Advertentie



 

Algemeen: de Alpen liggen onder invloed van hoog Christa met centrum vandaag boven de Benelux. Een afsnoerend hoogtelaagje boven de Noordzee trekt de komende 2 dagen via de Benelux en Frankrijk naar de Golf van Lion, tegelijkertijd zakt de depressie boven de Middellandse zee af. Later in de week draait de stroming naar zuid en wordt het geleidelijk steeds zachter!

Hoogtelaagje doorkruist hogedruk bolwerk

De winter van 2016-2017 staat in het teken van persisterende hogedruk en neerslagarmoede. Afgezien van de Südstau sneeuw die vooral hogerop in de westelijke Italiaanse en Franse Alpen veel sneeuw gaf en de recente Nordstaufase met vooral in de noordwestelijke en noordelijke Staugebieden veel sneeuw was het meest toch droog. Er zijn zelfs plaatsen waar sinds half november nauwelijks neerslag is gevallen. Vooral de zuidoostelijke Alpen  worden door de droogte geplaagd en is het nog steeds wachten op natuursneeuw van betekenis.

Vooral de Italiaanse Dolomieten worden geplaagd door aanhoudende droogte. Beeld vanuit Val Gardena – Dantercepie

Helaas voor de sneeuwliefhebbers en de liefhebbers van wat meer dynamiek in de atmosfeer ziet het er niet naar uit dat dat op korten termijn wel gaat lukken. Hogedruk zal ook de komende dagen het weerbeeld in grote delen van west en midden Europa bepalen en het ziet er zelfs naar uit dat er tot aanvang februari geen sneeuw of neerslag gaat vallen. Mogelijk dat vanaf 2 februari Atlantische storingen tot over west Europa en de Alpen kunnen doordringen maar zelfs dat is nog alles behalve zeker. Voorlopig zullen we het dus in de bergen met dit soort plaatjes moeten doen!

Livigno via Livignolife ‏@livignolife
Rosswald foto Francien Bakker
Rosswald foto Francien Bakker
Langlaufen in het mooie Kleinwalsertal. Foto via Hans ter Braak @hansterbraak

Hoog Brigitta is inmiddels met haar kern doorgeschoven naar de Balkan en wij krijgen te maken met de invloed van hoog Christa. Vanuit een hoogtetrog boven de Noordzee snoert een hoogtelaagje af welke tot woensdag via Frankrijk naar de Golf van Lion trekt en daar wordt opgenomen in het daar al dagen rondtollende lagedrukgebied.

In het verdere verloop zien we een volgende Atlantische hoogtetrog richting het Iberische Schiereiland en de westelijke Middellandse Zee afzakken welke een volgend Middellandse Zee (hoogte)laag in de steigers zal gaan zetten. Vervolgens sluiten zich in weekend via de achterdeur van de hoogtetrog de gelederen weer tussen het Azorenhoog en het oost Europese hoog.

In de loop van de dag snoert een hoogtelaagje op de Noordzee af en trekt de komende 72 uur naar de Golf van Lion

Het hoogtelaagje dat de komende 2 dagen naar het zuiden trekt zal in de Alpen geen neerslag gaan opleveren. Wel zullen er wat meer wolken of wolkenvelden overtrekken en ook de Hochnebel bovengrens gaat wat stijgen en wordt hardnekkige. Heel lokaal kan uit de bewolking (of Hochnebel)  een vlok sneeuw of sneeuwbuitje vallen (getriggerddoor koudere lucht op hoogte –32 graden op 500hPa). Meest is het echter opgeklaard of gewoon zonnig met weer uitstekende wintersport condities.

Schoolboek voorbeeld van een hoogtelaagje (koudeputje) Morgenochtend trekt het met zijn kern Frankrijk binnen

Uitzondering op het geheel vormen de zuidelijke Alpen waar tijdelijk de invloed van het laag boven de Middellandse Zee voor meer bewolking en wat sneeuwval zorgt. Vooral in de nachten en ochtend is het koud met op uitgebreide schaal matige tot strenge vorst en in de hogere dalen ook zeer strenge vorst. Zo vriest het op dit moment in die hoger gelegen dalen en dorpen lokaal 18 tot 22 graden.

T850hPa trend Oberstdorf GFS model
en de vorstgrens

Overdag in de bergen dan weer veel zon, op 2000 meter wordt het 0 tot -5 graden en op 3000 meter -5 tot -9 graden. Het nulgradenniveau varieert van in de dalen tot 1800 meter. De wind is vandaag meet zwak tot matig uit  zuidoostelijke, later in de westelijke en noordelijk Alpen draaiend naar oost tot noordoost met in Zwitserland opkomende Bise.

Veel zal er de komende tijd niet veranderen aan het weerbeeld en sneeuwcondities in de Alpen. Beeld vanuit Courchevel Le Signal

De rest van de week verandert er zoals gezegd niet veel aan het rustige hogedruk winterweer. In de bergen schijnt de zon volop en in de dalen het het Alpenlaagland is kans op (hardnekkige) mist en Hochnebel.

GFs ensembles prikpunt Garmisch Partenkirchen

Daarmee sluiten we voor deze maandag, vanuit Rosswald in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot morgen. Ciao

Lawinegevaar

De bergen, pistes en verse sneeuw zullen de komende dagen hun aantrekkings kracht op de wintersporters doen toenemen. We moeten echter niet vergeten dat ook het lawinegevaar buiten de pistes op de loer ligt en vooral in de noordwestelijke Staugebieden soms precair is. Ook gistern vielen er helaas weer enkele dodelijke slachtoffers te betreuren in de Alpen!

Treurige bilans gisteren in Salzburg. 4 lawine’s, 4 mit gerissen, 2 doden!

Algemeen geldt er in de Alpen een code oranje (behoorlijk groot /3). Mede door de oudere Triebschneeansammlungen zijn de condities soms verraderlijk dan wel precair. Blijf dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De  winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

29 januari Bergsportdag NKBV Jaarbeurs Utrecht. Ook Alpenweerman zal op de Jaarbeurs aanwezig zijn (stand / lezing).  Tot dan
image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 618 times, 1 visits today)

5 Reactie op “Alpen – Hoog(telaagje) – Oben blau unten (zunehmend) grau”

  • Karin
    23 januari 2017 at 14:39

    Ik heb er een hard hoofd in voor de Dolomieten. 4 maart, dan is het meer wandelen dan skiën… Zeker met de komst van torenhoge temperaturen over een week.

  • Johann
    23 januari 2017 at 15:19

    @Karin 4 maart! Jij durft 😉 Maar goed, voorlopig heerst de hogedruk en hoeven we nergens op neerslag te rekenen. Mogelijk dat met de start van februari het stromingspatroon gaat veranderen en de neerslagkansen gaan toenemen. Waar je trouwens die torenhoge temperaturen vandaan tovert is met niet duidelijk. Juist daar (zuidkant) zal de temperatuur ook op de langere termijn niet of nauwelijks stijgen en blijft het gewoon vriezen! Daarnaast zijn er zelfs oplossingen die het er dan juist kouder laten worden. Gr J

    • Karin
      23 januari 2017 at 18:01

      Blij te lezen. Hogere temperaturen zag ik op AccuWeather. Wintersportweerman voorspelt nu een uitbijtertje voor de Dolomieten 1e week februari. We gaan duimen!

      • Johann
        23 januari 2017 at 18:27

        Wrs aan de hand van de directe model output?! Kijk je echter meer gedetailleerd en pak je de orografie erbij dan blijft het juist bij dit soort situaties (stroming) daar het koudst en wordt het mogelijk zelfs nog kouder. Dat geldt ook wanneer de ZW wind overal de temperaturen “opjaagt”. Ik zou met niet druk maken, gewoon mooi winterweer en hopelijk dan later ook de sneeuw! Onderstaand de GFS ensembles voor de Dolomieten (1500m temp. /T850hPa)

  • Karin
    23 januari 2017 at 18:53

    Dankjewel, gunstige ontwikkeling.

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier