Advertentie 

Algemeen;  een Frans hoogtelaag trekt verder richting het Iberische Schiereiland en verliest geleidelijk ook weer de invloed op de westelijke Alpen. Onder toenemende invloed van een volgend hoog – Viktor – profiteren we vooral de eerste dagen van rustig, en overwegend zonnig en vooral zeer zacht herfstweer. Later in de week vooral in het zuiden toenemend (licht) onbestendig.

Aanhoudend zeer zacht en zonnig, later in zuiden meer bewolking en stijgende neerslagkansen

Hoog – Urs – is naar Rusland verder getrokken en zijn opvolger heeft zich inmiddels vanaf de Atlantische Oceaan tot over west Europa uitgebreid. Tijdens het wisselen van de wacht is een hoogtelaag via Frankrijk naar het Iberische Schiereiland getrokken.

De westelijke Alpen hadden daarop te maken met wat meer bewolking en lokaal ook neerslag die enkel in het hooggebergte als sneeuw viel. Door de vrij westelijke koers van het hoogtelaag verbleven de Alpen in een zachte zuidelijke stroming en de meest koude lucht stroomde via de Pyreneeën naar het zuiden weg. Hier viel gisteren vanaf pak hem beet 2000 meter dan ook sneeuw en was het met temperaturen van rond het vriespunt even winters. Hieronder wat beelden van de sneeuw in de Pyreneeën (bronnen Météo Pyrénées‏ @Meteo_Pyrenees 

In de Alpen kunnen we van sneeuw en kou vandaag en ook de komende dagen alleen maar dromen. Ook gisteren was het weer bijzonder zacht met maxima die lokaal weer tot 24 graden opliepen. Vooral de Zwitserse Alpen profiteerden van wat drogere condities en ook de zon deed er goed mee. Meer bewolking en neerslag zagen we in de westelijke (Franse) Alpen en de oostelijke Alpen.

Fraaie herfststemming gisteren in eht Oberengadin – Stilsersee. Foto via Lucrezia @segliota
Blik vanaf het balkon Chalet Bergfriede Rosswald (1800m) richting Berneralpen
Heerlijk herfstweer in Heidsee Lenzerheide. Via Geometricum @Geometricum

Hoog Viktor
Onder invloed van een volgend hoog luisterend naar de naam – Viktor – stabiliseert de atmosfeer overal weer verder en houden we de gehele week overwegend droog en zonnig weer en bovenal heel zachte condities. Typisch voor de hogedruk in de herfst en ook winter is natuurlijk ook de inversie met de lokale mist of Hochnebel welke zich in de steeds langer wordende en afkoelende nachten kan vormen.

Ook vandaag start de dag op veel plaatsen met mist en -of Hochnebel en is het nog fris. In de loop van de ochtend zal de mist en Hochnebel weer oplossen en met de zon erbij wordt het weer zeer zacht. In het zuidoosten en oostelijke zuidkant zou lokaal nog een spat regen of buitje kunnen vallen. In de bergen stijgt de vorstgrens naar 3300 tot 3500 meter.

Radarbeeld Alpen, mooi is te zie hoe de hogere gelegen delen (Alpen, Vogezen en Zwarte Woud) boven de Hochnebel uitkomen.
Hochnebel Leoganger Steinberge – Asitz (1900m)

De middag temperaturen gaan de komende dagen in alle hoogtes weer een graad of 5 omhoog en komen uit tussen de 18 tot 23 graden.

In de tweede helft van week zien we het zwaartepunt van de hogedruk boven oost en zuidoost Europa komen te liggen. Tegelijkertijd zien we de jetstream op de Atlantische Oceaan wat verder uitdiepen.

Daarmee gaat de hoogtestroming meer de zuidoost tot zuid hoek opzoeken en wordt het föhnig. Met de föhn kan het kwik dan lokaal tot 24 a 25 graden stijgen. Tegelijkertijd krijgen de zuidelijke Alpen met een Südstau situatie te maken. Een zwakke storing die de grens tussen de wat vochtigere en drogere lucht vormt zou in de periode van woensdag de neerslagkansen vooral in de zuidwestelijke Alpen al doen toenemen.

ECMWF T850 hPa voor donderdag met daarop de afwijking tov het langjarig klimatologisch gemiddelde

Terwijl in het noorden de zon volop schijnt moet aan de zuidkant en in het zuidwesten met meer bewolking en zelfs ook (Stau) neerslag rekening worden gehouden en algemeen ook wat minder warme condities. Voor details met betrekking tot neerslagverdeling en hoeveelheden is het nu nog iets te vroeg.

GFS met de neerslag voor woensdag later op de dag

In het weekend en met name in de volgende week zien we de Atlantische  hoogtetrog verder tot over het continent uitzakken en gaat de luchtdruk dalen. In eerste instantie krijgen we dan in toenemende mate te maken met een vlakke(re) drukverdeling.

ECMWF 500 hPa voor maandag met de inschuivende hoogtetrog en minder zachte lucht

Ofschoon  de temperaturen geleidelijk een wat dalende trend beginnen in te zetten blijft het ook dan voor de tijd van het jaar nog zacht. Wel nemen de neerslagkansen geleidelijk toe en gaan de mooie kantjes er geleidelijk ook af. Of we in het verdere verloop met een meer herfstachtig weerbeeld te maken gaan krijgen is nog onduidelijk. Daarover de komende dagen meer!

Hieronder nog de GFS00 ensembles T850 hPa prikpunt centrale noordelijke Alpen. Let ook op de mooie “zaagtand” die de trend vertoond, een beeld wat we vaak zien bij stabiele hogedruk situaties in de herfst (koudere nachten, hogere dag temperaturen). Ook de neerslag op het frontje is rond het midden van de week mooi terug te zien. Met name de operationele run (geel) gaat dan voor wat nattigheid.

Tot zover voor deze maandag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een fris en practisch onbewolkt  Rosswald in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Een eigen “stekkie” in  Zwitserland !?

Via Alpenweerman komt u bij de mooiste en exclusieve koop en huurwoningen in Zwitserland (Wallis) vlak bij o.a. de bekende skigebieden van Saas Fee, Zermatt, Aletsch Arena.

Checking out new property for the real estate marketing

Villars-sur-Ollon

Nieuw in onze portefueille – In het familie-resort Villars-sur-Ollon in het hart van de Alpes Vaudoises, een uniek gelegen zeer stijlvol en ruim luxe duplex appartement op 2 etages hoog boven het Rhonedal en met een fenomenaal uitzicht richting de Dents-du-Midi en Mont Blanc-massief)!

Een aparte bijdrage over dit unieke stukje Zwitserse Alpen en dit unieke plekje zie onze aparte bijdrage zie – HIER – .

Zie ook Winter- en zomerkuuroord Villars-sur-Ollon in de Zwitserse gemeente Ollon!

Skolido.nl – Real Estate en vakantie woningen

Via de site van Skolido.nl bieden wij deze en doorlopende andere (nieuwe) objecten in Zwitserland en speciaal in Wallis aan en brengen u in contact met onze eigen “Alpenweerman makelaar” Daniel Ottersbach.

Daniel spreekt meerdere talen en zal u tijdens het gehele proces van dienst zal zijn. Of u nu informatie wilt over de omgeving, de Zwitserse wetgeving, klimaat, en onderkomen. Wij hebben diverse specialisten ter plaatse om u te ondersteunen in het kopen of huren van een woning in Wallis of Zwitserland.

Interesse? Kijk dan eens op Skolido of neem contact op met
Johann Geers: info@alpenweerman.nl

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 407 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier