Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Een zwakke storing trekt naar het oosten en brengt vochtige lucht met zich mee. Op zondag komt lagedrukgebied in de buurt van de Alpen te liggen en zorgt voor een weersomslag. De temperatuur doet een flinke stap terug en er kan sneeuw verwacht worden op lagere hoogten. De wisselvalligheid blijft een aantal dagen aanhouden en de zomerse temperaturen zien we even niet terug.

Maandag en zondag sneeuwval vanaf 1200 m

IJsheiligen is de periode van 11 tot en met 15 mei. Vaak wordt gezegd dat dit de laatste dagen in het voorjaar zijn waarop nog nachtvorst kan optreden. Dit jaar valt IJsheiligen samen met zo’n wisselvallige periode. De komende dagen krijgen we te maken met een weersverandering en gaan de temperaturen flink omlaag. Echter hoeft niet verwacht te worden dat (nacht)vorst zal voorkomen in de dalen. (Winterse)neerslag gaat er wel vallen.

Veel sneeuw bij de bergpas Passo del Rombo pass in Italië. De komende dagen kan hier opnieuw weer veel sneeuw gaan vallen (foto: Nicola Tretter)

Ook op de bergpas in Averole in Frankrijk wordt de sneeuw opgeruimd. (foto: Rĕņąůđ Pąůťąš.

Opvallend is dat IJsheiligen lang niet altijd samen valt met een wisselvalige en koudere periode. Oostenrijkse meteorologen melden dat als je kijkt naar het langjarige gemiddelde van de afgelopen 50 jaar, dat tussen 20 en 25 mei (ongeveer tien dagen na IJsheiligen) het juist vaak veel kouder is. Zo’n sterke afwijking van het gemiddelde wordt ook wel een singulariteit genoemd. Een verklaring waarom het in deze tweede helft van mei vaker wisselvallig is en veel lagedrukgebieden rond de Alpen zijn heeft te maken dat het vaste land sneller opwarmt dan de nabij gelegen Middellandse Zee.

Een zwakke storing trekt vandaag over de Alpen en zorgt later vanmiddag voor wat wisselvalligheid (bron: DWD bodenkarte)

Vandaag begint de dag op de meeste plekken aardig en is het grotendeels droog. De nulgradengrens ligt op 3000 m en er waait een zwakke tot matige wind vanuit het zuiden. In de loop van de middag neemt de bewolking toe en kunnen enkele buien en onweersbuien plaatsvinden in de namiddag, meestal aan de zuidkant van de Alpen in de Italiaanse Alpen.

Temperatuursafwijking op maandag laat zien dat het duidelijk kouder is in de Alpen. Ook de dagen daarna blijven het koeler dan normaal (temp afwijking ECWMF 850hPa)

Morgen op zaterdag schijnt de zon wat vaker. In de loop van de dag zijn er wijdverspreid cumuluswolken te zien en deze kunnen ook later in de middag uitgroeien tot lokale onweersbuien. Na een aantal tijdelijke opklaringen in nacht, trekt vanuit het westen neerslaggebied richting de Alpen in de loop van zondag met daarbij een opvallend koufront!

Op maandag een noordelijke stuwing die voor veel neerslag gaat zorgen in het noordwesten van de Alpen.

Zondag en maandag doet de temperatuur een flinke stap terug. Er is sprake van een lagedrukgebied ten zuidoosten van de Alpen, ook wel Genua depressie genoemd, die voor veel wisselvalligheid gaat zorgen. Veel neerslag gaat vallen met name aan de zuid- en westkant van de Alpen. Hierbij kan sneeuw verwacht worden van 1200-1500 m. Hieronder een aantal kaarten van het Duitse ICON EU model dat de grootste neerslagzones op zondag en dinsdag laat zien.

Veel neerslag aan de westkant van de Alpen op zondag (cumulatieve neerslag 24u model ICON EU)

Veel neerslag aan de noordwestkant van de Alpen op dinsdag (cumulatieve neerslag 24u model ICON EU)

Trend: Aanhoudend koel
De eerste helft week begint overal erg koel en in de noordelijke en centrale Alpen ook onstabiel met veel bewolking, tijdelijke regen en sneeuw. In de Zuid-Alpen kan het van tijd tot tijd ook föhnig zijn en is het warmer en droger. Op woensdag en donderdag wordt de atmosfeer waarschijnlijk stabieler en zijn er slechts enkele buien. De echte zomerse dagen zien we nog even niet terug.

Webcams

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams 

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training

In samenwerking met Surviking staat op 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.

Join Alpenweerman community:

 Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 320 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier