Alpen – Hoogtelaag zorgt voor onderkoeld herfstweer

Algemeen: een hoogtelaag met kern boven de Benelux bepaalt de komende dagen het weerbeeld in de Alpenlanden. Een koufront trekt de komende 24 uur over de Alpen en daarachter komt de aanvoer van weer veel koudere en onstabiele lucht steeds beter opgang. Vanaf woensdag volgende week geleidelijk weer betere condities door de invloed van een uitloper van het Azorenhoog!

Weer kouder, sneeuw tot onder de 2000m

Terwijl gisteren depressie – Sebastian – (kerndruk 980 hPa) voor een heuse herfststorm zorgde met windsnelheden langs de Duitse kust tot 130 km/h was het in de Alpen nog vrij rustig herfstweer. We hadden te maken met een mix van zon, wolken(velden) en ook lokaal wat neerslag of een bui. Met föhnige condities en de aanvoer van wat zachtere lucht uit het zuidwesten kon het kwik nog even weer wat winst pakken en lokaal werd het 22 tot 24 graden warm. Ook in de bergen kreeg de vers gevallen sneeuw weer een aanval te verduren van veel zachtere condities met een vorstgrens die weer steeg weer naar 2800 tot 3300 meter!

Hieronder nog even wat winterse taferelen van de woensdag

Hintertuxer gletsjer
Dolomiti-Superski-Seceda
Kitzsteinhorn


Zachtjes valt de sneeuw in een winters Engelberg

De bewolking en verzachting hadden te maken met een opkomend warmte front. Voor de Alpen wordt echter een navolgende koufront van belang welke de komende 24 uur een volgende koelere weerfase zal gaan inluiden!

Achter het koufront wordt met noordwestelijke hoogte met het doorkomende van storingen verschillende fases maritiem polaire lucht aangevoerd.

Radarbeeld 10h30 via Wetteronline.de. Prefrontaal eerst nog föhnig aber dann gehts los op het koufront (markante temp. daling en neerslag)

Ook in het weekend en een groot deel van de nieuwe week is en blijft het onbestendig met steeds weer neerslag. Aanvankelijk ligt de sneeuwvalgrens tussen de 1800 en 2200 meter, in het weekend deels al lager tot 1600 meter en begin volgende week kan het zelfs tot 1500 a 1300 meter sneeuwen.

Het hoogtelaag zondag met kern boven de Benelux

Tot maandag gaat er in de Alpen neerslag van betekenis vallen waarbij de totale neerslaghoeveelheden per model nog wat verschillen! Uitgaan van bijvoorbeeld het ECMWF moeten we rekenen op 30 tot 50 mm en lokaal ook nog meer. Dat geldt in het bijzonder voor de zuidelijke oostelijke (noordelijke Italiaanse  Alpen) waar 100 tot 150 mm kan gaan vallen en lokaal zelfs ook nog meer. Zie ook de kaarten hieronder van het ECMWF met de cumulatieve neerslaghoeveelheden tot maandagmiddag!)

De gletsjers mogen zich weer gaan  verheugen op betere tijden en een volgende beschermende sneeuwlaag. In de bergen vanaf 1800 tot 2400 meter gaat 30 tot 50cm vallen en lokaal ook nog meer.

Neerslag (sneeuw) voor de komende 5 dagen aan de hand van het WRF model (GFS)

Met de meest koude lucht moeten ook de lagere delen weer rekening houden met winterse toestanden. Op T850 hPa wordt het rond de 4 graden en de vorstgrens daalt naar 2000 tot 1800 meter en tijdelijk zelfs tot onder de 1700 meter!

T850 hPa prikpunt centrale noordkant
..en de vorstgrens

Het te koude en onbestendige september weer zal tot donderdag aanhouden, pas dan komt er geleidelijk een einde aan de aanvoer van de koude noordelijke aanvoer. Stabiel en veel warmer nazomer weer lijkt echter ook dan niet aan de orde! (zie ook de GFS ensembles hieronder)

Tot zover deze update. Fijne dag en tot de volgende keer maar weer. Ciao

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via [email protected].

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties