Algemeen: een hoogtelaag met kern boven Frankrijk trekt de komend dagen langzaam verder naar oosten. De atmosfeer is onstabiel van opbouw en het blijft  wisselvallig. Zonnige perioden door toedoen van zwakke tussenhoog invloeden zijn meest van korter duur. Stabiel en warmer voorjaarsweer is voorlopig nog geen thema.

Aanhoudend wisselvallig en koel

Een tussenhoog zorgde gisteren in de centrale en oostelijke Alpen voor een fraaie dag waarbij ook de zon veel ruimte kreeg. Mede door de al krachtige voorjaarszon kon de temperatuur lekker oplopen. Minder fraai was het naar het westen toe door (hogere) bewolking die vanuit Frankrijk binnenstroomde. De bewolking hing samen met een apart laag (hoogtelaag) boven Frankrijk.

Op de bodem (grond)kaarten zijn de hoogtelaagjes niet te herkennen., op de 500hPa (5km) kaart echter des te beter. Hoogtelaag met 2 aparte koudeputjes dinsdagmiddag.
Winter? Nee hoor, gewoon 2 mei en voorjaar. Foto Klosters (Graubünden) via SRF Meteo‏ @srfmeteo
Laatste stuk sneeuwruimen Grossglockner Hochalpenstrasse. Vanaf morgen weer geopend voor alle verkeer. Info en foto via Hans ter Braak @hansterbraak

Hieronder nog een paar mooi shots vanuit de oostelijke Alpen die gisteren nog profiteerden van tussenhoog invloed en veel zon. Met de vers gevallen sneeuw leverde dit heel mooi plaatjes op die je eerder zo verwachten in  de Hochwinter dan begin mei. Bron Foto-Webcam.eu

Vandaag hebben we te maken met een (tijdelijk) zonnevenster of mooie opklaringen  een neerslaggebied bevindt zich over de centrale Alpen. In de loop van de dag neemt de instabiliteit door de dagelijks gang echter weer toe en groeien stapelwolken uit tot lokale buien. Met de koude lucht op grotere hoogte is ook een klap onweer niet uit gesloten. De sneeuwvalgrens varieert tussen de 1300 en 1800 meter.

Radarbeeld 09h10. Bron WetterOnline,de

Door de ongunstige ligging van de sturende drukgebieden en een langzaam naar het oosten koersend hoogtelaag blijft het  ook de dagen daarna aanmodderen met het lente weer. Door de lagedruk, de vrij koude boven luchten (hoogtelaag /koudeputjes) en mede ondersteund door de dagelijkse gang is de atmosfeer “labiel” van opbouw en de kans op neerslag of een bui zijn elke dag aanwezig.

Vijdag is het hoogtelaag al wat opgevuld en neemt de invloed op het weer in de Alpen af. Vanuit het westen nadert alweer een volgend (hoogte)laag

Bij dit alles moeten we ook nog eens genoegen nemen met zeer gematigde temperaturen. De sneeuwvalgrens pendelt meest tussen de 1400 en 2000 meter. Toch zal periodiek door zwakke tussenhoog invloeden ook de zon te zien zijn. Met de zon erbij en eventuele föhn doet het weerbeeld meteen al een heel stuk vriendelijker en zachter aan.

Vrijdag en zaterdag gaat een tussenhoog tijdelijk voor een weersverbetering zorgen, niet alleen de zon zal dan meer ruimte gaan krijgen, ook de temperaturen gaan dan tijdelijk in de lift en lokaal kan 20 tot 22 graden bereikt worden.

In de loop van de zaterdagmiddag -avond trekt alweer een nieuw neerslaggebied de westelijk Alpen binnen. Deze neerslag hangt samen met een depressie die vanuit Frankrijk komend via de Alpen naar noord Italië trekt. Vooral aan de zuidkant gaat er dan van west naar oost neerslag vallen

Met in de tweede helft van het weekend dan weer een weersverslechtering op doortrekkend laag

De aangevoerde lucht is echter vrij zacht en dat betekent dat de sneeuwvalgrens tussen de 1600 en 2200 meter zal liggen. Dinsdag is het ergste dan weer voorbij en vanuit het westen wordt het van west naar oost geleidelijk weer droog. Wat er in het verdere gaat gebeuren is nog onzeker. Kijken we naar naar het ECMWF dan zien we die jet nog vrij zuidelijk erin komen en hebben we vooral met lage druk (vlakke drukverdeling) te maken. Stabiele mooi-weer hogedrukgebieden liggen voor west Europa en de Alpen helaas op de verkeerde plekken.

Het GFS komt met een soortgelijke oplossingen maar met dien verschil dat we aan de veel warmere kant van een markante Atlantische depressie terecht gaan komen. Met een naar zuidwest tot zuid draaiende stroming wordt het dan veel warmer en zelfs zomers. Welk scenario het gaat worden zal de komende dagen duidelijk moeten worden.

Tot zover voor dit moment. In Oberwallis is het na een zwakke storing met wat neerslag weer opgeklaard maar wel fris. Fijne dag en graag weer tot morgen.

Lawinegevaar

code geel (2, matig ) tot code oranje (3 aanzienlijk). 

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 400 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer