Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Vandaag zien we in het zuidwesten van de Alpen bewolking, maar op andere plekken is het ‘gewoon’ weer Kaiserwetter. Deze bewolking is afkomstig van het lagedrukgebied boven Spanje dat daar heeft gezorgd voor behoorlijk wat overlast. De Alpen krijgen hier niet mee te maken en pas richting het weekend zien we weer neerslag- en sneeuwkansen. Alle details lees je in dit weerbericht.

Wintersportweer (kort):

Vanochtend zal het noorden en oosten van de Alpen weer te maken krijgen met zonnig weer. In het zuidwesten is er in eerste instantie bewolking. In de loop van de dag zal de bewolking weer grotendeels wegtrekken, al kan deze in de Fransen Alpen ook in de middag nog aanwezig zijn. De dag begint in de dalen weer koud met lichte tot matige vorst, maar hogerop in de bergen zal het kwik grotendeels boven het vriespunt liggen. De 0-gradengrens ligt vandaag tussen de 2200 meter in het westen tot 2800 meter in het oosten. Met weinig wind is het prima wintersportweer waarbij de sneeuw zich dankzij de droge lucht over het algemeen goed zal houden.

Veel zonneschijn en aan paar wolkenvelden gisteren boven Innsbruck. Via foto-webcam
Webcambeeld vanaf de Hochkar. Al vroeg op de ochtend temperaturen ruim boven het vriespunt. via foto-webcam
In sommige dalen zijn groene plekken tussen de sneeuw te zien. Via foto-webcam

Vandaag: zuiden en westen bewolking, verder Kaiserwetter

Gisteren trokken er al een aantal wolkenvelden vanuit het zuidwesten de Alpen binnen. Deze bewolking is afkomstig van het lagedrukgebied bij Spanje dat daar voor veel overlast zorgt. In de Alpen krijgen we niet met zo’n weertype te maken. Dankzij het krachtige hogedrukgebied boven Europa blijft het vandaag bij restanten van bewolking die in het westen en zuiden voor een overwegend bewolkte start van de dag gaan zorgen. Ten noorden van de Alpenhoofdkam start de dag weer zonnig (op een paar dalen met hochnebel na) en kon het vannacht weer goed afkoelen in de dalen. Zeker daar waar sneeuw ligt kon het kwik weer ruim onder nul dalen.

Weerkaart voor vandaag (KNMI): nog altijd liggen de Alpen onder invloed van een hogedrukgebied boven Europa. In het zuidwesten bewolking afkomstig van restanten vanuit Spanje. Bron: KNMI

Als de wind in de loop van de ochtend steeds meer uit een oostelijke richting gaat waaien dan zal de bewolking steeds meer gaan afnemen. Mogelijk blijft het in de Franse en West-Italiaanse Alpen tot in de middag overwegend bewolkt.

Dankzij het hogedrukgebied staat er vandaag weinig wind, al kan de wind in de Fransen Alpen toch merkbaar toenemen. Waar het vanochtend in de dalen nog zal vriezen is het hogerop een stuk warmer. De 0-gradengrens ligt vanochtend al rond de 2800 meter in Salzburg en 2200 meter in de westelijke Alpen. Het kan dus zijn dat, net als gisteren, de temperaturen in de ochtend lager liggen in de dalen dan op de berg. Zo was het bijvoorbeeld gisterochtend -9 graden in Innsbruck (580m) en -2 graden op de Patscherkofel (2247m). Een schoolvoorbeeld van een inversie.

Ook vanmiddag blijft de 0-gradengrens rond de 2200 meter in het westen en 2800 meter in het oosten liggen. In de dalen wordt het uiteindelijk 6 tot 9 graden. Toch kan de sneeuw het weer redelijk goed volhouden dankzij de droge lucht.

Vannacht kan het tijdens opklaringen in de dalen weer licht tot matig gaan vriezen. Onder een (deels) bewolkte hemel zal het minder sterk afkoelen.

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Doordat er weinig doorstroming is blijft luchtverontreiniging in de dalen hangen

Een nadeel van het huidige weertype is dat door de afwezigheid van wind en doorstroming de luchtverontreiniging in de dalen blijft hangen. Zo heeft de gemeente in Innsbruck al gevraagd om de auto te laten staan en het openbaar vervoer te nemen. Fijnstof metingen in de stad lieten pieken zien die drie keer zo hoog zijn dan normaal. Via foto@alpenweerman stuurde Remco Graas de volgende foto waarin de smog in het dal goed te zien is:

De laag smog onder de inversie in het dal van Innsbruck (Inntal). Foto: Remco Graas.

Morgen: zonnig en wolkenvelden

Ook morgen liggen de Alpen nog onder invloed van het hogedrukgebied boven Europa en krijgen we dus een vergelijkbaar weerbeeld. In tegenstelling tot vandaag begint de dag, met uitzondering van de Franse Alpen en Zuid-Duitsland, zonnig en krijgt het grootste deel van de Alpen te maken met Kaiserwetter. De Franse Alpen hebben wederom te maken met restbewolking van het lagedrukgebied boven Spanje.

De weerkaart voor morgen met het hogedrukgebied boven Europa.

Een verschil met vandaag is dat de wind wat meer aanwezig zal zijn als er een lichte zuidelijke föhn ontstaat. Daarnaast zal de bewolking zich in de loop van de ochtend en begin middag in oostelijke richting over de Zwitserse en Italiaanse Alpen gaan verspreiden. Het blijft droog al kan er in de middag wat lichte neerslag vallen in de Franse Alpen uit de dikkere bewolking. Boven de 2000 meter valt de eventuele neerslag in de vorm van sneeuw.

De 0-gradengrens ligt morgen ook hoger. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam ligt deze rond de 2400-2600 meter en ten noorden dankzij de lichte zuidelijke föhn rond de 2800 à 3100 meter. In het westen ligt deze rond de 2600 tot 2800 meter.

Weekend: vooral westen en zuiden beetje sneeuw

Richting het weekend zien we het lagedrukgebied vanuit Spanje richting Noord-Italië bewegen. Hierdoor wordt er in de nacht naar vrijdag weer neerslag verwacht in de Franse Alpen. Uiteindelijk, als het lagedrukgebied richting Italië trekt, zal er ook wat neerslag vallen in het zuiden van Zwitserland en de Noord-Italiaanse Alpen. Op zaterdag kunnen er ook elders in de Alpen wat lichte neerslag vallen.

In het weekend trekt een lagedrukgebied vanuit Spanje richting Noord-Italië waardoor er weer wat sneeuw en neerslag verwacht wordt in delen van de Alpen.

Met het langstrekken van het lagedrukgebied zitten de Alpen tijdelijk in wat koelere lucht. De sneeuwvalgrens ligt hierdoor rond de 1000-1200 meter in de Franse Alpen en 900-1100 meter in Noord-Italië. Om grote hoeveelheden gaat het vooralsnog niet: 5 tot 15 centimeter in de Franse Alpen. Op de toppen valt mogelijk nog wat meer.

Komende week: komt de westelijke stroming weer op gang?

In de nieuwe week lijkt de dominantie van hogedrukgebieden weer even wat af te nemen. We krijgen dan weer te maken met een wat meer westelijke stroming waardoor de neerslag- en sneeuwkansen ook weer toenemen. Toch zijn de hogedrukgebieden nog niet helemaal van de weerkaarten verdwenen…

De pluim (prikpunt centrale Alpen) voor de komende dagen van GFS. Tot het weekend droog waarna er dus dankzij het lagedrukgebied ten zuiden van de Alpen weer wat neerslag kan vallen en wat minder zachte temperaturen. In de loop van volgende week nemen de neerslagkansen weer toe als de westelijke circulatie mogelijk weer wat toe kan nemen. Bron: meteociel

Via Alpenweerman blijf je zeker op de hoogte van het weer in de Alpen! Voor nu een fijne dag en morgen weer een nieuw weerbericht.

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Het Alpenweerman 2019 jaaroverzicht:

We hebben de mooiste en meest memorabele momenten van het weerjaar 2019 bij elkaar genomen in ons jaaroverzicht. Er is van alles voorbij gekomen: föhnstormen, lichtende nachtwolken en meters sneeuw in de Alpen. Je leest alles in het jaaroverzicht 2019:

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 1.540 times, 1 visits today)
Advertentie

3 Reactie op “Alpen: in het zuidwesten bewolking, elders weer Kaiserwetter”

 • Jeroen
  22 januari 2020 at 14:07

  Hoe groot is de kans dat de seizoenen aan het verschuiven zijn? Dan krijgen we net als 2019 pas in maart en april bakken met sneeuw in de Alpen. Dat zie ik helaas alweer gebeuren zoals het nu gaat dat we in maart zoveel sneeuw krijgen dat we amper kunnen skiën. Is overigens niet om pessimistisch te doen, maar een echte vraag van mijn kant.

  • Maarten Minkman
   22 januari 2020 at 21:33

   Beste Jeroen,

   Ik vind het lastig om nu te aan te geven of seizoenen aan het verschuiven zijn. Dit jaar hebben we in november al veel sneeuw gehad die in de dalen grotendeels weer is weggesmolten. Daarna kwam de (sterke) föhn en nu hebben we al lange tijd niet of nauwelijks neerslag door de continue invloed van hogedrukgebieden. Als de stroming weer wat westelijker of noordelijker wordt kan er gemakkelijk weer veel neerslag en sneeuw in de Alpen vallen.

   Vorig jaar zagen we vooral in januari heel veel sneeuw aan de noordkant (1 tot 2 meter in de dalen) en inderdaad in maart een nieuwe sneeuwdump. Wel wordt de poolwervel aan het einde van de winter zwakker waardoor een ander weerbeeld (minder strakke westelijke stroming) dan weer mogelijk is.

 • rutger
  22 januari 2020 at 15:32

  @jeroen vorig jaar januari alweer vergeten? toen vielen er record hoeveelheden sneeuw

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer