Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; tussen een hoog met kern boven de Oostzee en lagedruk boven centraal Europa hebben de Alpen nog steeds te maken met vochtig warme onstabiele luchtmassa’s. Vanaf vrijdag wordt tussen lagedruk boven het Iberische Schiereiland en stijgende luchtdruk boven centraal Europa en de Balkan drogere en nog warmere lucht vanuit het zuiden aangevoerd en stijgen de temperaturen hoog zomerse of zelfs tropische waardes

Lokale regen -onweersbuien

Ook gisteren zagen we in de Alpen weer een tweedeling tussen het zuiden en het westen. Met een lichte zuid overdruk stuwde zich aan de zuidkant vochtig warme lucht en daarmee overheerste opnieuw de bewolking en viel er op uitgebreide schaal neerslag. Het noorden had te maken met betere condities en vooral in de ochtend scheen de zon.

Dreigende luchten in de loop van de dag in het Itallaanse Caldonazzo 21 mei. Foto Leon Van Schaijk
Vooral in de ochtend scheen gisteren in de zuidelijke Walliser Alpen nog de zon. Foto Riffelsee met blik op de gletser. Via Twitter MyGornergrat @MyGornergrat

Juist die zon zorgde hier in de loop van de nodige instabiliteit met als gevolg weer de vorming van stapelwolken en lokale regen en onweersbuien. In de vochtige warme lucht steeg het kwik lokaal weer tot 25 a 27 graden.

Met 23 tot 27 graden was het in het buitenbad van Brig (Geschina)vooral in de ochtend met de zon prima vertoeven

Vandaag en ook de komende dagen verandert er niet veel aan de grootschalig circulatie met de hogedruk in het noorden en boven de Atlantische Oceaan en de lagedruk en  vlakke drukverdeling boven het continent en zuid Europa.

Door afnemende drukverschillen en dus minder drukgradiënt tussen het zuiden en noorden gaat de neerslag (Stau) aan de zuidkant er uit en krijgt ook hier de zon meer speelruimte.

Met de lage druk en de vlakke drukverdeling zien we dan ook hier het spelletje van de dagelijkse gang. Vooral in de ochtend dus de zon, in de middag de vorming van stapelwolken en lokale regen of onweersbuien.

Radar 07h50 . Via Wetteronline.de
Op veel plaatsen start de woensdag met volop zon. Beeld vanmorgen vanuit Vorderloiplsau 1054m in het Berchtesgardenerland
Tristner / Zillertal met blik richting Grinberg 2087m

Vanaf vrijdag gaan centraal Europa en de Alpen dan ook wat meer profiteren van stijgende luchtdruk en een opbouwende hoogterug. Tegelijkertijd wordt er aan de oosflank van een (hoogte)laag boven het Iberische Schiereiland dan drogere en nog warmere lucht naar het noorden op transport gezet.

ECMWF T850 hPa voor zaterdag
ECMWF 500 hPa voor zaterdag

Mede door de “warme” hoogterug gaat het in alle hoogtes flink opwarmen. Op 1500 meter stijgt het kwik vanaf vrijdag tot 18 a 22 graden. Voor het Alpen laagland en de dalen kunnen we daar een graad of 10  graden bij optellen en onder gunstige condities (föhn) zelf ook nog meer.

GFS T850 hPa prikpunt oostelijke Alpen
en de trend voor de vorstgrens

Dat betekent dus dat we niet alleen zomerse temperaturen gaan krijgen (>25°C) maar lokaal ook tropische (>30°C). In de bergen stijgt de vorstgrens naar 4000 meter of zelfs nog hoger. Keerzijde van de thermische opleving zijn dan wel weer lokale warmte onweders die zich in de middag en avond gaan ontwikkelen met voorkeur voor de bergen.

Op de langere termijn vervlakt de drukverdeling boven centraal Europa en de Alpen weer en wordt het weerbeeld weer bepaald door de dagelijkse gang.

Mei gaat warm tot zeer warm afsluiten en ook juni gaat warm van start

De temperaturen handhaven zich onverminderd op een (hoog) zomers niveau tussen de 25 en 30 graden en lokaal ook nog hoger.

GFS ensembles westelijke (Zwitserse) Alpennoordkant

Samengevat kunnen we stellen dat we een warme en vanaf vrijdag richting een langer durende zeer warme weerfase gaan evolueren. In de middag en avond vooral later kans op lokale warmte onweders. Hoe dat allemaal in detail gaat verlopen gaan we de komende dagen al naar gelang de situatie in kaart brengen. Vanuit een half bewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst. Ciao

Webcams

Meer beelden uit de Alpen  – Alpenwebcams 

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training

In samenwerking met Surviking staat op 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.

UV Index

In de bergen zal met de zon de UV index vandaag uitkomen tussen 3 en 5, In het hooggebergte met zon 7 tot 9! 

Meer over de UV-Index zie – HIER

 Join Alpenweerman community:
 Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 421 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier