Alpen: Hogedrukblokkade - Na het weekend aanhoudend droog / Martinisommer
De Alpen bevinden zich in een gebied tussen twee lagedruksystemen. In de loop van de dag schuift het lagedrukgebied boven Frankrijk richting het noorden en zorgt een uitloper van een warmtefront voor neerslag in de West-Alpen. De Oost-Alpen worden de hele dag beïnvloed door een hogedrukgebied boven het oosten van de Europa. Na het weekend krijgen we te maken met een hogedrukblokkade en blijft het aanhoudend lang droog. Van een winterse inval is voorlopig nog geen sprake.
Hogedrukgebieden regeren. In het westen enkele buien, na het weekend aanhoudend droog.
Na een onstuimige periode met veel neerslag aan de zuidkant van de Alpen krijgen nu te maken met een rustigere periode. Het is geen zeldzaamheid dat het midden november relatief warm is met een hogedruksituatie. We spreken hier ook wel van de weersingulariteit “Martinisommer”. De Martinisommer is een populaire term in Zwitserland en Zuid-Duitsland voor een typische periode van mooi weer het einde van het eerste deel van november met stabiele hogedruk. De martini-zomer wordt vaak verward met de Altweiber-zomer. Deze laatste heeft echter betrekking op de late mooie zomerdagen in de maand oktober.
Vandaag is het aan de zuidkant van de Alpen is de hele dag bewolkt en regent het. De meeste neerslag wordt verwacht aan de zuidkant van Zwitserland en het noorden van Italië. Sneeuwval kan verwacht worden rond 2200 tot 2500 m. ’s Middags neemt ook de bewolking aan de noordwestkant van de Alpen toe. In het oosten van de Alpen blijft het droog en is er meer ruimte voor de zon. Daarbij is het door een zuidelijke stroming winderig op de bergtoppen is er sprake van een licht zuidföhn. De temperatuur is relatief hoog aan de noordkant van de Alpen.
Weerkaart voor vandaag. Een uitloper van een warmtefront zorgt in de West-Alpen voor neerslag. Daarbij staat er een zuid tot zuidwestelijke stroming waarmee er een lichte zuidföhn staat. (weerkaart MetOffice, zaterdag 10 november)
Vandaag en morgenochtend nog enkele buien in het westen van de Alpen. Met name in het zuiden van Zwitserland en noorden van Italië In Oostenrijk wordt de komende tijd voorlopig geen neerslag van betekenis verwacht (cumulatieve neerslag t/m donderdag 15 november.
Morgen is het opnieuw bewolkt en regenachting aan de zuidkant van de Alpen. Boven 2200 tot 2400 m valt er neerslag in de vorm van sneeuw. In het noorden zijn er slechts een paar wolken en meer ruimte voor de zon. Ook in het zuiden en westen is er nog steeds een dichte bewolking en is het zicht op deze zondag beperkt met mogelijk wat neerslag, vooral ten westen van de Dolomieten. In het oosten van de Alpen is het beste weer te vinden, maar is in de ochtend vaak nog wel sprake van Hochnebel.
Een hogedrukblokkade gaat het weer de komende tijd in de Alpen bepalen. (temp. afwijking zaterdag 17 nov, ECMWF via Wetterzentrale.de)
De komende 10 dagen liggen de temperaturen elke dag boven de normaal. Wel kan het tijdens deze hogedruksituatie ’s nachts flink afkoelen door uitstraling aan het oppervlak. (temp. afwijking zaterdag 17 nov, ECMWF via Wetterzentrale.de)
Na het weekend zorgt de hoge druk invloed in de Alpen voor zeer zonnig weer en milde temperaturen. Alleen in de ochtenden aanhoudende hoge mist in de dalen zijn. Tegen de avond op maandag nadert een koufront met mogelijk wat winterse neerslag aan de noordwestkant van de Alpen. Van grote neerslag hoeveelheden is echter geen sprake. Verder blijft het de rest van de week droog en is het stabiel hoge druk weer. Afgezien van de Hochnebel in de dalen is het zich erg goed en is er veel zon te vinden hogerop. De temperaturen liggen relatief hoog voor de tijd van het jaar, maar in de nachten kan het wel flink afkoelen door uitstraling aan het oppervlak.
Als we kijken naar de verwachting over 10 dagen zien we ten oosten van de Alpen een koudere hoogte laag ontstaan. Mogelijk kan dit eind november voor kouder en wisselvallig weer gaan zorgen in de Alpen. Echter is verwachting hier van nog niet zeker. (ECWMF 500hPa, via Wetterzentrale.de)
Vooruitzichten
Dat er in de loop van de volgende week een nieuwe hogedrukblokkade boven een groot deel van Europa verschijnt, lijkt wel duidelijk. Terwijl de bovenlucht warm blijft, neemt aan de grond de kans op mist en Hochnebel toe. De temperaturen moeten dan geleidelijk terrein prijsgeven en het wordt op termijn wel langzaam kouder. Van een weersomslag lijkt de komende tijd nog geen sprake en we kunnen op dit moment spreken van een Martinisommer (officieel van 11 november).
De Martinisommer is ook vaak de periode met laatste warme dagen voor de winterse periode. De verwachting van deze ultra lange-termijn modellen is dat december mogelijk natter en onstuimiger zal gaan verlopen. Deze periode van het jaar hebben we vaak te maken met een westelijke stroming. Voorlopig is het nog even afwachten wanneer de winter zich zal laten zien.
In Kleinwalsertal draaien de sneeuwkanonnen (hogerop) normaal gesproken pas vanaf 15-20 november. Beste scenario is droog maar kouder alpenweer vanaf uiterlijk de 20e. november (vorst moet de grond in). Daarna (vanaf eind november) geregeld sneeuwval. (foto: Hans ter Braak)
Tot zover voor vandaag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagramen/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Roy is afgestudeerd aan de Wageningen Universiteit. Als Bachelor heeft hij de opleiding Bodem, Water & Atmosfeer gedaan. Tijdens de Master heeft hij zich verder gespecialiseerd in de richting van hydrologie en meteorologie. Bovendien heeft hij ook veel vakken in Noorwegen gevolgd en onderzoek gedaan op Spitsbergen. Voor Alpenweerman schrijft Roy weerberichten voor de Alpen, geeft lezingen over het weer en maakt skireviews voor skigebieden.