Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; hoog – Lorin – trekt langzaam verder naar het oosten en verliest meer en meer zijn in vloed op het weer in de (westelijke) Alpen.  Samenhangend met depressie – Querida – vandaag met kern ten oosten van IJsland nadert een koufront de Alpen. In de westelijke Alpen en de westelijke delen van de oostelijke Alpen neemt met het instromen van vochtigere en onstabiele lucht de kans op regen en onweersbuien toe. Vanaf zondag met nieuwe hogedruk overal weer warm tot zeer warm zomerweer met in de middag en avond kans op lokale regen of onweersbuien.

Koufront, stijgende kans onweersbuien

De “Hochsommer” krijgt het steeds moeilijker en heel langzaam zien we op de weerkaarten steeds meer signalen die een meer herfstachtig patroon aankondigen. Eergisteren eindigde ik in het Alpen weerpraatje met op de langere termijn een mogelijke overgang naar een meridionaal (noordelijk) stromingspatroon en de aanvoer van koudere luchtmassa’s vanuit het hoge noorden. Nog even memoreren, citaat;

Een overgang naar een andere koeler stromingspatroon is aan het einde van de 10 daagse verwachtingstermijn eventueel mogelijk wanneer de Atlantische hogedruk naar het noorden toe gaat kantelen /uitpunten en we een overgang (kunnen) gaan krijgen naar een veel koeler noordelijk (meridionaal) stromingspatroon. Deze ontwikkelingen zijn echter nog zeer onzeker. Zeker is echter dat het de komende 5 tot 10 dagen gewoon prima zomerweer gaat worden!”

Ook gisterochtend en gisteravond kwamen zowel het GFS als ook het ECMWF met deze markant koude(re) oplossing die rond de 24 – 25 augustus gestalte moet gaan krijgen!

GFS12 gisteren 16-08 met de uitval van poollucht tot ver naar het zuiden

Vanaf de Pool gaat dan arctische lucht op directe weg naar het zuiden afzakken en ook de Alpen zullen dan niet aan een markante afkoeling ontkomen. Veel kouder met zelfs sneeuw wordt het in de hogere delen van Scandinavie en de Schotse bergen. Of de modellen vandaag ook weer met deze oplossing komen gaan we straks of wat er van deze vroege “arctische outbreak” nog overeind staat gaan we aan het einde van het weerpraatje bekijken.

Opkomend koufront /onweersbuien
Gisteren hadden we in de Alpen niet te klagen voor wat betreft zon en warmte. Onder invloed van hoog – Lorin – langzaam verder naar het oosten koersend, stroomde droge en zeer warme lucht over de Alpen uit. In Zwitserland steeg het kwik lokaal weer naar tropische 30 tot 33 graden, ietwat minder warm was het in de oostelijke Alpen alwaar het kwik nauwelijks tot boven de 30 graden uitkwam.

Onschuldige cumuli boven de Savoi – Les Arcs @LesArcs
Heerlijk vertoeven in de koelte van de bergen. Foto Blinnental in Oberwallis – via FB Sindu Ruppen
Heerlijk Badiwetter- Zwembad Geschina te Brig
Tot 27 graden in de thermometerhut in Termen (1020m)

In de middag en avond ontstonden er de westelijke Alpen met het instromen van ietwat vochtigere lucht enkele lokale regen en onweersbuitjes. Veel had het allemaal nog niet te betekenen en meest bleef het gewoon droog. In de nacht klaarde het met uitzondering van de westelijke zuidkant overal weer op en konden we genieten van een prachtige sterrenhemel.

Bram Oostdijk maakte van deze gelegenheid gebruikt en stuurde vanuit St Gallenkirch (Vorarlberg) deze prachtige foto’s op van de “milky way /melkweg” (een spiraalvormig sterrenstelsel met een diameter tussen 150.000 en 200.000 lichtjaar en naar schatting Naar schatting bevatten deze 100 – 400 miljard sterren)

Koufront / stijgende buienkansen
Het mooie zomerweer gaat vandaag en morgen echter (tijdelijk) op de schop en dat geldt speciaal voor de westelijke en zuidelijke Alpen. In het voor-veld van een opkomende hoogtetrog en meelopend koufront stroomt er van het westen uit warme maar toenemend ook vochtigere lucht binnen.

Dit gaat er voor zorgen dat de atmosfeer steeds verder destabiliseert met als resultaat meer stapelwolken gevolgd door regen en onweersbuien. Tot de avond zullen de regen en onweersbuien zich tot over de westelijke regionen van de oostelijke Alpen hebben uitgebreid.

Radarbeeld 08h00. Via Wetteronline.de
GFS12 T850 hPa zaterdag 00h00, de oostelijke en zuidelijke Alpen verblijven dan pre-frontaal nog in de (zeer) warme lucht

Ook zaterdag hebben we nog te maken met het (slepende) front met lokale regen en onweersbuien en ietwat afkoeling. Veel stelt het echter allemaal niet voor en met name de oostelijke en zuidelijke Alpen verblijven ook dan meest in de warmere luchtmassa’s.

Nieuwe hogedruk en weer warmer
In de loop van de zondag gaat op nadering van een volgende Atlantische hoog /hoogterug het weerbeeld weer verbeteren en met het retrograde front (warmtefront) keert het warme en zonnige zomerweer gewoon weer terug. De temperaturen stijgen weer tot hoog zomerse ( 25- 30°C) en lokaal ook weer tropische hoogtes ( > 30°C). Geheel stabiel is de atmosfeer echter niet en met voorkeur voor de bergen kunnen zich door de dagelijkse gang lokale warmte onweders ontwikkelen!

Zondag wordt het slepende koufront retrograd ((terug bewegend) ) met de kenmerken van een warmtefront

Ook in de bergen gaat het tijdelijk afkoelen zonder dat het echter koud laat staan winters gaat worden. Op 1500 meter (850 hPa) daalt het kwik in de westelijke en noordelijke Zwitserse Alpen tijdelijk van circa 18 naar 12 graden en de vorstgrens naar 3700 meter. Vanaf zondag dan weer stijgend naar 19 graden respectievelijk 4200 meter

T850 hPa trend prikpunt Chur (Zwitserland)
En voor de vorstgrens

Zoals het er naar uitziet zal het zomerse weer tot het einde van de week aanhouden. Vanaf dan, we schrijven dan inmiddels alweer 24 augustus, lijkt het dan definitief gedaan met de hoogzomer en evolueren we in ieder geval tijdelijk naar een markant kouder weertype.

Arctische uitbraak?!
Ten slotte dan nog even een kijk op de mogelijk arctische uitbraak tegen het einde van de volgende week. Het GFS als ook het ECMWF zijn vanmorgen veel minder overtuigd van de uitbraak van de koude poollucht. Weliswaar zien we in eerste instantie een aanzet tot een soortgelijke ontwikkeling maar de opwerpende hoogterug is veel minder uitgesproken (minder amplitude) en wordt vervolgens weer snel “glad gestreken” en overlopen door een zonale jetstream.

GFS 850 hPa voor vrijdag 24 augustus. De kou uitbraak naar het zuiden alweer sterk afgezwakt.

Het blijft dan ook bij een uitdiepende hoogtetrog met vooral aan de noordkant onstabielere en koelere condities. In het verdere verloop zien we net als al eerder weer een zonaal (westelijk) stromingspatroon met een vrij noordelijke verlopende jet. Voor midden en zuid Europa dus vooral weer hogedruk invloed en heel aangenaam nazomer weer.

GFS 200 hPa (12 kilometer hoogte) voor zondag 26 augustus met daarop het verloop van de jetstream
En de GFs 500 hPa kaar voor zondag 26 augustus

Een overgang naar een aanhoudend veel koeler en onbestendiger stromingspatroon (herfst) lijkt voor de Alpen vooralsnog nog geen thema! De komende dagen maar eens verder vervolgen.

GFS ensembles Zwitserse Alpennnoordkant

Tot zover voor deze vrijdag. Vanuit een half bewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag en alvast dito weekend gewenst. Ciao


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Een eigen “stekkie” in Wallis – Zwitserland !?
Via Alpenweerman komt u bij de mooiste en exclusieve koop en huurwoningen in Zwitserland (Wallis) vlak bij o.a. de bekende skigebieden van Saas Fee, Zermatt, Aletsch Arena.

Checking out new property for the real estate marketing

Villars-sur-Ollons

Nieuw in onze portefueille – In het familie-resort Villars-sur-Ollon in het hart van de Alpes Vaudoises, een uniek gelegen zeer stijlvol en ruim luxe duplex appartement op 2 etages hoog boven het Rhonedal en met een fenomenaal uitzicht richting de Dents-du-Midi en Mont Blanc-massief)!

Meer informatie over dit unieke “stekje”?!  kijk dan eens op DEZE link

Zie ook Winter- en zomerkuuroord Villars-sur-Ollon in de Zwitserse gemeente Ollon!

Skolido.nl – Real Estate en vakantie woningen

Via de site van Skolido.nl bieden wij deze en doorlopende andere (nieuwe) objecten in Zwitserland en speciaal in Wallis aan en brengen u in contact met onze eigen “Alpenweerman makelaar” Daniel Ottersbach.

Daniel spreekt meerdere talen en zal u tijdens het gehele proces van dienst zal zijn. Of u nu informatie wilt over de omgeving, de Zwitserse wetgeving, klimaat, en onderkomen. Wij hebben diverse specialisten ter plaatse om u te ondersteunen in het kopen of huren van een woning in Wallis of Zwitserland.

Interesse? Kijk dan eens op Skolido of neem contact op met
Johann Geers: info@alpenweerman.nl

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 507 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier