Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; onder invloed van hoog – Brigida – vandaag met zwaartepunt boven oost Europa liggen de Alpen in een oostelijke stroming waarmee vrij droge en koude lucht wordt aangevoerd. Woensdag krijgen de westelijke Alpen te maken met de invloed van een richting de Middellandse Zee afsnoerend (hoogte)laag. Via de achterdeur van het systeem stroomt met een noordoostelijke stroming nog weer koudere lucht over de Alpen uit. Grotere neerslaghoeveelheden (sneeuw) worden er vooralsnog niet verwacht

Aanhoudend winters, woensdag in westen wat sneeuw

Gisteren hadden de westelijke en noordelijke Alpen te maken met meer bewolking waaruit lokaal wat (lichte) sneeuw of een sneeuwbui viel. De bewolking en sneeuw hingen samen met een storing boven Frankrijk als ook koudere lucht op hoogte (trog) welke de sneeuwbuien triggerde.

De Alpen gisteren gezien vanuit de ruimte

In de overige Alpen was het opnieuw een heel fraaie winterdag met in de bergen veel zon. De temperaturen bewogen zich op een winters niveau waarbij de hoogste temperaturen in het Wallis (dal) werden gehaald en in het Zwitserse Tessin. Hier steeg het kwik in de middag even naar 4 tot 6 graden.

Wolkenvelden boven het Kleinwalsertal – kleinwalsertal @kleinwalsertal1
Winters Flachau. Foto Remco Mienis (AWM) vanuit Flachau

Voor wat betreft het weer voor de komende dagen is er ten opzichte van gisteren niet veel verandert en om niet in herhaling te moeten vallen verwijs ik daarvoor gaarne naar het weerbericht van gisteren. Zie hier

De woensdag pikken we er nog even uit omdat we dan te maken gaan krijgen met het afzakkende hoogtelaag / hoogtetrog. Een inkomend koufront gaat dan in de westelijke Alpen voor meer bewolking en wat verse sneeuwval zorgen. Achter het  koufront wordt dan vooral op hoogte een stuk koudere lucht aangevoerd.

De Höhenkaltluf (hoogtetrog) onderweg naar het zuiden. GFS500 hPA voor woensdag 00h00

Doordat de jetstream vrij westelijke van de Alpen,  noordwest – zuidoost via west Frankrijk over de Pyreneeën verloopt krijgen we niet te maken met een Nordweststau. Tevens is de Höhenkaltluft vrij droog waardoor er geen grotere neerslaghoeveelheden worden verwacht.

GFS 200 hPA met het verloop jetstream westelijk van de Alpen

Het zwaartepunt van de neerslag zal in de westelijke Alpen liggen, de oostelijke Alpen houden het droog en met meer hogedruk invloed zal ook de zon te zien zijn.

Met het afsnoeren van het hoogtelaag vanuit de hoogtetrog (cut off laag) richting het zeegebied van Corsica-Sardinië krijgen de de westelijk Italiaanse Alpen als ook de Ligurische Alpen en de noordelijke Apennijnen te maken met een tijdelijke Südost tot Oststau fase ( retour d’ est) en kan er hier wat meer neerslag gaan vallen.

GFS 500 hPA donderdag 00h00met het afgesnoerde (hoogte)laag boven de Corsica- Sardinië

Ook moeten we nog een apart kleinschalig noord Adria laag in de gaten houden. Aan de oostzijde van die systeem gaat dinsdagmiddag en avond en in de nacht op woensdag de bewolking in de zuidoostelijke Alpen toenemen gevolgd door sneeuw. Ook de noordkant zou hier nog wat van mee kunnen pakken.

GFS met de neerslag voor woensdagmiddag 15h00

Na een drogere fase zou in de loop van de donderdag de neerslag van het zuiden uit dan nogmaals kunnen gaan activeren door het eerder genoemde afsnoerende hoogtelaag dat dan verder naar het oosten koerst.

Opgemerkt dient nog te worden dat de details met betrekking tot de sneeuwval en sneeuw verdeling de situatie nog niet helemaal in kannen of kruiken is en ook de weermodellen nogal wat verschillen laten zien. Daarover dan tegen die tijd meer.

Sneeuw cumulatief WRF-ARW model voor de komende 3 dagen

Kijken we nog even naar de verdere vooruitzichten dan zien we dat we aan de koude kant van de zuidelijk verlopende polaire jetstream verblijven het winterweer in de Alpen aanhoudt. Na een wat minder koude fase met hogeduk op vrijdag en zaterdag neemt zondag de kans op neerslag (sneeuw) weer toe op nadering van een koufront waarna de temperaturen weer naar beneden gaan.

GFS 500 hPa voor maandag 28 januari

Op de nog langere termijn vindt er weer nieuwe bevoorrading plaats van polaire luchtmassa’s vanuit uit het noorden en lijkt januari winters te gaan eindigen. In hoeverre onder invloed van meest lagedruk storingen sneeuw gaan opleveren is nog onzeker. Ook daarover dan in het verdere vervolg meer.

ECMWF ensembles (EC12) prikpunt centrale Alpennoordkant

Tot zover voor deze maandag, graag weer tot morgen en kijk ook eens op Facebook / Twitter. Fijne dag vanuit een half bewolkt en koud Termen in Oberwallis. Ciao

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

LAWINE gevaar matig (code geel) en deels nog aanzienlijk (code oranje)

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wij kunnen de volgende diensten leveren:

Wintersport weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u! Geheel afgestemd op JOU wintersport regio / skigebeid je EIGEN wintersport weerbericht met o.a. sneeuwverwachtingen, sneeuwvalgrens en vorstgrens !

 • Of eens wat anders en avontuurlijks !  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service / Wintersport weerbericht
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 1.253 times, 1 visits today)
Advertentie

6 Reactie op “Alpen – Höhenkaltluft in aantocht”

 • Henny
  21 januari 2019 at 11:49

  Beste Johann met bewondering volg ik je winterweer berichten en voorspelling.
  De meest betrouwbare vindt ik, en NIET gebaseerd op verre fictie en lekker maken van berichten.
  Zelf ga ik skien in Ischgl begin februari.
  Ik volg je weerbericht voor dat gebied de komende weken. !!!!!
  Groetjes

  • Johann
   21 januari 2019 at 17:37

   Thx @Henny De komende dagen gaan we het natuurlijk allemaal weer netje proberen in kaart te brengen! 😉 Gr J

 • Hanski
  21 januari 2019 at 17:18

  Sluit me bjj bovenstaande opmerking aan.

  Benieuwd naar volgende week in franse alpen. Meteo France geeft hele week sneeuwval aan voor Les3Vallees?!

  • Johann
   21 januari 2019 at 17:41

   Thx @Hanski. Ook vlgs de laatse GFS uitdraai die net binnen is ziet er idd naar uit dat we met een meer NW jet en periodiek storingen verse sneeuw gaan krijgen. Daarbij blijven we aan de koude kant van de jetstream. Tussen de storingen dan ook ruimte voor de zon. Voor ieders wat dus! Voor details sneeuw /verdeling nu nog te vroeg. Gr J

   • Hanski
    21 januari 2019 at 19:20

    Top. Dank. We gaan het volgen hier.

 • Henny
  21 januari 2019 at 20:18

  Dank u wel Johann voor uw snelle reactie 👍

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier