klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen; achter een koufront is koudere lucht over de Alpen uitgestroomd welke vandaag onder invloed van een tussen hoog komt. De zuidoostelijke Alpen hebben aanvankelijk nog te maken met de invloed van een laag boven noord Italië. Weekend rustig winterweer, dinsdag sneeuw zuidoostelijke Alpen. Volgende week geleidelijk nog kouder winterweer.

Winterse setting steeds waarschijnlijker

Achter een koufront is gisteren in de loop van de dag koudere polaire lucht over de Alpen uitgestroomd waarbij er ook weer wat sneeuw of sneeuwbuien vielen. De sneeuwvalgrens  lag aanvankelijk rond de 800 meter en daalde met instromen van de koudere lucht weer tot in de lagere delen en de dalen. In de avond en nacht begon de neerslag en sneeuwval zich in de zuidelijke oostelijke Alpen op passage van een noord Italië laag te intensiveren.

Hieronder nog een paar mooie winterse sfeer plaatjes;

Rigi – Caroline Pirskanen @carolinevonb
Höttinger Alm, 900 m (Innsbruck) Manuel Oberhuber @manu_bx
Höttinger Alm, 900 m (Innsbruck) Manuel Oberhuber @manu_bx

Onder invloed van een tussenhoog – Brigida – gaat het weerbeeld vandaag verbeteren en is ook de zon weer van de partij. Meer bewolking en nog wat sneeuw valt er in de zuidoostelijke Alpen en ook aan de oostelijke noordkant kan nog een sneeuw(bui) vallen.

Elders blijft het droog en afgezien van wat wolkenvelden is het overwegend zonnig. De temperaturen gaan een stuk lager uitkomen en vooral in de bergen is het een heel stuk kouder. Op 2000 meter vriest het 9 tot 13 graden en op 3000 meter 13 tot 15 graden. De wind is zwak tot matig uit noordelijke richtingen, in de oostelijke Alpen staat eerst nog een deels harde wind uit sector west tot noordwest.

Radarbeeld Alpen 0930

Het weekend gaat het winters verder waarbij wolken(velden) en zon elkaar afwisselen. Zondag kan er met voorkeur voor de westelijke Alpen lokaal wat sneeuw of een sneeuwbuitje vallen. De temperaturen veranderen niet veel.

Maandag is het overwegend droog met met de zon erbij is het vriendelijk winterweer. Dinsdag gaat een laag boven de noordelijke Adriatische Zee sneeuw in de zuidelijke Kalkalpen (bergmassief Slovenië /Italië als ook in de Oostenrijkse Tauern. Ook de aangrenzende noordelijke regionen mogen zicht verheugen op wat verse sneeuw. De westelijke Alpen houden het eerst nog droog en zonnig.

In de loop van de dinsdagmiddag en avond gaat vanuit het noordwesten de bewolking toenemen en vervolgens gaat het sneeuwen. Deze sneeuwval heeft te maken met een hoogtelaag gevuld met zeer koude lucht welke via de Britse Eilanden en west Frankrijk nar het zuiden koerst Woensdag snoert het systeem richting de centrale Middellandse Zee af af (cut -off).

GFS 500 hPa met het naderende (hoogte)laag dan nog bij Schotland, woensdag snoert de koude lucht richting de Middellandse Zee af.
Neerslagband dinsdag 12h00 welke de voorste begrenzing vormt van de nog koudere lucht

Via de achterdeur gaat dan vanuit het noordoosten nog koudere arctische lucht vanaf de pool over grote delen van Europa uitstromen. In het verdere verloop houden we de winterse setting met hogedruk in het noorden en lagedruk in het zuiden vast en gaat het (zeer) koud verder.

GFS met het afgesnoerde hoogtelaag boven de Middellandse Zee. In samenspel met de noordelijke hogedruk gaat zeer koude lucht vanaf de pool naar west Europa uitstromen

In hoeverre storingen (aparte laagjes) en de Höhenkaltluft sneeuw(buien) gaan opleveren en waar die precies zal gaan vallen is nog moeilijk te zeggen en zal tegen die tijd duidelijk moeten gaan worden. Zeker lijkt we dat de Alpen en een groot deel van Europa naar een veel koudere winterse periode zullen gaan evolueren. Meer over deze ontwikkelingen dan later.

ECMWF (EC12) ensembles centrale noordelijke Alpen

Vanuit een koud en half bewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

LAWINE gevaar aanzienlijk / groot 

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wij kunnen de volgende diensten leveren:

Wintersport weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u! Geheel afgestemd op JOU wintersport regio / skigebeid je EIGEN wintersport weerbericht met o.a. sneeuwverwachtingen, sneeuwvalgrens en vorstgrens !

  • Of eens wat anders en avontuurlijks !  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service / Wintersport weerbericht
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 1.288 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer