen – Inzettende Südstau en Südföhn fase.”

  • Remco Mienis
    19 december 2016 at 10:54

    Warmte… Ik wil wel de zon aanbidden maar dan wel met -3 en 60cm poeder 😀

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer