Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; Een tussenhoog trekt over de Alpen en zorgt voor droog en zeer zonnig weer. Maandag en dinsdag gaat het met nieuwe storingen weer onbestendig verder en gaat ook de wind weer flink aantrekken. Vanaf dinsdag stroomt daarbij weer zeer zachtere Atlantische  lucht over de Alpen uit die woensdag onder invloed van hogedruk komt en wordt het een paar dagen “lenteachtig”. Vrijdag koufront passage.

Vanaf woensdag (tijdelijk) lenteachtig

De noordelijke hoogtestroming was hardnekkig en ook gisteren viel er in de Nordstau van de centrale en oostelijke Alpenhoofdkam steeds weer sneeuw of sneeuwbuien en was het er compleet winters.

Onze weermannen Roy en Sander zijn deze dagen in Skiwelt Westendorf onderweg. Ondanks de wat mindere weercondities prima sneeuw en wintersportcondities aldaar. Een korte impressie

Maken review Skiwelt Westdorf

Elders was het een stuk vriendelijker en deed ook de zon weer lekker mee, dat geldt helemaal voor de Alpenzuidkant waar met de Nordföhn en volop zon het kwik tot 16+ graden opliep.

Lentachtig gisteren in het zuidelijke Zwitserse Tessin. Beeld Cardada-Cimetta-Locarno

En hoe anders en winters het plaatje aan de noordkant…

In de avond en nacht kwam er dan ook een einde aan de Nordstau en ging de neerslag eruit en begon het ook in het noorden meer en meer op te klaren. In de koude lucht en onder een heldere hemel koelde het boven het sneeuwdek sterk af en op uitgebreide schaal vroor het matig tot streng. Op dit moment vriest het lokaal nog 15 tot 18 graden met als topper het vliegveld in St Moritz met 18.2 graden vorst.

Na een koude start gaat het kwik vandaag onder invloed van een tussenhoog met ondersteuning van veel zon weer lekker oplopen om vervolgens op 5 tot 12 graden uit te komen.

Aan de zuidkant en in het westen kunnen we daar nog een paar graden bij op tellen. Enkele overtrekkende wolken(velden) zullen de zon slechts tijdelijk frustreren.

Op 2000 meter gaat het kwik ook in de lift en zal tussen de -7 graden (ochtend) en 0 graden gaan uitkomen. Met de verse sneeuw, de zon en minder wind en door de vrij koude droge lucht, dauwpunten variërend tussen -38 en -10 graden, prima wintersportweer dus.

Helaas is dit slechts van korte duur want nieuwe storingen gaan vanaf morgen alweer voor onbestendiger weer zorgen. Morgen maandag is het de beurt aan de koufront en gaat er met voorkeur voor de westelijke Alpen wat neerslag / sneeuw vallen. Sneeuwvalgrens meest tussen de 1300 en 700 meter.

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaat

Zachter na warmtefront
Na een tijdelijke weersverbetering en drogere condities met weer wat opklaringen volgt in de loop van de dinsdag een warmtefront. Met een tot hard of stormachtige zuidwestelijke wind stroomt dan steeds zachtere vochtigere lucht over de Alpen uit en gaan de temperaturen als ook sneeuwval en vorstgrens sterkt stijgen. De sneeuwvalgrens komt tussen de 1800 en 2300 meter te liggen en de vorstgrens tussen de 2600 en 2900 meter. Veel neerslag wordt er door de invloed van een uitloper van het Azorenhoog niet verwacht en het westen en zuiden als ook inner alpine houden het met een beetje geluk gewoon droog.

Vanaf woensdag komt de zachter lucht onder invloed van de uitloper van het Azorenhoog en belooft het een aantal dagen met veel zon zeer zacht te gaan worden en grüsst der Frühling. Het zal echter maar een kort lente intermezzo zijn want een volgend koufront gaat in de loop van de vrijdag en zachter weer voor onbestendig en kouder weer zorgen. Met een naar noordwest draaiende hoogtestroming krijgen we dan weer te maken met maritiem polaire luchtmassa’s. Vooral aan de noordkant van de Alpen valt dan weer neerslag (Stau). Sneeuwvalgrens meest weer tussen de 700 en 1300 meter.

Vrijdag weer kouder, zondag volgt nog wat koudere lucht achter een volgend koufront

In het verdere verloop worden de verwachtingen zeer onzeker. Dit heeft te maken met de opbouw van hogedruk naar meer noordelijke breedtegraden. Het GFS model laat met een naar noord tot noordoost draaiend hoogtestroming de koudere lucht over onze contreien uitstromen.

GFS met de koudere oplossing vanaf medio volgende week

Het ECMWF berekent dit een heel stuk westelijker en komen we juist waarbij we aan de warme kant van de Rossby golf (Jetstream) komen met een zuidelijke hoogtestroming. Hoe dit precies zal gaan evolueren is dus nog onduidelijk en zowel (zeer) koude als ook (zeer) zacht oplossingen zijn in de loop van de volgende week mogelijk. Daarover dan later meer.

Vanuit een deels bewolkt Termenm in Oberwallis een heel fijne ZONdag gewenst en graag weer tot morgen. Ciao

Rosswald met blik over het westelijke Rhonedal. SH 70 tot 120 cm, Temperatuur -3.2

Alpenweerman HD webcams in OberwallisHIER

Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum!

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 1.806 times, 1 visits today)
Advertentie

10 Reactie op “Alpen – In afwachting van volgende fronten en lenteweer”

 • Friso
  8 maart 2020 at 12:46

  Het is een top weekend hier in Haute Savoie, met veel zonmige opklaringen na de verse sneeuw donderdag op vrijdag. Vandaag grand beau. Vanavond weer sneeuw? Hopelijk dan morgen verse sneeuw en een opklaring af en toe!
  Foto mont Blanc zaterdag

  • Johann
   8 maart 2020 at 13:01

   Top! Dat ziet er idd lekker uit Friso. Enjoy (hier in Oberwallis overigens hele ochtend hardnekkige wolkenvelden)

   • Friso
    8 maart 2020 at 14:47

    Mont Blanc vandaag

 • Jeroen
  8 maart 2020 at 15:11

  Hoeveel sneeuw/regen wordt er verwacht de komende 2 dagen in Fiss?

  • Johann
   8 maart 2020 at 16:17

   Fiss pak hem beet tussen de 5 en 10 mm. Maandag meest als sneeuw, vanaf dinsdag enkel nog in de hogere regionen in vast vorm.

   • Jeroen
    8 maart 2020 at 16:53

    Dat valt dus wel mee. Bedankt voor je bericht.

    • Johann
     8 maart 2020 at 17:02

     Inderdaad, zou ook nog zo maar minder kunnen gaan worden in het inner alpine Inntal. Meeste neerslag valt daarbij op het warmtefront dinsdag.

 • Martin
  8 maart 2020 at 18:53

  Hoe ziet de verwachting voor Leogang, Saalbach, Hinterglemm, Fieberbrunn er voor komend weekend uit?

  • Johann
   8 maart 2020 at 19:06

   Wrs volgt vrijdag de overgang naar kouder en onbestendig winterweer. Sneeuw weer tot in de dalen.

 • Martin
  8 maart 2020 at 19:28

  Top, daar zou ik direct voor tekenen 🙂 ⛷

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer