Algemeen;  onder invloed van een zwak hoog en met de aanvoer van zeer zachte lucht vanuit het zuidwesten en ondersteund door de Südföhn is het vandaag en deels ook maandag nogmaals nazomers genieten. In de loop van de maandag / dinsdag schakelt de atmosfeer onder invloed van Atlantische depressies over op onbestendiger en ook turbulent herfstweer. Woensdag vanuit het noordwesten tijdelijk markante afkoeling.

Woensdag Temperatursturz noordelijke Alpen

Achter een (zwak) koufront stroomde gisteren in de westelijke Alpen weer drogere en zachtere lucht binnen en met stijgende luchtdruk was het overdag de zon die het weerbeeld “zomers” dicteerde. Met de zon steeg het kwik lokaal tot 23 graden en ook hier in Termen in Oberwallis op 1020 meter hoogte kon ik in de middag dikke 20+ graden aflezen.

Tot 20+ graden registreerde gisteren het nieuwe weerstation in Termen


Ook in de bergen was het zacht en zonnig. Saas-Fee Mittelallalin (3500m) 
gisterochtend

De oostelijke Alpen hadden gisteren nog te maken met de invloed van de lagedruk en een wegtrekkende koufront. Hier zat duidelijk meer bewolking waaruit met name in de ochtend in het oosten ook nog neerslag viel. Ook in de bergen was het zeer zacht met een vorstgrens die overdag van west naar oost van 2400 naar circa 3800 meter steeg.

De Alpen gisteren vanuit de ruimte gezien met veel zon in het westen en meer bewolking hoe verder naar het oosten.

Vandaag zondag gaan onder invloed van een inschuivend (tussen)hoog ook de oostelijke Alpen profiteren van de zon en hogere temperaturen. Op nadering van een koufront gaat tevens de Südföhn opsteken en in kracht toenemen met in de middag 4 tot 6 Hpa drukgradiënt (zuid overdruk).

Met de aanvoer van nog steeds zeer zachte lucht vanuit het westelijke Middellandse Zee gebied en ondersteund door de zon en de föhn kan het kwik maandag lokaal tot zomerse waardes oplopen en lokaal zijn 26 tot misschien wel 27 graden mogelijk.

Vanuit het westen opkomende bewolking in de middag en avond als ook de föhn verraden echter de komst van een storing (koufront) welke voor maandag op het weermenu staat. Het front dat samenhangt met een depressie welke via het zuiden van Engeland naar zuid Scandinavie trekt  is weinig actief.

Radarbeeld west Europa en de Alpen 09h15. Via WetterOnline.de
Konkordia hütte Oberwallis (2800m)
Top of Germany Zugspitze (2900m)

Vooral de noordelijke Alpen krijgen er mee te maken en vanaf zondagavond kan er hier wat neerslag en -of buien gaan vallen. Met een jetstream die tot over de Benelux en het noorden van Duitsland komt te liggen gaat vooral ook de wind een rol spelen. Dat geldt in het bijzonder voor de oostelijke Alpen die tijdelijk ook met de jetstream te maken gaan krijgen.

GFS 300 hPa met daarop het verloop van de jetstream voor maandag 06h00. Met name de oostelijke Alpen krijgen nog een staartje mee van hoge windsnelheden

Tevens wordt er minder zachte lucht aangevoerd en we zullen het vooral ook aan de temperatuur gaan merken dat we met andere luchtmassa’s te maken hebben. De maxima komen niet veel hoger meer uit dan 18 a 20 graden, uitzondering vormen de inner-alpine regionen en de zuidelijke Alpen waar een opstekende Nordföhn voor betere en vooral ook zonnigere condities zal zorgen.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Achter het koufront stijgt de luchtdruk maandag van het westen weer snel en krijgen we te maken met een inkomend tussenhoog. Dinsdag steekt op nadering van een volgende depressie met bijna gelijke koers (via zuid Engeland) op nadering van een volgende koufront de Südföhn weer op en opnieuw kan het kwik dan ook aan de noordkant met veel zon weer winst gaan boeken. Het zal echter maar van tijdelijke aard zijn want een volgend actiever koufront staat alweer voor de woensdag op het weermenu.

Woensdag volgt een actiever koufront en een stuk koudere polaire lucht vanuit het noordwesten tot noorden

De drukverschillen tussen de noord en zuidkant nemen dan sterk toe ( tot 10 hPa noord overdruk en dat betekent dat er aan de zuidkant een krachtige en in de bergen stormachtige Nordföhn komt te staan. Tegelijkertijd gaat met de aanvoer van veel koudere en vochtigere polaire luchtmassa’s aan de noordkant Stau inzetten en gaat er neerslag vallen.

Neerslag 3/h/mm voor woensdagochtend, de meeste neerslag valt in de warme sector voor het front uit

In de bergen gaat het kwik in de koudere lucht een “vrije val maken” en wordt het een graad of 12 tot 15 kouder. De vorstgrens daalt woensdag aan de noordkant tot onder de 2000 meter en komt tijdelijk tussen de 1800 en 1500 meter te liggen. De sneeuwvalgrens daalt tot 1200 a 1000 meter en lokaal kan het bij intensieve en aanhoudende neerslag (Stau) tot 800 meter sneeuwen. Inner-alpin en de zuidkant zullen minder met de koudere lucht en neerslag te maken gaan krijgen.

Overigens zal de meeste neerslag aan de voorkant van het polaire front in de nog warmere luchtmassa’s gaan vallen. Met het instromen van de veel koudere en ook drogere lucht is het achter het koufront dan weer snel gedaan met de neerslag

Ex-Lorenzo
De kou inval vanuit het noorden is echter geen lang leven beschoren. Vanaf donderdag zal ex hurricane Lorenzo opgenomen worden in de noord Atlantische hoogtestroming en polaire jet. Gisteren werd het systeem nog op een koers zuid Engeland,  Benelux en noord Duitsland berekend.

De koers van ex-Lorenzo gisteren volgens het GFS model

Vandaag lijkt het woensdag donderdag boven de Britse Eiland te worden opgeslokt door een Atlantisch laag ten zuiden van Groenland. Ofschoon het dan snel aan kracht gaat inboeten gaat het systeem voor turbulent en zeer nat herfstweer zorgen. In hoeverre west Europa en de Alpen met het stormveld en de neerslag te maken zullen gaan krijgen is nog even afwachten!

De koers van Lorenzo vanaf dinsdag 1 oktober (links onder in beeld) tot zaterdag 5 oktober (ten zuiden van Groenland.

Zeker is in ieder geval wel dat er in het voor-veld van Lorenzo in de loop van de donderdag weer veel zachtere lucht over west Europa en de Alpen gaat uitstromen.

In het verder verloop is de onzekerheid nog steeds vrij groot tot groot. Meest waarschijnlijke scenario is dat we een aantal dagen te maken gaan krijgen met rustig herfstweer onder invloed van hogedruk.  Tegen en in het weekend volgt dan in het voor-veld van een opkomende Atlantische depressie nogmaals een portie warmere lucht vanuit het zuidwesten en wordt het föhnig.

In de loop van de zondag een koufront met neerslag en koelere lucht. Daarna zouden we moeten gaan evolueren naar een meer zonaal stromingspatroon met periodiek storingen / neerslag. Hoe het één en ander zal gaan ontwikkelen en wat Lorenzo uiteindelijk zal gaat doen (koers) gaan we de komende dagen proberen in kaart te brengen.

Tot zover voor dit moment. Vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis een heel fijne ZONdag gewenst, blijf volgen en graag weer tot een volgende keer.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

ALPENWEERMAN KALENDER 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.

Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 756 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer