Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemeen;  de noordelijke en oostelijke Alpen hebben aanvankelijk nog te maken met de invloed van een hoogtelaag. en koude deels vochtige lucht. Vanaf morgen dan net als al in de westelijke Alpen ook hier toenemende hogedrukvloed en geleidelijk weer oplopende temperaturen.

Wintersportweer (kort) Diagram prikpunt Weer Obergurgl (2013m

In het oosten en met name in de Nordstau van de Alpenhoofdkam nog veel Stau bewolking en vooral vandaag in de Stau nog wat sneeuw of sneeuwbuien. Met 10 tot 20 graden vorst in het hooggebergte en een stevige noordelijke wind koud! Vanaf morgen ook hier net als al elders steeds meer zon en overgang naar droge en weer zachtere condities.

Vanaf morgen overgang naar zachter hogedruk weer

Achter een koufront en hoogtetrog is is veel koudere polaire lucht over de Alpen uitgestroomd en dat ging gisteren in de oostelijke Alpen gepaard met sneeuwval. Vooral in de Stau van de Alpenhoofdkam viel dan ook hier eindelijk weer eens neerslag of beter gezegd sneeuw. De sneeuwhoeveelheden wisselden per regio en hoogte maar algemeen kon men hier 10 tot 30 centimeter verse sneeuw optekenen en lokaal met gunstige Stau ook nog meer, In de westelijke Alpen was de invloed van hogedruk weer dominant en hier klaarde het overdag snel op en kreeg de zon al weer veel ruimte.

In de westelijke Alpen en ook de inner-alpine Zwitserse Alpen was het gisteren vooral de zon die in concurrentie met nog wat rest bewolking het weerbeeld bepaalde. Neerslag viel er hier vrijwel nergens meer. Hieronder nog een paar shots vanaf Rosswald gistermiddag alwaar ik deze dagen vertoef

Dat we met veel koudere luchtmassa’s te maken en die vooral ook op wat grotere hoogte is binnengestroomd kunnen we ook mooi aflezen aan de temperaturen. Op 2000 tot 3000 meter vriest het 10 tot 22 graden en ook de hoger gelegen dalen melden 15 tot 20 graden vorst.

Vandaag zitten we nog in de koude polaire lucht. Temperaturen om 09h00 vanmorgen via Kachelmannwetter

Het hoogtelaag (trog) beïnvloeden ook vandaag not de oostelijke Alpen. Hier is het bewolkt en steeds weer valt er wat sneeuw of een sneeuwbui. Vooral in de Stau van de Alpenhoofdkam kan het ook langer dan wel aanhoudend (licht) sneeuwen en tot de avond kunnen er nog een aantal centimeters van het witte goud worden bij gesmokkeld. Mogelijk dat er ook in de westelijke Italiaanse Alpen (binnenboog) nog wat sneeuw gaat vallen door toedoen van het hoogtelaag boven de westelijke Middellandse Zee

De westelijke en zuidelijke Alpen hebben te maken met drogere luchtmassa’s en vanuit het westen begint de hogedruk steeds meer invloed op het Alpenweer uit te oefenen.

Na nogmaals een zeer koude nacht op maandag met de start van de nieuwe week dan ook in de oostelijke Alpen steeds meer ruimte voor de zon en droge condities. In de oostelijke delen aanvankelijk ook nog meer (rest) bewolken.

Voor de rest van de week en waarschijnlijk tot het einde van de maand hebben we dan te maken met de invloed van hogedruk. Een krachtig hoog in de buurt van de Britse Eilanden (kerndruk maandag tot 1048 hPA) zal de gehele week het weerbeeld in grote delen van Europa bepalen.

ECMWF met het hoog op woensdag. Geleidelijk zal het richting het weekend naar het oosten toe verplaatsen

Vanaf maandag gaan vooral in de bergen de temperaturen dan weer in de lift en zullen vanaf dinsdag weer zo’n 12 tot 15 graden hoger uitkomen dan nu het geval is. Gelukkig is de lucht ook zeer droog, dauwpunten meest tussen de -20 en -10 graden in het hooggebergte, dus voor de sneeuw en piste condities zullen de hogere luchttemperaturen weinig te betekenen hebben.

Tegen het einde van de week en in het weekend zien we het Britse hoog naar het oosten toe doorschuiven waarna we met een wat vlakkere maar nog steeds hogedruk verdeling te maken gaan krijgen. Over de gehele linie gaat het kwik dan ook weer wat omlaag zonder dat het echter winters koud zal gaan worden.De westelijke Alpen zouden dan tevens wat meer gevoelig kunnen gaan worden voor de invloed van zuidelijke lagedruk respectievelijk een apart (hoogte)laag boven de westelijke Middellandse Zee en Golf van Lion.

GFS 500 hPa voor vrijdag met het hoog in het oosten en de lagedruk boven de westelijke Middellandse Zee en Frankrijk met kans op meer bewolking en wat sneeuw in de westelijke Alpen

Deze ontwikkeling is echter nog onzeker. Sowieso zien we dat de invloed van de hogedruk dominant blijft boven grote delen Europa en ook de Alpen. Mogelijk dat tegen het midden van de volgende week de straalstroom een wat zuidelijkere koers gaat volgen en Atlantische depressies en storingen hun invloed weer tot over de Alpen kunnen uitbreiden.

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Of dit gaat lukken gaan we de komende dagen voor jullie in de gaten houden en mocht zich sowieso wat spannends gaan voordoen dan haken we daar natuurlijk ook eerder op in. Ik zou zeggen blijf dus volgen en dan graag weer tot een volgende keer. Ciao vanuit een winter Rosswald in Oberwallis.

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Het Alpenweerman 2019 jaaroverzicht:

We hebben de mooiste en meest memorabele momenten van het weerjaar 2019 bij elkaar genomen in ons jaaroverzicht. Er is van alles voorbij gekomen: föhnstormen, lichtende nachtwolken en meters sneeuw in de Alpen. Je leest alles in het jaaroverzicht 2019:

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 1.823 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer