Gisteren maakte een koufront een einde aan een lange warme en droge periode in de Alpen. Regen en sneeuw hadden we de afgelopen tijd nog weinig gezien, maar de maand november begint met sneeuw. De sneeuwvalgrens daalde afgelopen nacht naar 1500 tot 1000 m en gaat de komende dagen verder omlaag. Woensdag en donderdag wordt nog meer sneeuw verwacht in de bergen. 

November begint met sneeuw

De eerste sneeuw viel al in oktober, maar door het warme en zonnige herfstweer afgelopen weken was er weinig meer over van die sneeuw. Gisteren en afgelopen nacht bereikte een koufront de Alpen en ging de temperatuur flink omlaag. De winterse neerslag zorgt dat er in de bergen sneeuw bleef liggen rond de 1000 a 1500 m. Zowel de Noord-Alpen als de Zuid-Alpen kleurden wit. Maximale sneeuwhoeveelheden werden gemeten van ruim 30 cm in de hogere delen.

Hieronder een aantal mooie plaatjes die vandaag zijn genomen. Daarbij moet gezegd worden dat het in de dalen vaak nog erg grijs en nevelachtig was.

Droogste herfst van de afgelopen decennia

De afgelopen 35 jaar is het niet zo droog geweest als deze herfst. In september en oktober viel slechts de helft van de neerslag die er normaal valt. In sommige delen van Oostenrijk was de neerslag zelfs 70% lager dan gemiddeld (bron: ORF.at). Hiermee leek het een mooie Goldener Oktober, maar er waren ook voor een aantal bosbranden.

Al meer dan een week woedt er een grote bosbrand in Oostenrijk in de omgeving van Hirschwang bij de Rax waarbij ook hulp uit het buitenland moest worden ingeschakeld. De regen van afgelopen nacht zorgde voor ontspanning. Toch is het gevaar nog niet geweken. Hopelijk zorgt de neerslag die er nog aan zit te komen dat alle branden geblust kunnen worden.

Meer sneeuwval komende dagen

Morgen en donderdag wordt meer sneeuwval verwacht in de Alpen. Morgen begint de dag met nevel en Hochnebel in de dalen. Hogerop neemt de Zuidföhn weer in kracht toe. Met een zuidelijke aanvoer bereikt een lagedrukgebied de Zuid-Alpen en zorgt daar voor winterse neerslag in de bergen. Later bereikt deze ook de Noord-Alpen en draait de aanvoer meer richting het westen.

Bij elkaar opgeteld kan morgen en donderdag in totaal zo’n 20 tot 40 cm sneeuw vallen in de Zuid-Alpen. Ook de Noord-Alpen krijgen weer wat neerslag erbij met hoeveelheden rond de 20 cm. De sneeuwvalgrens ligt hier rond de 800 a 1000 m op donderdag.

Bij elkaar opgeteld kan morgen en donderdag in totaal zo’n 20 tot 40 cm sneeuw vallen in de Zuid-Alpen. Ook de Noord-Alpen krijgen weer wat neerslag erbij met hoeveelheden rond de 20 cm.
De komende dagen gaat de sneeuwvalgrens verder omlaag in de Noord-Alpen (prikpunt: Innsbruck)
(Visited 37 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Alpen – Hogere delen kleuren wit. Meer sneeuwval onderweg!”

  • Tik poolwervel eind oktober - gevolgen voor rest winter?
    2 november 2021 at 20:05

    […] Alpen – Hogere delen kleuren wit. Meer sneeuwval onderweg! […]

  • Alpen: winterinval met sneeuw tot in de dalen, zoals in Innsbruck
    4 november 2021 at 11:45

    […] Alpen – Hogere delen kleuren wit. Meer sneeuwval onderweg! […]

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer