Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Gisteren maakte een koufront een einde aan een lange warme en droge periode in de Alpen. Regen en sneeuw hadden we de afgelopen tijd nog weinig gezien, maar de maand november begint met sneeuw. De sneeuwvalgrens daalde afgelopen nacht naar 1500 tot 1000 m en gaat de komende dagen verder omlaag. Woensdag en donderdag wordt nog meer sneeuw verwacht in de bergen. 

November begint met sneeuw

De eerste sneeuw viel al in oktober, maar door het warme en zonnige herfstweer afgelopen weken was er weinig meer over van die sneeuw. Gisteren en afgelopen nacht bereikte een koufront de Alpen en ging de temperatuur flink omlaag. De winterse neerslag zorgt dat er in de bergen sneeuw bleef liggen rond de 1000 a 1500 m. Zowel de Noord-Alpen als de Zuid-Alpen kleurden wit. Maximale sneeuwhoeveelheden werden gemeten van ruim 30 cm in de hogere delen.

Hieronder een aantal mooie plaatjes die vandaag zijn genomen. Daarbij moet gezegd worden dat het in de dalen vaak nog erg grijs en nevelachtig was.

Droogste herfst van de afgelopen decennia

De afgelopen 35 jaar is het niet zo droog geweest als deze herfst. In september en oktober viel slechts de helft van de neerslag die er normaal valt. In sommige delen van Oostenrijk was de neerslag zelfs 70% lager dan gemiddeld (bron: ORF.at). Hiermee leek het een mooie Goldener Oktober, maar er waren ook voor een aantal bosbranden.

Al meer dan een week woedt er een grote bosbrand in Oostenrijk in de omgeving van Hirschwang bij de Rax waarbij ook hulp uit het buitenland moest worden ingeschakeld. De regen van afgelopen nacht zorgde voor ontspanning. Toch is het gevaar nog niet geweken. Hopelijk zorgt de neerslag die er nog aan zit te komen dat alle branden geblust kunnen worden.

Meer sneeuwval komende dagen

Morgen en donderdag wordt meer sneeuwval verwacht in de Alpen. Morgen begint de dag met nevel en Hochnebel in de dalen. Hogerop neemt de Zuidföhn weer in kracht toe. Met een zuidelijke aanvoer bereikt een lagedrukgebied de Zuid-Alpen en zorgt daar voor winterse neerslag in de bergen. Later bereikt deze ook de Noord-Alpen en draait de aanvoer meer richting het westen.

Bij elkaar opgeteld kan morgen en donderdag in totaal zo’n 20 tot 40 cm sneeuw vallen in de Zuid-Alpen. Ook de Noord-Alpen krijgen weer wat neerslag erbij met hoeveelheden rond de 20 cm. De sneeuwvalgrens ligt hier rond de 800 a 1000 m op donderdag.

Bij elkaar opgeteld kan morgen en donderdag in totaal zo’n 20 tot 40 cm sneeuw vallen in de Zuid-Alpen. Ook de Noord-Alpen krijgen weer wat neerslag erbij met hoeveelheden rond de 20 cm.
De komende dagen gaat de sneeuwvalgrens verder omlaag in de Noord-Alpen (prikpunt: Innsbruck)
(Visited 27 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Alpen – Hogere delen kleuren wit. Meer sneeuwval onderweg!”

  • Tik poolwervel eind oktober - gevolgen voor rest winter?
    2 november 2021 at 20:05

    […] Alpen – Hogere delen kleuren wit. Meer sneeuwval onderweg! […]

  • Alpen: winterinval met sneeuw tot in de dalen, zoals in Innsbruck
    4 november 2021 at 11:45

    […] Alpen – Hogere delen kleuren wit. Meer sneeuwval onderweg! […]

Comments are closed.

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer