Alpen - Inzettende Südstau en Südföhn fase.
Algemeen: een koudeputje wat (lichte) sneeuw trekt vandaag over de Alpen naar het zuidwesten richting de westelijke Middellandse Zee. Na passage draait de stroming naar zuidoost tot zuid en krijgen we met een Südföhn situatie te maken die tot woensdag zal aanhouden. Aan de zuidkant van de Alpen stuwt zich toenemende vochtigere lucht. Tijdens de kerst volgt een overgang naar een zonaal (west) stromingspatroon waarnaar Atlantische depressie periodiek voor neerslag (sneeuw) gaan zorgen.
Gaat het lukken met de kerstsneeuw?
Een koudeputje, een bel koudere lucht die vooral op grotere hoogte zijn aanwezigheid doet gelden, heeft kans gezien om gisteren het bolwerk van hogedruk binnen te sluipen. Op dit moment ligt het met zijn kern boven Zwitserland en zal verder naar Frankrijk trekken.
Hieronder overigens nog 3 heel mooie beelden van de Hochnebel boven de noordelijke Alpen. Mooi is te zien hoe de top van de Zugspitze er nog net boven uit komt. De bovenste foto is genomen door onze weerman Maarten Minkman.
Koudeputje
Door de hoge druk en weinig vocht in de atmosfeer viel er op passage van de meelopende occlusie storing wat lichte neerslag (sneeuw) waardoor we ons vanmorgen op diverse plaatsen konden verbazen van een dun laagje sneeuw. Niet overal is echter sneeuw gevallen en bleef het afgezien van een enkele vlok en lager enkel drup gewoon droog.
De dag start vandaag dan ook met veel (rest)bewolking en lagere bewolking of ook Hochnebel en vooral in de ochtend kan daaruit met voorkeur voor de westelijk Alpen nog een vlok sneeuw vallen. De temperaturen variëren van 1 tot 5 graden, in de bergen is het door de koudere lucht op hoogte een stuk kouder dan voorheen met op 2000 meter -6, op 3000 meter -13 en op 4000 meter een graad of -14!
De vorstgrens ligt algmeen tussen de 500 en 1000 meter. In de oostelijke Alpen is het algemeen iets minder koud dan in de westelijke Alpen. In de loop van de dag neemt de hogedrukinvloed dan weer toe en komt de zon er weer aan te pas.
Föhn
Met het verwijderen van het hoogtelaagje naar Frankrijk en door toenemende invloed van een ander hoogtelaag en grondlaag boven de westelijke Middellandse Zee draait de stroming naar het zuidoosten tot zuiden en daarmee nemen de drukverschillen tussen de zuid en noordkant geleidelijk weer toe. De wind gaat in kracht toenemen en de Südföhn komt erin, met een overdruk van 4 tot 6 hPa zal deze echter niet tot in de dalen van het Alpenvoorland weten door te drukken.
Morgen zien we dat het Franse hoogtelaag wordt opgenomen in het laag boven de westelijke Middellandse Zee en dit laag zal tot dinsdag -woensdag de Südföhn erin houden. Met de Föhn kunnen de temperaturen weer gaan oplopen tot 5 a 10 graden en ook in de bergen wordt het dan weer een stuk minder koud met op 2000 meter temperaturen van -1 tot lokaal +5 graden. Met de zon erbij dan wel de föhnige opklaringen wordt het dus gewoon weer zacht en houden we nog steeds dat uitgesproken anti-winters. Uitgezonderd natuurlijk die gebieden waar zich (hardnekkige) Hochnebel vormt, hier is het somber en koud.
Südstau
Een heel ander verhaal wordt het voor de (zuid)westelijke zuidkant van de Alpen(boog) en de aangrenzende gebieden. Hier gaat met de zuid tot zuidoostelijke stroming toenemend vochtige lucht stuwen en er gaat in de Südost)stau tot en met woensdag neerslag van betekenis vallen! De modellen gaan uit van 50 tot 80mm en met gunstige Stau ook nog meer. Boven de 700 a 1200 meter valt er sneeuw en boven de 1200 tot 1500 meter mag men vanaf de Alpes Maritimes tot aan de Gotthard rekenen op 20 tot 30cm sneeuw. In de Piemontse Alpen tot aan het zuidelijk Wallis gaat er bij aanhoudende Südoststau 50 tot 70 cm sneeuw vallen.
Vanaf woensdag zie we het hoogtelaag boven de westelijke Middellandse Zee langzaam “oplossen” . de föhn en Südstau gaan er weer uit en we evolueren opnieuw naar rustig hogedruk weer waarbij het voor de tijd van het jaar nog aan de zachte kant zal zijn. Vooral in de bergen schijnt de zon, in het laagland en de dalen weer kans op de Hochnebel en mist.
De zonaanbidders onder ons kunnen dus nogmaals wat “energie” opdoen en het moeten dat vooral ook nog even gaan doen want het ziet er naar uit dat we pünktlich met de kerst gaan evolueren naar een heel ander weerbeeld. Door druk vanaf de Atlantische Oceaan en een geleidelijk wat meer zuidelijk verlopend jetstream krijgen we te maken met de invloed van depressies en hun storingen. Periodiek zullen deze met meer bewolking de Alpen binnentrekken waarbij aanvankelijk de neerslag door de nog aanwezige hogedruk nog zal worden “gefrustreerd. Een eerste storing (koufront) zal zaterdag in de loop van de dag de Alpen binnen een volgend koufront volgt op de maandag.
Achter de koufronten volgt telkens een portie (koudere) maritiem polaire lucht en met de noordwestelijke tot westelijk aanvoer betekent dat vooral voor de noordwestelijke Staugebieden neerslag. Daarbij zal de sneeuwvalgrens tot de 1000 meter dalen, achter het front deels tot in de dalen, de meeste neerslag is er dan echter ook al weer uit. Sowieso moeten we voor wat betreft de details tot dato nog even afwachten wat er precies gaat gebeuren.
Datzelfde geldt ook voor de ontwikkelingen daarna. De modellen zinnespelen op een overgang naar opnieuw weer zachter weerbeeld met zelfs een grote kans op nieuwe hogedruk en een zeer zachte zuidelijke hoogtestroming boven west en midden Europa.
Vooral het ECMWF komt met dit zeer zachte scenario. Nu maar hopen dat de operationele model uitdraai van vanmorgen hoog in de bandbreedte van de ensembles vertoeft en de overige leden deze anti winterse trend niet of in ieder geval minder sterk ondersteunen.
Morgen maar weer eens verder kijken. Fijne dag vanuit een bewolkt Rosswald in Oberwallis, af en toe een vlok, – 4 graden. Ciao
Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.
één reactie op “Alpen – Inzettende Südstau en Südföhn fase.”
Comments are closed.
Warmte… Ik wil wel de zon aanbidden maar dan wel met -3 en 60cm poeder 😀