Algemeen; het laag dat het slechte (nood)weer in de Alpen veroorzaakte trekt verder naar Polen. Met een hoogtetrog en een naar noordwest gedraaide hoogtestroming gaat de nieuwe week het echter nog onbestendig en onderkoeld van start. De Alpen zuidzijde is met de noordwest tot noordelijk stroming “Wetterbegünstigt” Vanaf donderdag – vrijdag zet met toenemende hogedruk een verdere weersverbetering in en gaan ook de temperaturen weer duidelijk in de lift in aanloop van een nazomerse weerepisode.

Onderkoelde start van de nieuwe week

Het was me het weertje wel de afgelopen 3 dagen in de Alpen. We hadden het al lang van te voren aangekondigd maar het is dan altijd weer afwachten in hoeverre het aangekondigde slechte weer ook daadwerkelijk gaat plaatsvinden.

De boosdoener van al het slechte (nood)weer zondagochtend op weg vanaf de Golf van Genua naar zuid Polen

Vaak worden de neerslagprognoses naarmate de tijd vordert naar beneden toe bijgesteld maar ditmaal ging deze rekensom niet op. Integendeel, lokaal is er zelfs nog meer gevallen. Dit had veelal ook te doen met onweersbuien die lokaal veel neerslag produceerden.

De 48 uurs neerslagsom met de enorme neerslaghoeveelheden in Tessin en Graubünden Zwitserland

Vooral het noorden van Italië en de Alpenzuidkant hadden met een sterk convectief karakter te maken waarbij supercellen niet alleen extreme neerslag en wind veroorzaakten maar ook ook grote hagel (golfballen) en tornado’s. Het waren echter met name de extreme neerslaghoeveelheden die problemen veroorzaakten in de vorm van overstromingen, modderlawine’s en steenslag.

Het zwaartepunt van de neerslag lag zoals ook keurig verwacht in de centrale (zuidelijke) Alpen en met name het zuid Zwitserse  Tessin (Ticino) kreeg het mede ook door zware onweersbuien zwaar te verduren. Lokaal werden daar neerslaghoeveelheden van 200 tot 300mm geregistreerd en heel lokaal zelfs bijna 400mm. Ter verbeelding, dat zijn 400 flessen van 1 liter op elke vierkante meter!

En alsof dit allemaal nog niet genoeg was ging de neerslag met het instromen van de koelere luchtmassa’s door begeleidende neerslagafkoeling ook nog eens in sneeuw over waardoor diverse Alpenpassen voor het verkeer moesten worden gesloten.

Scherpe sneeuw(val)grens gisteren in Vars in de Franse Alpen (Hautes Alpes)

Lokaal werd door de sterke neerslagafkoeling de sneeuwvalgrens tot 1800 meter naar beneden getrokken en vanaf 2000 meter was het in de Alpen zondag dan ook weer even winters. Hieronder nog wat winterse plaatjes van de zondag.

Mooi te zien hoe door de stijgende neerslagintensiteit (zwarte lijn) de temperatuur naar beneden wordt getrokken en daarmee ook de sneeuwvalgrens (Adelboden). Bron MeteoNews @MeteoNewsAG

En het tot op een hoogte sneeuwde in Adelboden- Lenk

Courchevel
Saas-Fee Mittelallalin
Lauberhorn
Kleine Scheidegg Jungfrau regio
Wallis. Via Twitter Christian @chrisjelief vanaf de alp Obern Galm
Wallis. Christian @chrisjelief vanaf de alp Obern Galm
Thyon Wallis

Peter van de Laarse vertoeft deze dagen in het mooie Arolla (Wallis) en via Twitter stuurde hij deze heerlijke winterse plaatjes. Twitter @PetervdLaarse

In de loop van de dag en avond als ook nacht ging de neerslag van het westen en zuiden er geleidelijk uit en het zwaartepunt verplaatste zich tevens tot over de noordelijke Alpen. Inmiddels zien we het laag alweer boven het zuiden van Polen liggen en is het nauwelijks nog van invloed op het weer in de Alpen

Hoogtetrog /noordwest
West Europa en de Alpen hebben via de achterdeur van het laag met een naar noordwest gedraaide stroming te maken met de invloed van een hoogtetrog en daarmee een onderkoeld en enigszins onbestendig weerbeeld.

Dat geldt in het bijzonder voor de noordelijke Alpen, de meer beschutte Alpen zuidkant profiteert van drogere en ook zonnigere condities. Geheel bestendig is het echter ook hier niet.

De middagtemperaturen liggen tussen 15 graden aan de noordkant en tot 23 a 25 graden aan de zuidkant en de uiterste oostelijke regionen. Op 2000 meter wordt het een graad of 4 tot 8 en de vorstgrens bevindt zich tussen de 2600 (ochtend) en 3000 meter (middag).

Zermatt Matterhorn Glacier paradise (piste) vanmorgen eindelijk weer met de zon

Dinsdag trekt een volgend (hoogte)laag via noord Italië en de Adriatische Zee verder naar het noordoosten en gaat vooral aan de zuidkant en ook in het oosten de neerslag (buien) weer opleven. Daarnaast neemt, en dat geldt speciaal voor de oostelijke Alpen, ook de wind weer flink toe.

GFS met het (hoogte)laag dinsdag boven de oostelijke Alpen

Woensdag volgt een weersverbetering, de zon krijgt meer ruimte en het kwik gaat weer wat omhoog.  Vooral in de tweede helft van de dag en met voorkeur voor de oostelijke Alpen kunnen enkele regen en onweersbuien ontstaat.

In de tweede helft van de week gaat van het westen en zuiden de luchtdruk weer stijgen. Samen met een weer meer noordelijk opbollende hoogterug (sub tropenhoog) gaan dan in alle hoogtes met veel zon de temperaturen dagelijks in de lift.

GFs voor vrijdag met de inkomende hogedruk / hoogterug

Ook in het weekend en met de start van de nieuwe week lijkt deze trend aan te houden dan wel verder door te zetten en mogen we ons gaan verheugen om een stabielere en vooral warmere nazomerse weerfase met maxima die tussen de 23 en 28 graden gaan uitkomen. Hieronder de prognose voor Innsbruck – Tirol

Verwachting voor Innsbruck (Tirol)

Wel neemt vanaf zondag met een weer wat vlakkere drukverdeling en op de nadering van een (zwakke) hoogtetrog (hoogtelaag) de kans op een regen of onweersbui weer toe. Datzelfde geldt voor de onzekerheid van de verwachtingen (koers hoogtelaag). Zie hieronder de GFS ensembles prikpunt Tirol

Of dit allemaal gaat lukken en ook de verdere details gaan we de komende dagen proberen allemaal in kaart te brengen. Tot zover vanuit een fris maar weer opgeklaard Termen in Oberwallis alwaar ook de Grote Aletsch gletsjer weer even kan bijkomen na al die hitte van de afgelopen weken. Fijne dag, Ciao

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Meer weer en foto’s vind je opFacebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.


Innsbruck en NKBV zijn partners van Alpenweerman.

Vorig artikelLage Landen: rustige start van de meteorologische herfst
Volgend artikelInnsbruck en Alpenweerman
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.