Advertentie



 

Algemeen;  aan de zuidwest flank van hoog –Corina– liggen de Alpen ook vandaag weer in een drukgradiënt zwakke zuidoostelijke hoogtestroming waarmee warme lucht wordt aangevoerd. Terwijl de westelijke Alpen vooral profiteren van zwakke hogedrukinvloed hebben de zuidelijke oostelijke Alpen te maken met zwakke lagedruk invloed. Dinsdag dan ook in het oosten meer hogedrukinvloed, het zuiden heeft in vochtigere warme lucht ook dan nog te maken met onstabiele luchtmassa’s en dus verhoogde onweerskansen. Donderdag van west naar oost op nadering en passage van een storing overal weer stijgende onweerskansen maar ook dan nog zomers warm. In het weekend zomers warme en weer meer zon. De kans op een lokaal warmte onweder blijft ook dan aanwezig.

Voorlopig nog geen einde warme nazomerweer

De westelijke Alpen profiteerden dit weekend en met name op de zondag van (zwakke) hogedruk invloed. Aan de zuidwest flank van hoog Corina met zwaartepunt boven oost Europa werd een zuidoostelijke hoogtestroming voor de tijd van het jaar (zeer) warme lucht aangevoerd. Met een maximaal aantal zonne-uren van circa 12 steeg het kwik op veel plaatsen weert tot tropische hoogtes en lokaal werd het met 30 tot 35 graden tropisch warm.

De oostelijke Alpen en met name de zuidoostelijke en zuidelijk Oostenrijkse Alpen als ook de aangrenzende Balkan hadden te maken met de invloed van meer lagedruk. Een apart afgesnoerd hoogtelaagje zorgde ervoor dat met name op de zaterdag de atmosfeer onstabiel van opbouw was. Getriggerd door de dagelijkse gang ontstonden er vooral in de middag en avond weer talrijke regen en onweersbuien. De zwaarste exemplaren zorgden lokaal voor veel neerslag in korte tijd als ook (zware) hagel en zware windstoten.

In de wolken en fris op grotere hoogte en dus lege terrasjes. Sulden
Dreigende luchten gisteren ook boven het Pusterdal (Süd Tirol)

Vooral de berggebieden in de Balkan moesten het daarbij ontgelden met lokaal ook noodweer. Zondagmiddag en avond lag de focus vooral op de centrale westelijke oostelijke Alpen tot over het zuiden van Duitsland. In de avond en nacht zakten de buien door gebrek aan voeding (zon) weer in elkaar en klaarde het ook daar weer mooi op.

Warm en zonnig, zuiden onweerskansen
De komende 3 dagen verandert er grosso modo niet veel aan de hierboven beschreven constellatie en stromingspatroon. Wel neemt richting de dinsdag ook in de oostelijke Alpen(noordkant) de invloed van hogedruk wat verder toe. Dat betekent dat we ons kunnen gaan opmaken voor een paar dagen met zonnig en voor de tijd van het jaar nog steeds zeer warm (na)zomerweer. De maxima stijgen naar 28 tot 30 graden en lokaal wordt het met 30 tot 33 graden weer tropisch warm.

Overdag zien we dan weer het spelletje van de stapelwolken die getriggerd door de orografie van de Alpen in de middag steeds verder uitgroeien en lokaal een verkoelend warmte onweder produceren. De grootste kans daarop maken ook  nu weer de zuidelijke Alpen, rede daarvoor is de aanwezigheid van wat vochtigere luchtmassa’s.

GFS neerslag 3H met ook vandaag vooral in het zuiden weer convectieve neerslag

Ook in de bergen is het de komende dagen aanhoudend zeer zacht. In de westelijke Alpen houdt de vorstgrens zich tussen de 4100 en 4200 meter op, in de oostelijke Alpen rond de 3800 meter.

Radarbeeld Alpen 08h45. Via WetterOnline.de

Onweersstoring /koufront
Vanaf woensdag stroomt op nadering van een onweersstoring en navolgend koufront geleidelijk wat minder warme lucht vanuit het westen tot zuidwesten binnen en gaan vooral op wat grotere hoogte de temperaturen weer wat naar beneden. Op 1500 meter daalt het kwik dan van van 19 naar 15 tot 14 graden en de vorstgrens naar circa 3800 meter. Tegelijkertijd gaan in de oostelijke Alpen de temperaturen op hoogte juist nog wat omhoog. Op 1500 meter stijgt het kwik van 17 naar  een graad of 20 en de vorstgrens komt rond de 4200 meter te liggen.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Donderdag – vrijdag krijgen we van west naar oost te maken met een onweersstoring (convergentielijn) en een koufront. De onweerskansen nemen dan van het westen uit overal weer toe en de zon zal vooral in de nabijheid van de storing dan ook een stuk moeilijker gaan krijgen. Met de bewolking en neerslag moet het kwik dan ook een stap terugdoen. Zodra het opklaart kan het kwik echter gewoon weer stijgen tot 24 a 27 graden.

GFS 850 hPa voor donderdag met de onweersstoring en koufront die vooral de westelijke zullen beïnvloeden

Met de lagedruk zal het weerbeeld deze dagen vooral ook bepaald gaan worden door de dagelijkse gang met de meeste kans op onweersbuien in de middag en avond. Waar precies de meeste buien wanneer zullen gaan vallen is op dit moment nog onzeker en zal tegen die tijd duidelijk moeten gaan worden. Mocht je de bergen ingaan houdt dan in ieder geval rekening met een temperatuurdaling en onweer en volg de weerberichten en radar!

Opnieuw zomers weekend
Het weekend en ook met de start van de nieuwe week blijven we eerst nog aan de voorzijde van polaire jetstream (Rossby dalgolf). Met een zuidwestelijke hoogtestroming wordt ook dan voor de tijd van het jaar warme en vrij droge lucht vanuit het zuiden van Europa aangevoerd.

Jetstream op 300 hPa (circa 9 km hoogte) voor zaterdag

Met zwakke hogedrukinvloed zou het weekend dan ook zomers moeten gaan verlopen en met veel zon stijgt het kwik naar 27 tot 30 graden en lokaal ook nog hoger. De kans op een lokaal warmte onweder met voorkeur voor de bergen (berggebieden) blijft ook dan op de loer liggen.

GFS T850 hPa zaterdag, nog zitten we aan de warme kant van de jetstream

Markante afkoeling met de start meteorologische herfst
Ook de maandag zal nog zomers gaan verlopen maar vanaf dinsdag lijkt het dan toch definitief gedaan met het warme nazomerweer. Aan de oostflank van het Atlantische hoog en in samenspel met een depressie boven Scandinavië en een uitdiepende hoogtetrog stroomt er met een noordwestelijke hoogtestroming steeds koudere lucht naar het zuiden en tot over de Alpen uit.

GFS 500 hPa met de opmars van de koudere lucht vanuit het noordwesten vanaf dinsdag

Gisteren leek het GFS deze ontwikkelingen af te zwakken maar vanmorgen gaat ook dit model net als ook het ECMWF en de diverse ensemble oplossingen voor een markante afkoeling van een graad of 10 tot 13 graden aan de Alpennoordkant! Zie ook de GFS ensembles hieronder.

Hoe het één en ander zich in detail en qua timing (koufront) op de langere termijn zal gaan ontwikkelen is aandacht voor de komende dagen en daarover dan later meer. Tot zover vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis. Een mooie zomerdag gewenst en graag weer tot een volgend Alpenweerpraatje. Ciao

Blik vanuit de weerkamer over het westelijke Rhonedal

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

ALPENWEERMAN KALENDER 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.

Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 424 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier