Advertentie 

Algemeen;  onder invloed van een tussenhoog en met een naar zuidwest draaiende hoogtestroming wordt ook aan de Alpen noordzijde weer warmere en ook in het oosten weer drogere lucht aangevoerd. Door toenemende drukverschillen tussen zuid en noord wordt het aan de noordkant föhnig, langs de zuidelijke Alpen (westen) gaat vochtigere lucht stuwen. In de loop van de volgende week toenemende hogedruk en van het oosten uit overgang naar opnieuw warmer lente (zomer)weer.

Minder fraai en nat in de Südstau

Gisteren profiteerden vooral de (zuid)westelijke Alpen en het inner-alpine Wallis van tussenhoog invloed. Met volop zon steeg het kwik er tot 20 a 23 graden. Nog wat warmer werd het met een krachtige Nordföhn in het zuiden van Zwitserland met in Ticino (Tessin) maxima van 25 tot 28 graden.

Opnieuw een zomerse dag in (Ober)wallis

De oostelijke Alpen daarentegen hadden te maken met een slepend front. De bewolking overheerste er en steeds weer viel er neerslag of buien waarbij ook onweer voorkwam.

De bewolking boven de oostelijke en noordelijke Alpen gisteren gezien vanuit de ruimte
en de radar met de neerslag (front)

Zonnige Alpe d Huez en nog heel veel sneeuw

Evenals in het Franse Les Menuires
Jungfraujoch, -6 graden luchttemperatuur op 3500 meter
Inmiddels is ook de Großglockner Hochalpenstraße weer “geruimd”. Via FB Großglockner Hochalpenstraße
Meters hoog ligt de sneeuw nog langs de Grossglockner Alpenhochstrasse. Via FB Großglockner Hochalpenstraße


en nog wat fraaie bewegende beelden vanaf de Passtrasse

Südföhn / SüdstauVia de achterdeur van een overtrekkend tusssenhoog gaat met zuidwestelijke hoogte winden weer warmere en vooral ook drogere lucht over de Alpen uitstromen.

Op nadering van een Atlantisch laag (trog) en laag – Pearl – en een wegtrekkend tussenhoog nemen tevens de drukverschillen tussen de zuid en noordkant van de Alpen toe en met een zuidelijk drukoverschot oplopend tot 7 hPa keert de Südföhn terug.

Samen met de warmere en drogere lucht en ondersteund door de föhn gaat het in het noorden met veel zon weer lekker opwarmen met middagtemperaturen die tot 23 a 26 graden stijgen. Op 2000 meter wordt het een graad of 5 tot 9 en de vorstgrens stijgt  weer naar 3000 tot 3200 meter.

Radarbeeld 07h30 Bron Wetteronline.de

De centrale Alpenzuidkant krijgt te maken met wat meer vocht welke zich tegen de Alpenhoofdkam stuwt. Hier zal de zon het moeilijk hebben en er gaat neerslag vallen. Onder de bewolking en met neerslag wordt het niet veel warmer dan 13 tot 18 graden.

Beste papieren oostelijke Alpen
In het weekend schuift de Atlantische hoogtetrog geleidelijk wat verder naar het oosten, een apart grondlaag komt daarbij boven Frankrijk te liggen.

Fronten kaart voor zondag 12h00. Bron DWD (Deutscher Wetterdienst)

Tot en met zondag verblijven de Alpen echter steeds aan de “warmere” voorzijde van de trog / laag. Daarbij houdt de het weerbeeld met de Südföhn en Südstau aan. De beste papieren op zomerse temperaturen en zon is ook dan voorbestemd voor de noordkant en naar het oosten toe.

Begin volgende week schuift het geheel nog wat op waarbij het grondlaag opvullend via de Benelux naar Duitsland – Polen trekt. De hoogtetrog blijft quasi stationair waarbij later een apart als hoogtelaag deel richting de westelijke Middellandse Zee zal gaan afsnoeren.

GFS T850 hPa met het laag boven de Benelux

Vanaf maandag stroomt er van het westen uit vooral op hoogte dan wat minder zachte  lucht binnen. Het koufront met de voorste begrenzing zal in de loop van de zondagavond en nacht op maandag met regen en onweersbuien de westelijke Alpen binnentrekken. Overdag verplaatst de neerslag zich afzwakkend tot over de oostelijke Alpen. In de oostelijke delen blijft het overdag waarschijnlijk droog en zonnig en kan het kwik pre-frontaal met ondersteuning van de föhn tot zomerse hoogtes oplopen!

Hogedruk / hoogtelaag
In het verder verloop van de week en het weekend trekt het hoogtelaag in oostelijke richting via de Middellandse Zee verder en zal vooral de zuidelijke Alpen met buiige neerslag beïnvloeden.

Het hoogtelaag op weg naar de centrale Middellandse Zee en ten noorden daarvan de opbouw van hogedruk

Ten noorden van het systeem gaat een uitloper van het Azorenhoog een brug slaan met een Rusland hoog en gaat er met een naar zuidoost en later oostelijk hoogtestroming steeds drogere en warmere continentale lucht naar het westen uitstromen. Vanaf donderdag gaan de temperaturen van het oosten uit dan weer in de lift en evolueren we naar een volgende zomerse periode.

GFS T850 hPA voor donderdag met het hoogtelaag boven midden Italie, ten noorden daarvan de hogedruk en de inzettende opwarming vanuit het oosten en zuidoosten

Wel moeten we, en dat geldt met name voor de zuidelijke Alpen nog even een slag om de arm houden voor wat betreft de koers en invloed van het hoogtelaag! Daarover dan de komende dagen meer.

GFS ensembles centrale Alpennoordkant

Tot zover vanuit een practisch onbewolkt Termen in Oberwallis. Een fijne dag en tot morgen maar weer. Ciao

Webcams

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams 

UV Index
Met de vele uren zon is het zaak om je goed te beschermen tegen de schadelijke UV straling die in de bergen een stuk krachtiger is dan in het laagland. Dat geldt helemaal boven sneeuw waar we ook nog eens te maken hebben met de sterke terugkaatsing ervan, het zogenaamde “albedo effect

In de bergen zal met de zon de UV index uitkomen tussen 9 in het hooggebergte en 6 a 5 in de lagere delen en dalen. Goed insmeren dus liefst met factor 30 en liefst de nog blanke en gevoelige onbeschermde huid en ogen beschermen of gewoon niet al te lang in de zon verblijven!

Meer over de UV-Index zie – HIER

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht(en) op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Waarschuwing

Door de vele sneeuw en hoge temperaturen nog steeds oppassen / code ORANJE (aanzienlijk)

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 291 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier