Advertentie 

Gisteren maakte een koufront een einde aan een lange warme en droge periode in de Alpen. Regen en sneeuw hadden we de afgelopen tijd nog weinig gezien, maar de maand november begint met sneeuw. De sneeuwvalgrens daalde afgelopen nacht naar 1500 tot 1000 m en gaat de komende dagen verder omlaag. Woensdag en donderdag wordt nog meer sneeuw verwacht in de bergen. 

November begint met sneeuw

De eerste sneeuw viel al in oktober, maar door het warme en zonnige herfstweer afgelopen weken was er weinig meer over van die sneeuw. Gisteren en afgelopen nacht bereikte een koufront de Alpen en ging de temperatuur flink omlaag. De winterse neerslag zorgt dat er in de bergen sneeuw bleef liggen rond de 1000 a 1500 m. Zowel de Noord-Alpen als de Zuid-Alpen kleurden wit. Maximale sneeuwhoeveelheden werden gemeten van ruim 30 cm in de hogere delen.

Hieronder een aantal mooie plaatjes die vandaag zijn genomen. Daarbij moet gezegd worden dat het in de dalen vaak nog erg grijs en nevelachtig was.

Droogste herfst van de afgelopen decennia

De afgelopen 35 jaar is het niet zo droog geweest als deze herfst. In september en oktober viel slechts de helft van de neerslag die er normaal valt. In sommige delen van Oostenrijk was de neerslag zelfs 70% lager dan gemiddeld (bron: ORF.at). Hiermee leek het een mooie Goldener Oktober, maar er waren ook voor een aantal bosbranden.

Al meer dan een week woedt er een grote bosbrand in Oostenrijk in de omgeving van Hirschwang bij de Rax waarbij ook hulp uit het buitenland moest worden ingeschakeld. De regen van afgelopen nacht zorgde voor ontspanning. Toch is het gevaar nog niet geweken. Hopelijk zorgt de neerslag die er nog aan zit te komen dat alle branden geblust kunnen worden.

Meer sneeuwval komende dagen

Morgen en donderdag wordt meer sneeuwval verwacht in de Alpen. Morgen begint de dag met nevel en Hochnebel in de dalen. Hogerop neemt de Zuidföhn weer in kracht toe. Met een zuidelijke aanvoer bereikt een lagedrukgebied de Zuid-Alpen en zorgt daar voor winterse neerslag in de bergen. Later bereikt deze ook de Noord-Alpen en draait de aanvoer meer richting het westen.

Bij elkaar opgeteld kan morgen en donderdag in totaal zo’n 20 tot 40 cm sneeuw vallen in de Zuid-Alpen. Ook de Noord-Alpen krijgen weer wat neerslag erbij met hoeveelheden rond de 20 cm. De sneeuwvalgrens ligt hier rond de 800 a 1000 m op donderdag.

Bij elkaar opgeteld kan morgen en donderdag in totaal zo’n 20 tot 40 cm sneeuw vallen in de Zuid-Alpen. Ook de Noord-Alpen krijgen weer wat neerslag erbij met hoeveelheden rond de 20 cm.
De komende dagen gaat de sneeuwvalgrens verder omlaag in de Noord-Alpen (prikpunt: Innsbruck)
(Visited 58 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen – Hogere delen kleuren wit. Meer sneeuwval onderweg!”

  • Tik poolwervel eind oktober - gevolgen voor rest winter?
    2 november 2021 at 20:05

    […] Alpen – Hogere delen kleuren wit. Meer sneeuwval onderweg! […]

  • Alpen: winterinval met sneeuw tot in de dalen, zoals in Innsbruck
    4 november 2021 at 11:45

    […] Alpen – Hogere delen kleuren wit. Meer sneeuwval onderweg! […]

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier