klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen; de Alpen liggen onveranderd onder de invloed van Euro hoog  – Hugo – met kern net ten noorden van de Alpen. Ook de rest van het jaar behouden we de hoge druk met volop zon in de bergen en Hochnebel en mist in de dalen. Ook vandaag is een markant kouder weertype met sneeuw en vorst tot begin januari niet waarschijnlijk, een overgang naar markant zachter en onbestendig weer eveneens niet.

In de bergen mild, kou en grauw onder de Hochnebel

Uiteindelijk ging dan ook in de oostelijke Alpen de Nordstau eruit en konden we gisteren in het gehele Alpengebied genieten van Kaiserwetter en perfecte wintersport condities en fenomenale vergezichten.

De Alpen gisteren badend in de zon
En van wat dichterbij gezien de perfecte condities en sneeuw op de pistes in Oberwallis. Foto Rosswald
En datzelfde gold ook aan de andere kant van de berg in de Italiaanse ski Area “San Domenico Ski. Foto via Twitter Berny Bisselink @BernyBisselink
ski Area “San Domenico Ski. Foto via Twitter Berny Bisselink @BernyBisselink

Niet verwonderlijk ook wanneer we de luchtmassa’s boven de Alpen eens wat  nader onder de loep nomen. Zo zagen we dat de luchtvochtigheid gisteren slechts 4 tot 9 % bedroeg met dauwpunt temperaturen van -15 tot – 35 graden.

De van origine toch al droge luchtmassa’s met als brongebied het noorden van Scandinavie werden door de dalende luchtbewegingen nog een extra afgedroogd en daarbij ook nog eens flink opgewarmd. Tot een een hoogte van 2800 meter steeg het kwik tot rond of zelfs boven het vriespunt, tegelijkertijd vroor het in de lagere delen en dalen gewoon licht tot matig.

Voor de sneeuw en pistes natuurlijk uitstekend en van smelten of “sulz” was ondanks de hoge temperaturen dan ook geen sprake. Gisteren heb ik zelf de sneeuw en pistes van Rosswald verkend en ik kan alleen maar zeggen “perfect”. Hieronder nog een impressie van het kleine en gezellige familie skigebied in de zuidelijke Walliser Alpen nabij de Italiaanse grens.

Vandaag hetzelfde beeld en condities waarbij vooral in de westelijke Alpen wat meer (hogere) bewolking zit. In de bergen is het nog een tikkeltje warmer.  Op 2000 meter ligt het tussen de 1 en 5 graden en de vorstgrens vinden we terug rond de 2700 a 2800 meter. Onder de Hochnebel en in de dalen is het het een stuk koeler met ook overdag deels gewoon lichte vorst.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Vrijdag gaat het mooie karakter er deels wat af, we krijgen dan te maken met wat meer overtrekkende wolken, verder verandert er ook dan niet veel aan het rustige en in de bergen milde winterweer.

Radarbeeld Alpen 09h20

Weekend Nordstau oostelijke Alpen
In het weekend zien we een depressie komende vanaf het zeegebied ten noorde van Schotland aan de oostflank van het hoog richting de Zwarte Zee trekken alwaar het in de loop van de maandag wordt verwacht. Een daarmee samengaand warmte en koufront schampen dan nog net de oostelijke Alpen waarbij er in de Nordstau weer neerslag vallen. De sneeuwvalgrens varieert tussen de 1300 en 500 meter, de hoogste waardes tijdens de overtrekkende warmtefront(sector) in de westelijke delen van Oostenrijk.

Vanaf zaterdagmiddag tot maandagmiddag kan er langs de oostelijke Alpennoordkant weer zo’n 5 tot 30 cm aan sneeuw gaan vallen, hogerop in de centrale delen ook nog wat meer. Algemeen geldt hoe verder naar het oosten hoe meer sneeuw. De zuidkant en westelijke Alpen houden het droog.

Sneeuwavl cumulatief van zaterdagmiddag tot maandagmiddag Arpege model

Dinsdag neemt ook in het oosten het Euro hoog de regie weer over en net als elders gaat ook hier de zon weer schijnen. In de bergen is het zeer mild, onder de Hochnebel en mist koud.

Zonaal of meridionaal ?! Twee modellen, 2 opties
Vanaf woensdag zien  we een volgende uitbraak van koudere lucht via oost Europa naar de Balkan, het zie er echter naar uit dat ook de oostelijke ditmaal buiten schot blijven van de storingsinvloeden. Tegelijkertijd zien we het zwaartepunt van het Euro hoog van west Frankrijk naar de Balkan afzakt en in het weekend verder trekt richting Griekenland en Turkije.

Na passage van de hoogteas zoekt de stroming weer de zuidwesthoek op en gaat er vooral aan de noord en westkant van de Alpenhoofdkam van west naar oost weer zachtere lucht binnenstromen.

Met een overgang naar een opnieuw zonaal stromingspatroon (GFS) en een meanderende jetstream krijgen we dan eindelijk weer te maken met meer dynamiek en storingen vanaf de Atlantische Oceaan gaan dan weer hun pijlen op west Europa en de Alpen richten.

Richting het weekend zien we uitgaande van een stormdepressie bij IJsland een frontensysteem de met neerslag de Alpen binnentrekken. Na passage van de warmtefront rond de zaterdag volgt zondag het koufront met daarbij later afsnoering van een apart laag boven de Golg van Genua.

GFS 500 hPa voor maandag 7 januari met de zonale stroming en achter het koufront de cut-off boven de Golf van Genua

De sneeuwvalgrens daalt dan naar circa 1000 meter. Het ziet er naar uit dat dan ook de zuidelijk Alpen eindelijk weer eens verse sneeuw gaan krijgen. Hoeveel dat gaat worden en hoe de verdeling precies zal zijn is in verband met de nog lange verwachtingstermijn (8 dagen) nog niet te zeggen. Veel gaat daarbij afhangen of het Genua laag (cut off) wat langer kan blijven liggen of op nadering van een volgende storing met de zonale stroming weer snel verder trekt.

Winterse ECMWF
Nu is het natuurlijk de vraag of het bovenstaande scenario (GFS) inderdaad zo gaat plaatsvinden. Het ECMWF gaat daar tot zover ook in mee maar berekent vanaf woensdag de hogedruk westelijker in het zeegebied tussen IJsland en Schotland en vervolgens naar de Noordzee en zuid Scandinavie. Met dit scenario krijgen we in plaats van een zonaal (westelijk) stromingspatroon een meridionaal (noordelijk) stromingspatroon en gaat er veel koudere lucht via een westelijkere route vanuit het noorden naar het zuiden uitstromen.

De voorste begrenzing van deze veel koudere lucht (850 hPA isotherm -5°C ) gaat donderdag de Alpen binnenstromen en vrijdag volgt nog koudere lucht (850 hPA isotherm – 10°C) In hoeverre deze luchtmassa wisselingen sneeuw gaat opleveren is ook nog even afwachten. Ook bij dit model komt het (een paar dagen eerder) tot Genua of Adria cyclogenese, echter de weg die daartoe leidt is een geheel andere (en veel kouder)

ECMWF voor 4 januari met ook in dit geval cyclogenese boven de Golf van Genua

Kortom grote verschillen in de ontwikkeling vanaf medio volgende week. De komende dagen zal duidelijk moeten gaan worden of de winter met strenge vorst en sneeuw al of niet zijn intrede in de Alpen en west Europa gaat houden. Wordt vervolgd zullen we maar zeggen en spannend!

Afhankelijk van de ontwikkelingen kom ik er in de loop van de dag (avond) nog op terug. Fijne dag en doe voorzichtig en blijf vooral op de pistes. Ook gisteren hadden we weer met diverse lawine ongelukken te maken! (overzicht zie bijdrage op Facebook)

Meer Webcams vanuit Oberwallis vind je via Meteo-Oberwallis

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 1.008 times, 1 visits today)

4 Reactie op “Alpen – Hogedruk, weekend in oosten storing met weer sneeuw”

 • Marco
  27 december 2018 at 11:48

  Ha Johann,

  Spannende ontwikkelingen vanaf medio volgende week dus. Ik las in berichten op Twitter dat de verwachte ontwikkelingen rondom de Polar Vortex toch anders uitpakken dan eerder verwacht. Zie jij dat ook zo? Of kloppen die berichten en blijft de verwachte opwarming in delen van de stratosfeer achterwege waardoor er van een mogelijke invloed op het verloop van de winter in West-Europa in de loop van januari bij nader inzien veel minder sprake zal zijn als eerder gedacht?

  Groet en alvast dank voor je reactie,

  Marco

  • Johann
   27 december 2018 at 14:50

   @Marco Hieronder ook nog de EC versie (split) ook op wat lager niveau zie je nu langzaam wat verandering in het stromingspatroon verschijnen. Cruciaal voor ons gaat de WLA op hoogte worden en de positie van het hoog resp de hoogterug!!

  • Johann
   27 december 2018 at 15:00

   EC

 • Johann
  27 december 2018 at 14:43

  @Marco Ik weet niet precies welke “andere dan verwachte ontwikkelingen” je bedoelt ?? Heb net even snel gekeken maar zie nog steeds die markante opwarming welke nu gaande is als ook een split van de PV in de loop van de volgende week. Vwb de uitwerkingen voor onze contreien en voor welke termijn valt (en viel) nog weinig zinnigs te zeggen. Zie ook de thema’s en updates op de site! To be continued zullen we maar zeggen! Gr – J _

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer