Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: een hoogtelaag met kern boven de Benelux bepaalt de komende dagen het weerbeeld in de Alpenlanden. Een koufront trekt de komende 24 uur over de Alpen en daarachter komt de aanvoer van weer veel koudere en onstabiele lucht steeds beter opgang. Vanaf woensdag volgende week geleidelijk weer betere condities door de invloed van een uitloper van het Azorenhoog!

Weer kouder, sneeuw tot onder de 2000m

Terwijl gisteren depressie – Sebastian – (kerndruk 980 hPa) voor een heuse herfststorm zorgde met windsnelheden langs de Duitse kust tot 130 km/h was het in de Alpen nog vrij rustig herfstweer. We hadden te maken met een mix van zon, wolken(velden) en ook lokaal wat neerslag of een bui. Met föhnige condities en de aanvoer van wat zachtere lucht uit het zuidwesten kon het kwik nog even weer wat winst pakken en lokaal werd het 22 tot 24 graden warm. Ook in de bergen kreeg de vers gevallen sneeuw weer een aanval te verduren van veel zachtere condities met een vorstgrens die weer steeg weer naar 2800 tot 3300 meter!

Hieronder nog even wat winterse taferelen van de woensdag

Hintertuxer gletsjer
Dolomiti-Superski-Seceda
Kitzsteinhorn


Zachtjes valt de sneeuw in een winters Engelberg

De bewolking en verzachting hadden te maken met een opkomend warmte front. Voor de Alpen wordt echter een navolgende koufront van belang welke de komende 24 uur een volgende koelere weerfase zal gaan inluiden!

Achter het koufront wordt met noordwestelijke hoogte met het doorkomende van storingen verschillende fases maritiem polaire lucht aangevoerd.

Radarbeeld 10h30 via Wetteronline.de. Prefrontaal eerst nog föhnig aber dann gehts los op het koufront (markante temp. daling en neerslag)

Ook in het weekend en een groot deel van de nieuwe week is en blijft het onbestendig met steeds weer neerslag. Aanvankelijk ligt de sneeuwvalgrens tussen de 1800 en 2200 meter, in het weekend deels al lager tot 1600 meter en begin volgende week kan het zelfs tot 1500 a 1300 meter sneeuwen.

Het hoogtelaag zondag met kern boven de Benelux

Tot maandag gaat er in de Alpen neerslag van betekenis vallen waarbij de totale neerslaghoeveelheden per model nog wat verschillen! Uitgaan van bijvoorbeeld het ECMWF moeten we rekenen op 30 tot 50 mm en lokaal ook nog meer. Dat geldt in het bijzonder voor de zuidelijke oostelijke (noordelijke Italiaanse  Alpen) waar 100 tot 150 mm kan gaan vallen en lokaal zelfs ook nog meer. Zie ook de kaarten hieronder van het ECMWF met de cumulatieve neerslaghoeveelheden tot maandagmiddag!)

De gletsjers mogen zich weer gaan  verheugen op betere tijden en een volgende beschermende sneeuwlaag. In de bergen vanaf 1800 tot 2400 meter gaat 30 tot 50cm vallen en lokaal ook nog meer.

Neerslag (sneeuw) voor de komende 5 dagen aan de hand van het WRF model (GFS)

Met de meest koude lucht moeten ook de lagere delen weer rekening houden met winterse toestanden. Op T850 hPa wordt het rond de 4 graden en de vorstgrens daalt naar 2000 tot 1800 meter en tijdelijk zelfs tot onder de 1700 meter!

T850 hPa prikpunt centrale noordkant
..en de vorstgrens

Het te koude en onbestendige september weer zal tot donderdag aanhouden, pas dan komt er geleidelijk een einde aan de aanvoer van de koude noordelijke aanvoer. Stabiel en veel warmer nazomer weer lijkt echter ook dan niet aan de orde! (zie ook de GFS ensembles hieronder)

Tot zover deze update. Fijne dag en tot de volgende keer maar weer. Ciao

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 433 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen – Hoogtelaag zorgt voor onderkoeld herfstweer”

 • marthijn
  14 september 2017 at 11:38

  Hallo Johan,

  bedankt voor het weerbericht.

  Ik heb een vraag. Kunnen de gletsjers met deze sneeuw en kou ook weer aangroeien of moet het dan nog veel kouder zijn?

  Graag zie ik je reactie tegemoet.

  Groeten marthijn

  Ps: Iedere dag is het weerbericht op alpenweerman lezen een vaste gewoonte. Bedankt voor de weerberichten!

 • Johann
  14 september 2017 at 12:05

  @Marthijn Thx voor je feedback!

  De aangroei van de gletsjers wordt hoofdzakelijke bepaald door de sneeuw die er in de bovenste Staugebieden valt. Vandaar uit worden de gletsjers als het ware naar beneden toe gevoed en dus niet door de sneeuw die erop valt! Minder belangrijk zijn de temperaturen en vooral wanneer de gletsjers bedekt zijn met een dikke beschermende (winter) sneeuwlaag kunnen ze wel tegen een stootje ook wanneer het zo warm is. Men kan zelfs stellen dat het uitblijven van neerslag (sneeuwstormen hogerop) van meer invloed is dan de hoge temperaturen in de zomer. Voor een globaal herstel van de gletsjers zullen de temperaturen gedurende langere tijd weer naar beneden moeten en er in de wintermaanden veel neerslag (sneeuw) moeten vallen.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier