Alpen - Intense neerslagzones stomen naar de Alpen

Algemeen: De hoge druk boven Centraal-Europa heeft serieuze klappen gekregen. Depressies jagen vanaf het noorden polair gestoorde lucht naar het de Alpen en zorgen voor een markante weersverandering richting het weekend. Vandaag krijgen we al een voorproefje maar vanaf het weekend gaat het helemaal los. In eerste instantie ligt de sneeuwgrens nog hoog maar deze zakt geleidelijk tot in de dalen. Hoe het allemaal zal verlopen leest u in dit weerbericht.
Sneeuw en kou op komst naar alle Alpenlanden!
Vandaag: De dag begint nog droog met in de meeste regio’s zon en hoge wolken. In de loop van de voormiddag/middag neemt de bewolking dan stilaan toe vanaf het noorden op nadering van een zwak koufront. Na de middag is er nog ruimte voor opklaringen in de westelijke Alpen terwijl de centrale en oostelijke gebieden het volledig bewolkt houden ten noorden van de alpenhoofdkam. Aan de zuidkant blijft het de hele dag zonnig. In de loop van de namiddag botst de kern van de neerslagzone op de oostelijke Alpen alwaar de neerslag tijdelijk zal intensifiëren. De sneeuwgrens zakt hierbij van 1400 meter tot ongeveer 1000 meter met het instromen van de koudere lucht. Algemeen valt er in de oostelijke gebieden zo’n 5 cm met lokale uitschieters tot 15 cm in de zogenaamde sneeuwvalleien. De temperaturen dalen flink ten opzichte van de voorbije dagen met een nulgradengrens rond 2800-2500 meter in het westen en 1800->1500 meter in het oosten.
Morgen: Morgen komt de atmosfeer weer eventjes tot rust met opklarend weer. De dag start nog grijs ten noorden van de Alpenhoofdkam maar geleidelijk zal dit wolkendek wel optrekken. Het blijft droog maar het is wel gevoelig frisser. De nul graden grens pendelt rond 1500 meter in het oosten tot 2500 meter in het westen. De hoogste temperaturen worden opgemeten in de zuidwestelijke Franse Alpen. Er staat nog steeds weinig wind, nu uit oostelijke richting. De lucht is nooit echt helder, er zijn steeds hoge wolken aanwezig.
Vrijdag: Vrijdag duiken de Alpen in een föhnige fase met sterk stijgende temperaturen. Het is zonnig en vooral ten westen en noordwesten van de Alpenhoofdkam kunnen de temperaturen hoog pieken. Reden hiervoor is een depressie die afzakt naar de Noordzee en zo via de drukisobaren zachte lucht vanuit het zuidwesten naar de Alpen stuwt.
Zaterdag: Zaterdag en zondag is het dan prijs met intense neerslagzones die naar de Alpen stomen.
Ochtend: Tijdens de nacht naar zaterdag splits een kleine depressiekern zich af boven Zuid-Frankrijk waardoor de drukisobaren dichter bij elkaar komen te liggen en de wind gevoelig toeneemt. Vervolgens valt nog voor de ochtend de eerste neerslag in de westelijke Alpen bij een relatief hoge sneeuwgrens (2000-2400 meter). De zachte lucht wordt namelijk vanaf het zuidwesten tegen de Alpen geperst waardoor het kwik ten westen en noordwesten van de Alpen nog hoog kan klimmen.
Voormiddag: Vervolgens begint er in de loop van de voormiddag op steeds meer plaatsen neerslag te vallen. Enkel in Oostenrijk blijft het dan nog droog. De sneeuwgrens ligt het laagste aan de zuidkant alweer de neerslag in vaste vorm al kan vallen vanaf 1800-2000 meter. Ten westen en noorden van de Alpenhoofdkam blijft het nog steeds föhnig met een sneeuwgrens rond 2200 meter.
Namiddag: De neerslag zet zich verder door naar het oosten tot het uiteindelijk ’s avonds ook in het westen van Oostenrijk begint te regenen/sneeuwen. Het koufront nadert vanaf het noordwesten en duwt de zachte lucht over de Alpen naar het zuidoosten. Hierdoor zal de sneeuwgrens eventjes stijgen tot 2000-2600 meter.
Zondag: Zondag trekt het eigenlijke koufront het Alpenruim binnen en dit zorgt voor een intensificatie van de neerslag bij een sterk dalende sneeuwgrens.
Voormiddag: De kern van de neerslagzone ligt in de westelijke Alpen alwaar sneeuw valt boven een 2200 -> 1600 met het instromen van de frissere lucht. In de voor Alpen kan het lokaal al sneeuwen vanaf 1200 meter. In de inner Alpiene gebieden en aan de zuidkant blijft de sneeuwgrens nog wat hoger omwille van de moeilijk verdringbare zachte lucht.
Namiddag: Na de middag verplaatst de meest intense neerslag zich wat meer naar het oosten. De koude lucht wint bovendien steeds meer terrein waardoor het vanaf het westen/noorden uit zal gaan sneeuwen vanaf 1000 meter. Enkel aan de Alpenzuidkant ligt de sneeuwgrens nu nog boven 2000 meter. ’s Avonds en ’s nachts blijft het in de hele Alpen sneeuwen bij een sneeuwgrens die daalt tot 800 meter! Aan de Alpenzuidkant zakt de sneeuwgrens pas tegen maandagochtend tot onder 2000 meter.
Volgende week: Maandag trekt de neerslag weg naar het oosten en neemt de kans op opklaringen toe vanaf het westen. Het is fris met een nulgradengrens rond 1000 meter en 1500 meter aan de zuidkant. De rest van de week blijft het droog en vrij fris waardoor de sneeuw die dit weekend zal vallen zeker enkele dagen kan blijven liggen, ook op lagere hoogtes.
Zo, het is aftellen naar het weekend met sneeuw voor alle Alpenlanden. Vandaag krijgen we al een voorproefje met sneeuw in de oostelijke Alpen.
Morgen is Johann er weer met een uitgebreide weersverwachting voor de volgende dagen.
Fijne woensdag en ik zie jullie weer op vrijdag!
Meer weer en foto’s vind je op Facebook en -of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Join Alpenweerman community
Het belooft een interessante herfst te gaan worden en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt! JOIN US of wordt wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Lander is 22 jaar en zit in de tweede master Geography aan de universiteit van Leuven. Als master studeert hij Earth and Climat optie glaciology. Met www.weerturnhout.be heeft hij al een eigen regionale website voor de Belgische Kempen. Voor Alpenweerman verzorgt hij mee de alpenweer berichten. Komend jaar bestudeert hij de Morteratsch gletsjer in Zwitserland voor zijn thesis.