Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: een hoogtelaag verplaatst zich zeer langzaam opvullend richting de Balkan. De atmosfeer is onstabiel van opbouw en daarmee blijft het onbestendige karakter behouden. Vrijdag zaterdag neemt van het westen uit de invloed van een inschuivend tussenhoog toe gevolgd door opnieuw onbestendig weer. In de tweede helft van de volgende week mogelijk overgang naar markant warmer (zomers) weer

Onbestendig en koel, vrijdag-zaterdag tussenhoog

Hoogtelaagjes bezorgen de modellen en ook de meteorologen altijd weer het nodige “Kopfzerbrechen” en het blijft altijd lastig om in detail een betrouwbare prognose af te geven. Vooral in de lente en de zomer leeft de onstabiliteit van de atmosfeer op door de “dagelijkse gang”. Komt de zon er aan te pas dan leidt dit onherroepelijk tot de vorming van stapelwolken en buien. Door de koude bovenlucht en is daarbij ook onweer mogelijk en ook dat zagen we gisteren allemaal de revue passeren.

In de middag trok het veel dicht en volgden lokale buien. Foto Thunersee. Via Twitter Andreas Hostettler‏ @Tanargue
Koude bovenluchten altijd garant voor mooie wolken (buien) luchten. Blik Vully Lac de Morat Kanton Fribourg
In het hooggebergte is het nog volop “winters”. Foto Sölden via FB Kocour Filip

Mede doordat het hoogtelaag quasi stationair ten noordwesten van de Alpen ligt zit er maar bar weinig schot in dit weerbeeld. De komende dagen vult het systeem onder verplaatsing richting de Balkan geleidelijk op maar zal nog zijn stempel op het weer in de Alpen drukken. Vrijdag en zaterdag gaat een tussenhoog van west naar oost voor een (tijdelijke) weersverbetering zorgen.

Vandaag verandert er echter nog maar bar weinig aan het boven beschreven weerbeeld. De grootste kans op zon of zonnige perioden heben we  tijdens de ochtend. In het verdere verloop van de (mid)dag dan overal weer stapelwolken gevolgd door lokale regenbuien waarbij ook weer onweer kan voorkomen. De sneeuwvalgrens houdt zich algemeen op tussen de 1300 en 1800 meter, het nulgradenniveau op 1900 a 2200 meter.

Radarbeeld 09h00 via WetterOnline.de
GFS donderdag 12h00 met het nog steeds het hoogtelaag in de buurt van de Alpen, een grondlaag bevindt – Victor – bevindt zich ietwat oostelijker

Vrijdag gaat het weerbeeld door invloed van het tussenhoog verbeteren, de zon krijgt steeds meer ruimte en ook de temperaturen kunnen weer een aantal graden winst gaan pakken. Mogelijk dat lokaal de 20 graden dan ook weer even aan getipt kan worden. De oostelijke Alpen mogen zich vrijdag nogmaals op onbestendig en ook koeler weer gaan instellen. Zaterdag volgt dan ook hier van het westen uit de weersverbetering.

GFS neerslagkaart zaterdag 6 mei

In de westelijke Alpen gaat het dan echter weer betrekken met in de middag en avond nieuwe neerslag die zich vanuit Frankrijk aandient. Aanvankelijk sneeuwt het vanaf circa 2500 meter, met het instromen van weer wat koelere lucht daalt de sneeuwvalgrens in de loop van de zondag dan weer naar 1800 a 1600 meter. Voor het koufront uit kan het kwik in de oostelijke Alpen zaterdagmiddag nog even tot 20 a 23 graden oplopen

Zondag is het overal weer een stuk koeler en ook onbestendig, steeds weer valt er uit de bewolking neerslag en de zon zullen we niet of nauwelijks te zien krijgen, Maandag trekt de neerslag zich aan de Alpennoordkant terug en krijgt toenemend een buiig karakter. Sneeuwvalgrens dan meest tussen de 1600 en 1800 meter. De wind zoekt in het weekend achter het front de noord tot noordoosthoek op en vanuit die hoek hoeven we ook dan geen warmte te verwachten.

Toch ziet het er naar uit dat de opmars van markant zachtere lucht in de tweede helft van de volgende week wel gaat lukken. Motor daarvoor is een markante depressie op de Atlantische Oceaan die een zuidelijke hoogtestroming gaat geven en daarmee kan dan eindelijk veel zachtere en lucht vanuit de Middellandse Zee naar het noorden toe gaan uitstromen! Tevens wordt de opmars van veel koudere lucht die vanuit het hoge noorden probeert af te zakken afgestopt. Zowel het ECMWF als ook het GFS lijken net als ook al gisteravond in het voordeel van de warme lucht te gaan evolueren, op 850 HhPa zien we dan zelfs temperaturen van 15 tot 20 graden verschijnen. Gaat dit lukken dan stijgt het kwik in de lagere atmosfeer gewoon tot tot 25 a 30 graden, zomer dus! Spannend blijft het nog wel gezien de sturende posities van de (lage)druk gebieden.

Vanaf medio volgende week dan toch warmer van zuiden uit? ECMWF T850 hPa voor zaterdag 13 mei

Of het gaat lukken met veel warmer en zelfs misschien zomerse ontwikkelingen gaan we de komende dagen vervolgen. Tot zover voor nu vanuit een opgeklaard Termen in Oberwallis. Ciao

Lawinegevaar

code geel (2, matig ) tot code oranje (3 aanzienlijk). 

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 187 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer