Advertentie 

Algemeen: het al dagen het weerbeeld bepalende hoogtelaag trekt onder opvullingen naar oost Europa maar zorgt ook vandaag in de oostelijke Alpen nog voor onbestendig weer. De westelijke Alpen profiteren van de stabiliserende invloed van een inschuivend tussenhoog. In het weekend krijgen we te maken met een van west naar oost inkomende storing. Vanaf woensdag van zuiden uit markant warmer!

Medio volgende week markante opwarming / zomers

Ook gisteren hadden we weer te maken met de invloed van het hoogtelaag met opnieuw het spelletje van “opklaringen in de ochtend, vorming van stapelwolken door de dagelijks gang met als eindresultaat weer de nodige regen en ook onweersbuien. Ondanks dat de zon gisteren minder uren kon maken werd het door de aanvoer van wat zachtere lucht toch een tikkeltje zachter maar met 12 tot 16 graden was het voor de tijd van het jaar toch weer te koel.

In de ochtend overheerste nog het blauw, lang zou het echter niet duren voordat de bewolking weer toenam met in de middag weer de buien. Foto via FB  Matterhorn.-Zermatt-Bergbahnen

Het in slakke tempo rondtollende hoogtelaag met aan zijn zijde grondlaag – Victor -blaast nu eindelijk de aftocht richting oost Europa en vult daarbij geleidelijk op. Het zal echter ook vandaag het weerbeeld in de oostelijke Alpen nogmaals een onbestendig (buiig) karakter geven. Onder invloed van een zwak tussenhoog gaat het weerbeeld in de westelijke Alpen daarentegen vandaag duidelijk vriendelijker verlopen.

Hier is het droog, de zon krijgt weer veel meer ruimte en ook de temperaturen gaan in de lift.  In de ochtend kunnen vooral  aan de noordkant (rest)wolken aanvankelijk de zon nog frustreren. De temperaturen stijgen naar 18 tot 21 graden, in de bergen stijgt de vorstgrens naar 2600 meter en op 2000 meter wordt het een graad of 6.

Radarbeeld 08h50. Bron WetterOnline.de

Met de bewolking en later op de dag weer de oplevende buienactiviteit blijven de temperaturen in het oosten op een lager plafond hangen. Met 11 tot 20 graden is het meest wel gedaan en ook in de bergen is het een aantal graden kouder. Op 2000 meter wordt het een graad of 3 en de vorstgrens vinden we terug rond de 2300 meter.

In het oosten ook vandaag nog meer bewolking en deels weer onbestendig. Beeld Kronplatz-Bruneck 2275m
Naar het westen toe vandaag volop zon. Konkordia(hütte) Aletrsch

Zaterdag dan ook in de oostelijke Alpen doorzettende weersverbetering, tegelijkertijd gaat een volgende storing (koufront) in de westelijke Alpen een volgende weersverslechtering geven. Met een naar zuidwestelijk draaiende stroming en toenemende drukgradiënt noord-zuid kant wordt het voor het front uit eerst nog föhnig. Met föhn kan het kwik tot 23 graden gaan oplopen. Tijdens frontpassage kan de (buiige) neerslag flink intensiveren en ook is weer onweer mogelijk. In de koudere lucht achter het front daalt de sneeuwval van 2300 naar 1600 tot 1400 meter.

Zaterdag opkomende frontale neerslag (laag),

Zondag maandag en deels ook nog de dinsdag zullen weer koel en aanvankelijk ook nog onbestendig gaan verlopen. Met een naar noord tot noordoost draaiende stroming wordt geleidelijk wel weer drogere lucht aangevoerd waardoor de zon richting en op de dinsdag steeds vaker te zien zal zijn.Vooral de zuidkant gaat met de noordelijke stroming veel zon krijgen en met een opstekende Nordföhn kan het kwik tot 24 graden oplopen!

GFS T805 hPa vrijdag 12 mei! “Zomers”!

Ook vanmorgen simuleren de weermodellen vanaf woensdag een markante opwarming vanuit het zuiden. In de tweede helft van de week gaat het kwik in alle hoogtes dagelijks flinke winst pakken. Vrijdag en zaterdag worden op 850 hPa temperaturen verwacht van 12 tot 16 graden, tel daar voor de lagere delen en dalen een graad of 10 tot 12 bij op! Met föhn zelfs nog meer!

En de T850 hPa temperaturen voor de vrijdag

Na al dat koude en wisselvallige gedoe mogen we ons dus gaan verheugen op een “zomers” weerbeeld. Hoe dat allemaal in detail zal gaan verlopen gaan we de komende dagen natuurlijk nauwlettend in de gaten houden. Fijne dag en graag weer tot morgen. Ciao

Lawinegevaar

code geel (2, matig ) tot code oranje (3 aanzienlijk). 

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 173 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier