Advertentie 

Algemeen; achter een koufront samenhangend met een hoogtelaag boven de westelijke Middellandse Zee stroomt in het bijzonder in de westelijke Alpen koudere lucht binnen. In het verdere verloop trekt het hoogtelaag onder opvulling via midden Italië naar het oosten en gaan we een koelere en onbestendige weerfase tegemoet.

Afkoeling en onbestendig

Samenhangend met een koufront is gisteren in de westelijke Alpen koelere lucht binnen gestroomd. De meest koude lucht stroomde echter richting zuid(west) Frankrijk en het Iberische Schiereiland uit. Op 1500 meter (850 hPa niveau) daalde de temperatuur tot om het vriespunt en deels ook nog lageren ging de neerslag tot onder de 1000 meter in sneeuw over. Lokaal sneeuwde het zelfs tot 800 a 700 meter en was het in de ochtend compleet winters met een dik pak sneeuw.

In de Franse Alpen en Pyreneen was het gisteren compleet winters. Lokaal viel er meer dan een halve meter sneeuw zoals bijvoorbeeld in het Franse Département Lozère. Foto via Météo Villes @Meteovilles
Sneeuw tot 700 meter in de Haute Loire via Twitter @Ega7678
ZelfsB de Puy De Dôme (1465m) bood een winterse aanblik
Hoe verder naar het oosten hoe minder koud en hoger de sneeuwvalgrens. De hoogste temperaturen werden in de oostelijke Alpen gehaald alwaar het kwik met veel zon lokaal weer tot 28 graden opliep. Mede door de dagelijkse gang ontstonden hier in de loop van de dag weer diverse regen en onweersbuien waarbij lokaal veel neerslag viel en ook hagel werd waargenomen.
Het hoogte laag trekt de komende dagen vanaf de Golf van Lion via de Golf van Genua en midden Italië al opvullend verder naar oost Europa.

Het afgesnoerde hoogtelaag vandaag opweg vanaf de Golf van Lion naar de Golf van Genua, in het verder verloop trekt het verder opvullend naar oost Europa en smelt daar samen met een ander hoogtelaag
Via de achterdeur van het systeem wordt daarbij markant koelere lucht aangevoerd die vooral richting de Middellandse Zee en de zuidelijke Alpen uitstroomt. Aan de noordkant van het systeem wordt aanvankelijk ook nog warmere lucht naar het westen getransporteerd.
Met het verplaatsen van het hoogtelaag gaat uiteindelijk de koelere lucht het overal winnen, de koude kantjes gaan er echter na vandaag wel geleidelijk af. Onder de lage luchtdruk en invloed van het hoogtelaag gaat het niet alleen koeler maar ook onbestendiger verder en dagelijks gaat er neerslag (buien) vallen.

Radarbeeld, ingetekend het (hoogte)laag op weg naar de Golf van Genua


Sneeuw Aletsch Arena 1800m vanmorgen. Via Meteo-Oberwallis @Meteo Steffi 

De sneeuwvalgrens stijg tot de avond in de westelijke avond weer van 1000 naar 1900 tot 2000 meter, in het oosten daalt deze van 2400 naar 2200 tot 1800 meter, aan de zuidkant naar circa 1500 meter. De vorstgrens vinden we terug tussen de 2500 en 2100 meter, in het oosten vandaag nog rond de 3200 meter.

Via de achterdeur van het hoogtelaag stroomt weer wat drogere lucht binnen. Mooie opklaringen in de maritiem polaire lucht boven de Alpe d’Huez in Franse Alpen . Via Alpe d’Huez 🚴‍♂️ ☀ @alpedhuez

Ook op dinsdag en woensdag gaat met de lagedruk vrij koel verder met vooral naar het oosten en noorden toe steeds weer (buiige) neerslag, boven de 1500 tot 2000 meter valt sneeuw, dinsdag lokaal in de ochtend in de Oostenrijkse Alpen bij intensieve neerslag sneeuw tot 1300 meter.


Vanaf de tweede helft van de week gaat het weerbeeld vooral in de westelijke Alpen met wat stijgende luchtdruk en de instroom van wat zachtere lucht weer wat opknappen. In de oostelijke en noordelijke Alpen is het met hoogtelaag in de buurt onbestendiger met zeer gematigde temperaturen.

Het hoogtelaag vinden we donderdag terug boven Polen, een volgende hoogtelaagje gaat zich boven de Noordzee richting Duitsland afsnoeren (pijl)
Ook in het weekend en begin volgende week zijn we nog niet van het hoogtelaag af. In het weekend zien we zelfs een nieuw hoogtelaagje vanaf een hoogtetrog boven de Noordzee afsnoeren en vervolgens  richting  Duitsland trekken en alsof het nog niet genoeg is krijgt het systeem begin volgende week van een volgend Atlantische hoogtetrog.

Het nieuwe hoogtelaagje zaterdag op weg naar Duitsland

Hogedruk vinden we ook dan weer terug boven het noordoosten van Europa en de Azoren, te ver weg om ook hier voor stabiel en mooi lente weer te zorgen.

En het hoogtelaag na nieuwe “voeding” op woensdag 23 mei

Het is nog verder nog even afwachten welke koers de “koude putjes” gaan volgen en in welke mate ze het lente weer in west en midden Europa al of niet gaan frustreren. De komende dagen meer daarover.

GFS ensembles oostelijke Alpen met ook daar de afkoeling (hoogtelaag)
In het westen geleidelijk weer wat oplopende temperaturen en afnemende neerslag

Vanuit een kleddernat en zeer koel Termen in Oberwalls, graadje of 5, een fijne start van de week gewenst. Ciao

Webcams

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams 

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training

In samenwerking met Surviking staat op 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.

UV Index

In de bergen zal met de zon de UV index vandaag uitkomen tussen 3 en 5, In het hooggebergte met zon 7 tot 9! 

Meer over de UV-Index zie – HIER

Join Alpenweerman community:

 Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 437 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen – Hoogtelaag(jes) frustreren lenteweer”

 • Wim Danhof
  14 mei 2018 at 22:53

  Hi Johann, hoeveel sneeuw ligt er zo on de zone van 1500 tm 3000 meter in de Franse, Zwitserse en Oostenrijkse Alpen? Zijn er nog veel niet-gletschergebieden open?

  Groeten Wim

 • Johann
  14 mei 2018 at 23:05

  Hoi Win, Dat is lastig te zeggen omdat de sneeuwhoogtes per gebied en hoogte enorm verschillen. Vwb de sneeuwhoogtes verwijs ik dan ook graag naar de hieronder bijgevoegde link (per land, gebied, dal, berg) Ski gebieden zie link daaronder. Gr J

  http://skiweather.eu/snowdepth/
  https://www.skiinfo.nl/geopende-skigebieden-europa.html

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier