Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  de Alpen liggen onveranderd onder de invloed van Euro hoog  – Hugo
Met een in kracht afnemende noordelijke hoogtestroming en door de dalende luchtbewegingen binnen het hoog warmt de lucht geleidelijk verder op. Ook de rest van het jaar behouden we de hoge druk, een overgang naar een markant kouder weertype met sneeuw en vorst is tot begin januari niet waarschijnlijk, een overgang naar markant zachter en onbestendig weer eveneens niet.

In de bergen met veel zon geleidelijk wat zachter

Gisteren konden we na een koude start genieten van een heerlijke winterdag met vooral in de bergen volop zonneschijn. Uitzondering daarop vormden de oostelijke Alpen alwaar ze nog te kampen hadden met Nordstau bewolking en lokaal ook nog wat sneeuwval.

Kerst stemming in het Kleinwalsertal. Foto via Twitter Odette ter Braak @odetteterbraak @hauswalserberge Mittelberg
Winter wonderland Davos Klosters Graubünden. Via Twitter Paivi Raty @Paivi_Raty
Kaiserwetter gisteren in de bergen. Foto Belalp via FB Hotel Belalp
Zermatt Matterhorn view en winterwonderland. Foto via Dany Mary Biner‎

In de bergen maakte de nog vrij krachtig doorstaande noordenwind het voor het gevoel een stuk kouder, dit gold met een wat sterkere drukgradiënt met name ook weer in de oostelijke Alpen. En zoals dat past bij winterse hogedruk en inversie hadden vooral de lagere delen van de noordelijke Alpen te maken met Hochnebel en mist.

Mooi is de (subsidentie) inversie op de onderstaande model sounding van bv Zürich voor vanmorgen te zien. Tot een hoogte van pak hem beet 600 meter bevindt zich vochtigere lucht, daarboven gaan de dauwpunten (blauwe lijn) en lucht temperatuur (rode lijn) sterk uiteen lopen en als teken van de veel drogere lucht. Op circa 350 hPa (8200m) komen ze dan weer dichter bij elkaar te liggen. Dit is dan ook het niveau waar (hogere) bewolking kan voorkomen.

Subsidentie inversie tussen 600 en 1100 meter, daaronder de koude plaklaag, daarboven de veel drogere lucht

Ofschoon de inversie maar tot 800 a 1000 meter hoogte reikte was de zon veelal niet bij machte deze te doen oplossen en was het onder de “Hochnebelsuppe” een koude en kille kerstdag.

De Alpen gisteren gezien vanuit de ruimte. Satelliet beeld via NASA Worldview

De Alpen zuidzijde profiteerde gisteren opnieuw van de Nordföhn en hier werden met veel zon de hoogste temperaturen gehaald. Lokaal steeg het kwik er in de wat zuidelijke lagere delen tot 12 a 14 graden.

Ook hier in Termen verrade de föhn zich. Lenticularis wolken boven de Aletsch Arena.

Overigens is dit al de vijfde december op rij waarin de met name de oostelijke Alpenzuidkant extreem droog verloopt. Het is hier wachten op een klassieke Südstau (Genua of Adria laag), helaas is dit voorlopig nog niet aan de orde.

Ook december 2018 zal aan de oostelijke zuidkant weer zeer droog gaan verlopen. Via Twitter Daniel Schrott @DanielSchrott

In de nacht kon het onder een heldere hemel en boven de sneeuw weer flink afkoelen en ook de tweee kerstdag begint weer frostig. Overdag dan weer volop zon in de bergen en Hochnebel en mist in de lagere delen en dalen.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Omdat de kern van hoog “Hugo” net ten noorden van de Alpen komt te liggen en de druk wat afneemt (1033 hPa)  komt er een einde aan de koude noordelijke stroming. Tegelijkertijd zien we door de subsidentie (dalende luchtbeweging binnen het hoog) de lucht van bovenaf verder afdrogen en opwarmen.

Hoog Hugo vandaag met kern net ten noorden van de Alpen

Dit fenomeen is sinds gisteravond al mooi waar te nemen. Terwijl het in Ulrichen (1300m) in het Obergoms (Oberwallis) in het dal op 1300 meter om 20h00 al 9 graden vroor was het kwik op 2500 meter al gestegen tot 4 graden in de plus!

Radarbeeld Alpen 09h10. Bron Wetteroline.de

Dit proces van opwarmen gaan we dus ook vandaag en morgen met name wat hogerop in de atmosfeer merken en dus ook in de (hogere) bergen. Algemeen zullen de temperaturen vandaag en ook morgen een verder stijgende lijn gaan vertonen, op 2000 meter komt het kwik vandaag tussen de -1 en + 3 te liggen en op 3000 meter rond de -8, donderdag dan nog iets hoger.

GFS T850 hPA voor woensdagmiddag. Ook op 1500 meter stijgt het kwik in de westelijke Alpen al tot 3 a 7 graden, in het oosten wordt het niet veel warmer dan -2 tot 0 graden

Omdat de lucht vooral hogerop ook zeer droog is (dauwpunten tussen de -15 (overdag) en -40 graden (nacht)) zal de sneeuw geen last van de hogere (positieve) lucht temperaturen ondervinden en smelten zal dan sowieso geen thema zijn. Al met al dus weer prima, zo niet nog betere wintersport condities.

Dauwpunten Alpen donderdag 00h00

Lawinegevaar
Dat we niet voor niets steeds weer voor het lawine gevaar waarschuwen en het gevaar ook nu weer aanzienlijk tot groot is blijkt gisteren en vandaag maar weer eens in onder ander Zermatt en n Belwald (Oberwallis) als ook in Obergurgl (Tirol) .

In Zermatt (Oberwallis) kwamen maandag en dinsdag 3 enorme lawine’s in het zuidelijke gebied van het dorp naar beneden en versperden de weg over een breedte van 150 meter waarbij de sneeuw tot 5 meter hoog lag! In Bellwald (Oberwallis) ging eveneens een lawine neer welke ook nog een deel van een piste meepakte. Gelukkig vielen hierbij geen slachtoffers.

Het bovenste Mattertal ( Foto Zermatt maart 2018) als ook het Saas-Tal zijn elke winter weer bijzonder “lawine gevoelig.

Minder geluk had een Duitse snowboardster in Obergurgl toen ze off-piste door een lawine werd meegesleurd en daarbij om het leven kwam! Geluk daarentegen had een off-piste skiër toen hij door snel optreden ongedeerd uit een lawine in Axamer Lizum (Innsbruck) geborgen kon worden.


Kunstmatig getriggerde lawine gisteren in Saas-Fee

Hoe uitnodigend de Alpen na de verse sneeuw (hogerop viel lokaal tot een meter) en het mooie weer ook mogen zijn, denk er aan dat het “witte gevaar” op de loer ligt en onverwacht, snel en dodelijk kan toeslaan! Blijf dus ook de komende dagen op de gemarkeerde pistes en volg de waarschuwingen en aanwijzingen van de skigebieden en Bergbahnen. Onderaan het weerbericht vind je meer informatie met betrekking tot het lawine gevaar per land / regio (klik op kaart voor keuze per land).

Begin nieuwe jaar mogelijk kouder met  sneeuw
Ook de rest van het jaar en de start van het nieuwe jaar verandert er grosso modo maar weinig aan het grootschalige stromingspatroon. Donderdag gaan zoals gezegd de temperaturen nog iets in de lift, vanaf vrijdag stroomt vanuit het noorden dan geleidelijk weer wat koudere lucht binnen.

Hoog Hugo maandag 31 december dan met kern boven west Frankrijk. Kouder lucht vanaf de pool stroomt aan de oostflank naar de Balkan en oostelijke Middellandse Zee uit

In hoeverre storingen die via oost Europa naar het zuiden trekken ook de Alpen schampen met meer bewolking en wat neerslag (sneeuw) is nog niet geheel duidelijk. Een overgang naar belangrijk kouder winterweer en sneeuw van betekenis is tot het einde van het jaar en ook de eerste dagen van het nieuwe jaar niet uit de weerkaarten op te maken.

GFS ensembles centrale Alpen noordkant

Maar goed, wat niet is kan nog komen en daarnaast hebben we ook nog met die sterke opwarming van de stratosfeer te maken die met een beetje geluk op de wat langere termijn de winter bij ons in het zadel zou kunnen helpen. Zie ook onze blogs en updates – HIER

Zo dat was het dan weer voor vandaag, ik ga straks op Rosswald de zon en sneeuw opzoeken. Een ieder een fijne tweede kerstdag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao vanuit Termen in Oberwallis

Meer Webcams vanuit Oberwallis vind je via Meteo-Oberwallis

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 970 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier