Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Op veel plaatsen was het deze winter nog niet zo koud geweest als deze zaterdagochtend. Onder een heldere hemel kon het flink afkoelen vannacht. Het weekend verloopt veelal zonnig en koud in de Alpen. Vanaf maandag is het een heel ander weertype. De temperatuur gaat flink omhoog met het overtrekken van een warmtefront. Bovendien gaat het flink waaien en wordt het stormachtig in de bergen. Op de langere termijn blijft het zacht en wisselvallig.  

Algemeen: Dit weekend zorgt een hogedrukgebied voor rustig en koud weer in de Alpen. Een westcirculatie zorgt na het weekend voor turbulent weer. Verschillende storingen trekken over waarbij de Alpen vooral met zachtere luchtmassa’s te maken krijgen. 

Weekend koud en zonnig

Afgelopen nacht verliep behoorlijk koud in de Alpen. Op veel plaatsen daalde de temperatuur naar de beneden de -10 tot lokaal -15 graden. In sommige hogere gelegen Alpenvalleien werden zelfs temperaturen van -20 en -30 graden bereikt. De laagste temperatuur werd gemeten bij Alp Hintergräppelen in Zwitserland van -31,6 graden. Daarmee was het de koudste nacht van dit winterseizoen tot nu toe. Oorzaken van lage temperaturen zijn vaak droge polaire lucht, in combinatie met heldere nachten, sneeuwdek en een zwakke wind.

De minimumtemperatuur kaarten laten zien dat het behoorlijk koud was afgelopen met temperaturen beneden de -10 en lokaal zelf -20 graden in Zwitsersland en Oostenrijk (bron: Kachelmannwetter.de).

Zaterdag verloopt onder de invloed van hoge druk zonnig en met rustig weer. De lucht is erg droog waardoor het toch vrij aangenaam aanvoelt. De wind gaat in de loop van de dag iets toe nemen en ook de temperatuur gaat weer omhoog. De temperatuur op 2000 meter komt dan te liggen rond de nulgraden later vanmiddag. 

Dit weekend vinden de Hahnenkammrennen plaats in het Oostenrijkse Kitzbuhel. Na een frisse nacht liggen de temperaturen inmiddels net boven het vriespunt (bron: foto-webcam.eu)

Hochwinter is het op dit moment. Veel Alpendalen zijn wit dankzij de sneeuwval van de afgelopen dagen. Met de verwachte neerslag en hogere sneeuwvalgrens zal het er weer groener uit kunnen gaan zien komende week (bron: foto-webcam.eu)

Zondag verloopt ook met veel zon na opnieuw een nacht met strenge vorst. Helemaal onbewolkt blijft het niet meer. Er is wat meer kans op mist en de hoge bewolking gaat ook toenemen vanuit het westen. Dit is een teken van een naderende weersverandering die komende week gaat plaatsvinden. Ook de wind gaat iets in kracht toenemen, maar blijft matig van kracht van uit het zuidwestelijke richting. Overdag komt de temperatuur weer uit boven het vriespunt ook op grote hoogte, maar de dauwpunten blijven laag. 

Maandag t/m woensdag veel wind en flink zachter

Maandag begint overwegend zonnig en fris, maar is er ook kans op mist. In de bergen gaat een zuidwestenwind in kracht toenemen. Aan de noordkant van de Alpen is het licht Fohnig. In de loop van de dag wordt de bewolking steeds dikker en trekken later op de dag de eerste buien over. Daarbij gaat de wind steeds meer in kracht toenemen en wordt de lucht vochtiger. Tijdens het overtrekken van een koufront ligt de sneeuwvalgrens soms hoog, maa deze gaat in de loop van de nacht steeds verder omlaag.

Maandagavond trekt een koufront over vanuit het noordwesten. Aanvankelijk ligt de sneeuwvalgrens vrij hoog boven de 1200-1400 meter, maar deze gaat in de loop van de nacht verder omlaag tot onder de 1000 meter. 

Dinsdag wordt een dag met veel wind. Er staat wind van west naar noordwest, maar aan de zuidkant van de Alpen is het mogelijk nog iets rustig weer. In de ochtend vallen er opnieuw buien en daarbij kan er ook sprake zijn van gladheid.

Woensdag is er weer een sterke westenwind, en in veel regio’s zelfs sprake van storm! In het grootste deel van de Alpen is het ook behoorlijk zacht. De neerslag die er dan valt zal voornamelijk regen zijn. De maximumtemperatuur ligt soms ruim boven de 10 graden. Alleen in het hooggebergte valt de neerslag als sneeuw.

De Alpen bevinden zich komende week ten zuiden van de straalstroom en daarmee in de zachtere luchtmassa. Een sterke zonale stroming zorgt voor stormachtig weer in de bergen. Op dinsdag en woensdag wordt de meeste wind verwacht (bron: wetterzentrale.de).

Vanaf donderdag licht wisselvallig, maar vaker droog

De tweede weekhelft lijkt het turbulente weer langzaam af te gaan nemen. Wisselvallig blijft het nog wel waarbij nieuwe storingen de Alpen kunnen bereiken. Ook de wind zal aanwezig blijven vanuit het westen. De neerslag die valt zal veelal een mix zijn van regen en sneeuw waarbij de sneeuwvalgrens soms erg hoog ligt. Tussen de buien door is er ook ruimte voor de zon en is het vanaf donderdag vaker droog.

Komende week krijgen zachtere luchtmassa’s de overhand in de Alpen zoals te zien is op de temperatuurafwijking kaart op woensdag (bron: wetterzentrale.de).

Trend: zachter en wisselvalliger

Na een koud weekend gaat komende week een stuk wisselvalliger verlopen. Een zachter weertype krijgt de overhand waarbij veel van de sneeuw in de dalen mogelijk zal verdwijnen. In de bergen valt wel geregeld sneeuw, maar bijzonder grote hoeveelheden worden niet verwacht. Bovendien moet er ook rekening gehouden worden met veel wind en storm deze week. Op de lange termijn zijn nog geen duidelijk tekenen van een terugkeer van kouder weer met veel sneeuw. 

Bekijk hier ook de Alpenweerman weerkaarten voor de laatste sneeuwkaarten: https://www.alpenweerman.nl/weerkaarten-alpen/#totale-sneeuwval

(Visited 4.465 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier