Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Alpen indeling. Waar valt de sneeuw.

Bij de Alpenweerberichten maken we om het geheel overzichtelijk te houden gebruik van logische indelingen . Daarbij worden de Alpen globaal in vier verschillende (klimaat)zones verdeeld. Als eerste maken we onderscheid tussen de “westelijke” en “oostelijke” Alpen en daarnaast ook nog tussen de “noordelijke” en “zuidelijke“.

Alpenhoofdkam

De belangrijkste scheidingslijn wordt gevormd door de Alpenhoofdkam. De “Alpenhoofdkam” is een denkbeeldige lijn die gevormd wordt door de hoogste toppen van de Alpen welke van oost naar west en via de westelijke Alpen deels van noord naar zuid verlopen en een regionale water en weer barrière vormen.

De gebieden ten zuiden van de Alpenhoofdkam vloeien hun water af naar de Po en via de Drau naar de Donau, de gebieden noordelijk van de Alpenhoofdkam naar de Rhone, Rijn en via de Inn ook weer naar de Donau.

alpenhoofdkam

Globaal kan gesteld worden dan bij noordelijke luchtstromingen de gebieden ten zuiden van de Alpenhoofdkam weer begunstigd zijn (noord Föhn ) en de neerslag voornamelijk ten noorden hiervan zal vallen (noord stuwing of Nordstau ). Bij zuidelijke luchtstromingen zijn de gebieden ten noorden van de Alpenhoofdkam weer begunstigd (zuid föhn ) en zal de neerslag voornamelijk in de gebieden ten zuiden hiervan vallen (zuid stuwing of Südstau ).

noordzijde
Noordelijke Alpen
zuidkant
Zuidelijke Alpen

Inner-Alpin

De gebieden op het grensgebied kunnen door zowel noordelijke als ook zuidelijke luchtstromingen beïnvloed worden. Deze worden toe geordend aan de de zogenaamde inner-alpine gebieden. Door de enorme verschillen en complexiteit in de topografie en orografie van de Alpen kan het weer op kleinste ruimten enorm verschillen (micro klimaat). Dit geldt in het bijzonder voor de zogenaamde inner Alpine gebieden. (zie kaart Zwitserland)

inneralpinglob
Globale indeling inner-alpin
inneralpin-bergwetter
Inner-alpin Oostenrijk (blauw /roze)
1810-Alpenhauptkamm-inneralpinswiss
Inner-alpin Zwitserland

Westelijke en oostelijke Alpen

De westelijke en oostelijke Alpen worden van elkaar gescheiden door een denkbeeldige scheidingslijn die vanaf de Bodensee tot  aan het meer van Lugano verloopt. De gebieden ten westen daarvan vallen onder de westelijk Alpen, de gebieden oostelijk daarvan onder de oostelijke Alpen.

west-alpen
Westelijke Alpen
oost-alpen
Oostelijke Alpen

Een gedetailleerde geologische indeling van de Alpen vind je op onze Weerkipedia. Voor een meer gedetailleerde klimatologische indeling kijk je hier.  

De Stau gebieden

Staugebieden zijn dus die gebieden waar de stromingsrichting op gericht is, meestal spreken we dan over het globale stromingspatroon en vooral het stromingspatroon in de hogere lagen van de atmosfeer.

staugebieden
Staugebieden, globale indelingen naar kleur

Nordstau

Hebben we bijvoorbeeld te maken met een straalstroom die noord(west) – zuid(oost) gericht is (noord tot noordwestelijke stroming /meridionaal) dan moge het duidelijk zijn dat juist de bergen(kammen) die overwegen west-oost verlopen in de frontlinie liggen. We hebben dan te maken met een zogenaamd Nord(west)stau.

Bij een Nord(west)stau stroomt er dus vochtige en koude lucht vanuit het noorden (of noordwesten) naar de Alpen. Wanneer deze lucht bij de Alpen aankomt wordt deze tegen het bergmassief omhoog gestuwd. De stijgende lucht koelt af en gaat condenseren waardoor er wolken en neerslag ontstaan.

Wanneer het koud en vochtig genoeg is kan dit een flink pak sneeuw opleveren voor de skigebieden welke aan de noordkant van de Alpen liggen. Aan de andere kant van de hoofdkam zien we vervolgens door de dalende luchtbewegingen een “afdrogend” effect van de “uitgeregende” op “uitgesneeuwde” lucht, anders gezegd er ontstaat een droge Föhnwind (Nordföhn)

nordstau01
Nordstau gebieden

Südstau

Komt de straalstroom uit de zuidhoek dan zien we hetzelfde proces nu alleen vanuit het zuiden. Vochtige lucht wordt vanaf de Middellandse Zee tegen de Alpenhoofdkam getransporteerd en wordt ook nu weer gedwongen om op te stijgen en condenseert. Het gaat dan regenen of sneeuwen. Is de lucht koud genoeg dan valt er een dik pak sneeuw.

Ook nu  zien we aan de andere kant van de bergen weer die dalende luchtbeweging (Südföhn). Vooral de Südstau is berucht voor enorme neerslaghoeveelheden. Dit heeft te maken met het feit dat er boven de Middellandse Zee veel vocht wordt opgenomen die vervolgens als een verzadigde spons tegen de zuidelijke Alpen wordt uitgeknepen. Neerslaghoeveelheden van 100 tot 300mm of meer binnen  24 tot 78 uur zijn dan zeer goed mogelijk.

südstau01
Südstau gebieden

Weststau

In dit geval hebben we te maken met een jetstream die vanuit het westen op de Alpen gericht staat. In dit geval zal vooral de westelijke Alpen(boog) neerslag gaan krijgen. De gebieden die in de luwte van de westelijke Alpenboog liggen krijgen dan minder neerslag. 

weststau
Weststau gebieden

Oststau – Retour d’Est

Depressies boven de centrale Middelandse Zee (Genua) laten met een oostelijke aanstroming vochtige lucht tegen de westelijke Alpenboog (welke noord zuid is gericht is) stromen. Door Stau  kan dit in de Italiaanse en aangrenzende Franse alsmede ook de zuidelijke Zwitserse Alpen veel sneeuw opleveren. Hoeveelheden van 100 topt 200 cm binnen 24 tot 48 uur zijn dan geen zeldzaamheid.

est
Retour d`Est door Genua laag

Natuurlijk zijn er ook nog diverse “tussenoplossingen” denkbaar. Zo zien we soms juist meer een Südweststau ontstaan of dan juist weer een Nordwest of Nordoststau. In alle gevallen geldt echter dat die bergketens (gebieden) die pal in de aanvoerrichting liggen van de hoogstroming de meeste neerslag zullen pakken, de gebieden aan de beschutten andere kant het minst.

Lokale Stau

Naast de Stau, veroorzaakt door de richting van de hoogtestroming en in het bijzonder het verloop en koers van de straalstroom, kunnen er ook meer lokale Stau en Föhneffecten ontstaan. Deze worden voornamelijk veroorzaakt door lokale wind en drukverschillen. Zo kunnen dal en bergwinden in elk jaargetijde voor lokale Stau of Föhneffecten zorgen. Terwijl het in het ene dal dan droog is kan het in het andere aangrenzende dal sneeuwen.

ross_150208_15
Südoststau sneeuw Oberwalis (Rosswald)

Plooi in laken

Met zijn dalen en bergen en dalen (orografie) kent het klimaat en het weer in de Alpen een zeer grote diversiteit en eigenlijk heeft elke berg en dal zijn eigen micro-klimaatje. Voor de globale weermodellen die met hun “grove” resolutie (raster) de Alpen slechts als een plooi of bult  in een laken zien is het zeer lastig en zo niet onmogelijk om al deze “micro-klimaatjes” goed in kaart te brengen.

De zogenaamde meso-modellen die met een veel hogere resolutie werken presteren al een stuk beter maar ook hier blijven grote gebieden “grijs” gebied! Juist voor deze gebieden is de kennis en ervaring van de meteoroloog van zeer groot belang teneinde een zo correct mogelijke prognose op te stellen. Het zal echter ook dan slechts een “benadering” van de realiteit blijven!

Een plooi in het laken

Dat we daarbij geen gedetailleerde prognose opstellen voor ieder zijn geliefde (wintersport)gebieden heeft onder andere met deze complexiteit te maken. Alleen al vanwege de tijd die hiermee gemoeid zou gaan is dit niet haalbaar. Binnen de Alpenweerberichten zullen we ons dan vooral aan de bovenstaande indeling(en) vasthouden en verder focussen op die gebieden waar zich het meest actieve en -of interessante weer afspeelt.

Meer info op onze Weerkipedia

Weerkamer Alpenweerman Termen Oberwallis

Lees hier alle Alpenweerberichten


(Visited 20.098 times, 25 visits today)

We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

Heb je net als wij veel passie en kennis over het weer of klimaat? Wil je in ons team je expertise delen en weer- of klimaatberichten schrijven voor een groot lezerspubliek? Een betrouwbare weersverwachting is essentieel om goed voorbereid op pad kunnen gaan voor een skitocht of uitdagende wandeling. Onze...
Lees verder

Alpen: veel sneeuw voor het hooggebergte

Opnieuw is verse sneeuw onderweg voor het hooggebergte en dat is natuurlijk goed nieuws voor de gletsjers. Daar blijft de sneeuw waarschijnlijk het hele seizoen liggen. In de lagergelegen gebieden is de komende dagen sprake van herfst, maar wel met een winters tintje. Vooral op hoogte valt sneeuw, onder 1200...
Lees verder

Op deze gletsjer in Oostenrijk kun je het hele jaar skiën

Op de Hintertuxer Gletscher, het enige skigebied van Oostenrijk dat het hele jaar door toegankelijk is, wedelen en carven de skiërs nu al op perfect geprepareerde pistes. Al lang voordat andere skigebieden openen, is de Hintertuxer Gletscher de ‘place to be’ voor skiërs en snowboarders, die de winter met ongeduld tegemoet zien. Je...
Lees verder

Geniet van de winterse natuur op en naast de piste in Ellmau

Haal diep adem in een verstild winterlandschap, vind rust in de natuur, verwonder je en geniet. Ellmau aan de voet van de Wilder Kaiser is gemaakt voor al wie de winterse natuur wil beleven, graag ook buiten de pistes. Langlaufen, nordic walking, toerskiën, sneeuwschoenwandelen, rodelen: dit alles kun je hier...
Lees verder

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer