Algemeen: hoog – Uwe – verplaatst zijn zwaartepunt geleidelijk richting zuidoost Europa maar behoudt zijn invloed op het overgrote deel van west Europa en de Alpen. Zondag gaat een zwak koufront een afkoeling inleiden waarbij aan de oostelijke Alpennoordkant wat sneeuw kan vallen. In de loop van de week gaat het met nieuwe hogedruk weer droog en zonnig maar ook weer wat kouder verder.

In de bergen zeer mild, vanaf zondag algemeen weer kouder

Het begint een eentonig verhaal te worden met het hogedruk, zon en Hochnebel verhaaltje wat we bijna dagelijks kunnen afsteken. Oorzaak voor het saaie weer met nauwelijks enige dynamiek is het beton-hoog Uwe dat al dagenlang meer of minder rotsvast boven west en midden Europa ligt.

czavizdxaaeej86
Er wordt hard gewerkt aan de voorbereidingen van het Winterseizoen. Het wachten is vooral op de “grote sneeuw”. Aletsch Arena. foto Stefan Schnidrig
saas-stefluggen
Ook in Wallis is het wachten op de sneeuw. In de bergen vanaf 2000 echter prima condities en pistes. Foto Stefan Luggen Saas-Fee
cy_ugclwgausyye
Er kan nog gegraasd worden op de zonnige Alpenweides in Mittelberg Kleinwalsertal. Grote verschillen tussen schaduw en zon kant.
cy_iqkkwiaamygh
Maar ook hier is het wachten op de sneeuw. Foto’s Hans ter Braak – Kleinwalsertal Mittelberg

Mooie plaatjes ook weer vanuit het Kleinwalsertal – Mittelberg maar ook hier wacht men met smart op de natuursneeuw. Wellicht gaat er maandag wat vallen maar veel zal het niet voorstellen. Overigens gaat Alpenweerman het komende weekend de pistes in dit mooie gebied zelf eens verkennen en wie weet pakken we dan ook nog dat ene vlokje sneeuw mee. Ook zonder natuur sneeuw zullen we ons hier mede door de gastvrijheid van Hans en Odette ter Braak@HausWalserBerg en Elmar Müller (Kleinwalsertal Tourismus eGen) hier prima vermaken.  De komende dagen meer informatie en beelden over dit zeer mooie “sneeuwgat” in de westelijke Oostenrijkse Alpen!

unnamed

Minder saai was het overigens gisteren rondom dit Duitse industrie gebied waar zogenaamde “industrie sneeuw” een compleets winters landschap opleverden. Zo viel er bij flinke vorst 5 tot 10cm zeer luchtige sneeuw.

cy__drwxaaa9y8d
Ondanks hogedruk toch sneeuw, wel heel plaatselijk en veroorzaakt door vochtige lucht en condensatie kernen waaraan sneeuwkristallen kunnen groeien. ook wel industriesneeuw genoemd. Ook dikkere mist of Hochnebel kan op deze manier sneeuw produceren mits het maar koud genoeg is
cy__dscxcaa9mii
Nog een ander plaatje “Industriepark Höchst, @Feldberg881 via Jan Eifert ‏@JanEifert

Hoog Uwe gaat nu echter wat aan de wandel en zal in de tweede helft van de week via zuidoost Europa naar de westelijke Middellandse Zee trekken. In de loop van zondag maandag zien we dan een nieuw hoog vanaf de Azoren richting west Europa trekken. Een deel daarvan probeert wat noordelijk richting zuid Scandinavie uit te breiden, een ander deel blijf een beetje boven Frankrijk hangen. Tegelijktijd trekt een randstoring (depressie) via de noordelijk Noordzee en zuid Scandinavie naar de Baltische Staten. Een daarmee samenhangend koufront en een naar noordelijke richtingen draaiende stroming laat dan weer koudere lucht tot over de Alpen uitstromen.

712hoogmaand

Op passage van het koufront kan er dan wat (buiige) neerslag gaan vallen met zwaartepunt langs de oostelijke Alpennoordkant. Er worden geen grote hoeveelheden neerslag verwacht en naar het zuiden en westen toe blijft het door de nabijheid van het hoog (Franse deel) gewoon droog en zonnig.

712t850
Het wordt vanaf zondag 12-12 in ieder geval weer wat kouder en dat is goed voor de kunstsneeuw produktie. GFS T850hPa centrale noordkant
vg712
Vorstgrens, tot 3000 a 3200 meter stijgend (en deels in de dalen door de koudere nachten)

De modellen worstelen nog een beetje met hetgeen het hoog in het verdere verloop gaat doen en dit heeft wederom alles te maken met de ontwikkelingen op de Atlantische Oceaan. Het meest waarschijnlijke scenario is dat het hoog met zijn zwaartepunt dinsdag tot over oost Europa doortrekt en daar een beetje blijft hangen in afwachting van het geen verder gaat gebeuren!

Vanaf hier, we zitten dan aan het einde van de volgende week zijn er verschillende scenario’s mogelijk. Het meest waarschijnlijk scenario is dat het hoog een verbinding aangaat met het Azorenhoog en er via de Britse Eilanden een brug wordt gevormd. Lage druk zal zich dan boven de westelijke Middellandse Zee ophouden en een andere gebied boven het oosten van Canada en de Golf van Labrador.

zat1712
Wat gaat de hogedruk doen en hoe noordelijk zal de straalstroom en de hoogteas gaan verlopen?! ECMWF voor zaterdag 17 december.

Met name dit laatste gebied met lagedruk kon wel eens belangrijk gaan worden. Het betreft hier namelijk een enorm gebied met zeer koude lucht die vanaf de Pool en Canada over een breed (polair) front tot over de Atlantische Oceaan gaat uitstromen. Het zijn met name deze ontwikkelingen die voor ons belangrijk gaan of kunnen gaan worden (verloop koers straalstroom). Op dit moment is, mede ook door enorme globale temperatuur anomalieën op het noordelijk halfrond en ook de Pool een langere termijnverwachting nogal tricky.

ecens712
ECMWF ensembles (EC12) me op termijn de koudere oplossingen maar ook de nodige onzekerheid

Vrij zeker is echter wel dat onder invloed van hogedruk het droge weer in de Alpen zal aanhouden, daarbij zullen we deze week qua temperatuur nog (ver) boven onze stand leven met vooral in de bergen zeel milde condities. Vanaf zondag evolueren we naar een kouder weertype waarbij de meest koude lucht tot over de oostelijke Alpen zal uitstromen.

Morgen maar weer eens verder kijken en wie weet …… Fijne dag vanuit een weer onbewolkt maar fris Termen in Oberwallis. Ciao

bildgiw
GIW Visperterminen (Oberwallis)

Join Alpenweerman community

Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –
image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.172 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer