Alpen – Hondsdagen sluiten af met afkoeling | Zomerse trend blijft

Algemeen;  achter een koufront is met een naar west gedraaide hoogtestroming frissere maar ook vrij vochtige Atlantisch lucht over de Alpen uitgestroomd. In de loop van dinsdag en woensdag neemt de invloed van hogedruk van west naar oost weer toe en met een naar zuidwest tot zuid draaiende hoogtestroming gaan de temperaturen in alle hoogtes weer flink in de lift. Een volgend koufront en afkoeling staan voor het weekend op het weermenu

Tropisch uiteinde week, weekend koufront

Achter een koufront is gisteren van west naar oost koelere maar nog steeds vrij vochtige lucht over de Alpen uitgestroomd. Achter het front klaarde het met name in de westelijke Alpen alweer flink op.

Het Oberwallis is de regendans zondag en maandag ontsprongen en er viel nauwelijks neerslag. Vooral gisterochtend startte de dag bewolkt met wat gedruppel en was het zwembad in Brig praktisch leeg. Perfect dus om mijn baantjes te trekken. 40 x 50 meter crawl welgeteld
In de middag begon het dan weer mooi op te klaren. Blik vanuit de tuin in Termen (1020m)
Mooie opklaringen in de omgeving van Kandersteg. Foto ingezonden door Harold Gossen

Met de dagelijkse gang (opwarming zon) werd de atmosfeer echter ook weer toenemend onstabiel van opbouw waardoor zich weer stapelwolken vormden die lokaal ook weer tot een regen of onweersbui uitgroeiden. Op passage van het  koufront ontwikkelden zich in de oostelijke Alpen in de loop van de dag op uitgebreidere schaal regen en onweersbuien waarvan sommige met veel neerslag en ook hagel.

De oostelijke Alpen hadden met meer bewolking en ook neerslag (buien) te maken. Beeld Zugspitze

Regenachtig Innsbruck, vanaf woensdag keert ook hier de zomer weer terug. Meer info mbt dit mooie gebied en de Nordkette zie – Innsbruck Toerisme Zomer

De meeste zon en hoogste temperaturen waren gisteren en ook vandaag voor de zuidkant van de Alpen weggelegd. Beeld Lago di Garda met bijna 30 graden in de middag

Ook vandaag dinsdag hebben we met een vlakke drukverdeling en de westelijke hoogtestroming nog weer te maken met de nodige onstabiliteit. Vooral later op de dag kunnen zich met voorkeur voor de bergen weer lokale regen en onweersbuien ontwikkelen.

De temperaturen veranderen niet veel met maxima al naar gelang zon, bewolking of neerslag tussen de 17 en 25 graden en lokaal aan de zuidkant tot 27 a 29 graden. De vorstgrens vinden we vandaag rond de 3500 meter terug.

Radarbeeld Alpen 08h40. Via WetterOnline.de

Zomer comeback (tijdelijk)
Vanaf woensdag keert het (zeer) warme zomerweer weer terug. Tussen een markante Atlantische depressie ten westen van de Ierland en hogedruk boven oost Europa zoekt de hoogtestroming weer de zuidwest hoek op en kan de veel warmere subtropische lucht weer naar het noorden en tot over de Alpen gaan uitstromen.

GFS 500 hPa voor donderdagavond met aan de westflang van het hoog de aanvoer van de (zeer) warme lucht vanuit zuid Europa

Vrijdag en zaterdag verplaatst  zich via het noorden van de Britse Eilanden naar de Noorse Zee en in het weekend verder naar het noorden van Scandinavie en wordt er weer veel koelere lucht aangevoerd.

Tropisch
Ook de donderdag en de vrijdag houden we daarmee de zuidwestelijke hoogtestroming en met ondersteuning van een warme hoogterug belooft het met volop zon dan nogmaals zeer warm te gaan worden. Op uitgebreide schaal stijgt het kwik dan weer naar tropische 30 tot 33 graden en lokaal zijn 34 tot 35 graden mogelijk. Ook in de bergen gaat het kwik door de subsidentie (hogedruk /hoogterug) weer flink in de lift. Het 500 hPa vlak (normaal zo op zo’n 5000 meter hoogte) stijgt tot 5800 meter hoogte en het kwik naar “slechts” een graad of 8 onder het vriespunt. Dit heeft ook gevolgen voor de vorstgrens, deze zal zo rond de 4800 meter gaan uitkomen.

Trend temperatuur op 500 hPA en hoogte 500 hPa geopotentiaal vlak
Niveau vorstgrens

Opvallend warm wordt het ook op het 850 hPa vlak (1500 meter hoogte) met temperaturen die tot 20 a 22 graden kunnen gaan oplopen en aan de noordkant zijn zelfs 23 tot 24 graden mogelijk.

Hoogte 850 hPa vlak en en temperatuur

Theoretisch zou dit voldoende moeten zijn voor 35+ graden. Of we dit inderdaad ook gaan halen is nog even afwachten. Hoe dan ook beloven de donderdag en vooral ook de vrijdag zeer warm te gaan verlopen.

In de avond kunnen zich met voorkeur voor de bergen enkele lokale Wärmegewitter ontwikkelen. Meest zal het echter gewoon droog blijven.

Koufront en markante afkoeling
In het weekend
gaat een koufront behorende bij de hierboven genoemde depressie een de hitte weer temperen. Met een naar west draaiende hoogtestroming komt er dan een einde aan de zuidelijke warmte toevoer  en van noordwest naar zuidoost gaan de temperaturen dan weer een dalende trend inzetten.

De meest koude lucht zal maandagochtend over de Alpen liggen en het is dan in vergelijking met de vrijdag een graad of 12 tot 15 afgekoeld. Vooral zaterdag en zondag is het onbestendig met regen en onweersbuien.

Mooi zijn de verchillende soorten luchtmassa`s op de 850 hPA Theta-E kaarten te zien. Oranje de warmere (vochtigere) lucht, groen en blauw de koudere (drogere) luchtmassa’s. Kaart GFS voor maandag 4 augustus

De Alpenzuidkant profiteert van de beschutten werking van de Alpenhoofdkam en hier kan zich, mede ook door de Nordföhn, het kwik op een duidelijk hoger niveau handhaven. Mooi zijn de temperatuursverschillen tussen noord en zuidkant ook te zien op de T850 hPa kaart hieronder.

Uitgaande van de laatste modeluitdraai gaat vanaf dinsdag aan de voorzijde van een volgende Atlantische depressie en een volgende filiaal van hogedruk dat west Europa binnentrekt de stroming weer meer de zuidwest hoek opzoeken en daarmee gaan de temperaturen weer in de lift. Nieuwe thermische excessen met op uitgebreide schaal tropische temperaturen lijken dan echter niet meer aan de orde. Met de zon erbij en 23 tot 27 graden gewoon prima zomerweer en de herfst laat dus nog even op zich wachten.

ECMWF T2m ensembles voor Basel (CH), de hitte lijkt vanaf het weekend verleden tijd. Bron Meteo-Centrale-Schweiz

Overigens kunnen aan de noordkant van de Alpen nog tot 20 september hitte dagen  waardes gehaald worden. Daarna is het dan over en uit met met de tropische toestanden. Hieronder nog de GFS ensembles voor de centrale Alpennoordkant / Vorarlberg

Tot zover maar weer voor deze dinsdagochtend. Actueel in Termen (1020m) opgeklaard met een temperatuur van 14.8 graden in de thermometerhut. Fijne dag, blijf volgen, ciao.

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via [email protected] via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Wil je meepraten over het weer? Meld je geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee en/of stel vragen.

Meer weer en foto’s vind je opFacebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties