Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Gisteren maakte een koufront een einde aan een lange warme en droge periode in de Alpen. Regen en sneeuw hadden we de afgelopen tijd nog weinig gezien, maar de maand november begint met sneeuw. De sneeuwvalgrens daalde afgelopen nacht naar 1500 tot 1000 m en gaat de komende dagen verder omlaag. Woensdag en donderdag wordt nog meer sneeuw verwacht in de bergen. 

November begint met sneeuw

De eerste sneeuw viel al in oktober, maar door het warme en zonnige herfstweer afgelopen weken was er weinig meer over van die sneeuw. Gisteren en afgelopen nacht bereikte een koufront de Alpen en ging de temperatuur flink omlaag. De winterse neerslag zorgt dat er in de bergen sneeuw bleef liggen rond de 1000 a 1500 m. Zowel de Noord-Alpen als de Zuid-Alpen kleurden wit. Maximale sneeuwhoeveelheden werden gemeten van ruim 30 cm in de hogere delen.

Hieronder een aantal mooie plaatjes die vandaag zijn genomen. Daarbij moet gezegd worden dat het in de dalen vaak nog erg grijs en nevelachtig was.

Droogste herfst van de afgelopen decennia

De afgelopen 35 jaar is het niet zo droog geweest als deze herfst. In september en oktober viel slechts de helft van de neerslag die er normaal valt. In sommige delen van Oostenrijk was de neerslag zelfs 70% lager dan gemiddeld (bron: ORF.at). Hiermee leek het een mooie Goldener Oktober, maar er waren ook voor een aantal bosbranden.

Al meer dan een week woedt er een grote bosbrand in Oostenrijk in de omgeving van Hirschwang bij de Rax waarbij ook hulp uit het buitenland moest worden ingeschakeld. De regen van afgelopen nacht zorgde voor ontspanning. Toch is het gevaar nog niet geweken. Hopelijk zorgt de neerslag die er nog aan zit te komen dat alle branden geblust kunnen worden.

Meer sneeuwval komende dagen

Morgen en donderdag wordt meer sneeuwval verwacht in de Alpen. Morgen begint de dag met nevel en Hochnebel in de dalen. Hogerop neemt de Zuidföhn weer in kracht toe. Met een zuidelijke aanvoer bereikt een lagedrukgebied de Zuid-Alpen en zorgt daar voor winterse neerslag in de bergen. Later bereikt deze ook de Noord-Alpen en draait de aanvoer meer richting het westen.

Bij elkaar opgeteld kan morgen en donderdag in totaal zo’n 20 tot 40 cm sneeuw vallen in de Zuid-Alpen. Ook de Noord-Alpen krijgen weer wat neerslag erbij met hoeveelheden rond de 20 cm. De sneeuwvalgrens ligt hier rond de 800 a 1000 m op donderdag.

Bij elkaar opgeteld kan morgen en donderdag in totaal zo’n 20 tot 40 cm sneeuw vallen in de Zuid-Alpen. Ook de Noord-Alpen krijgen weer wat neerslag erbij met hoeveelheden rond de 20 cm.
De komende dagen gaat de sneeuwvalgrens verder omlaag in de Noord-Alpen (prikpunt: Innsbruck)
(Visited 67 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen – Hogere delen kleuren wit. Meer sneeuwval onderweg!”

  • Tik poolwervel eind oktober - gevolgen voor rest winter?
    2 november 2021 at 20:05

    […] Alpen – Hogere delen kleuren wit. Meer sneeuwval onderweg! […]

  • Alpen: winterinval met sneeuw tot in de dalen, zoals in Innsbruck
    4 november 2021 at 11:45

    […] Alpen – Hogere delen kleuren wit. Meer sneeuwval onderweg! […]

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier