Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: hoog – Brigitta – strekt zich uit vanaf de Britse Eilanden tot over het oosten van Europa. Een depressie boven de Middellandse zee zwakt wat af en daarmee neemt ook de krachtige oostelijke stroming wat in kracht af. Geleidelijke verder vorst afzwakking, in weekend in het zuiden van de westelijke Alpen meer bewolking en sneeuw.

In weekend sneeuw zuidelijke westelijke Alpen

Hoog Brigitta strekt zich uit vanaf de Britse Eilanden tot over het oosten van Europa en met de hoogte-as ten noorden van de Alpen hebben we ook vandaag weer een oostelijke aanvoer van koude continentale lucht. Tegenhanger van de hogedruk is de lagedruk boven de Middellandse zee met verschillende depressie kernen boven het zuiden van het Iberische Schiereiland, zuid Italië en eentje boven het zuiden van Griekenland. Deze zorgen in deze contreien voor ook voor die streken abnormaal koud winterweer met sneeuw op plaatsen waar zelden of nooit sneeuw valt.


Sneeuw gisteren in Spanje – golf resort bij Condadode Alhama. Via Oldham Weather @ChadWeather
Sneeuw gisteren in Spanje – golf resort bij Condadode Alhama. Via Oldham Weather @ChadWeather

De Alpen liggen net buiten bereik van de invloed van de zuidelijke lagedruk en profiteren van de invloed van hoog Brigitta. Ook vandaag na een koude start weer volop zon in de bergen en natuurlijk weer de Hochnebel die zich met de “Bise” vooral graag ten noorden van de Alpenhoofdkam ophoudt. Hier wordt namelijk in de onderste lagen koudere lucht aangevoerd die ook vochtiger is. Samen met de subsidentie inversie krijgen we dan de mist en Hochnebel die lokaal hardnekkig kan zijn.

Radarbeeld 10h15 via WetterOnline.de

Inmiddels zien we dat door de subsidentie, de dalende luchtbewegingen binnen het hoog, het vooral hogerop al aan het verzachten is. De laagste temperaturen worden nu ook niet meer op de hogere toppen gehaald maar juist in de hoger gelegen dalen. Koudste plekjes op dit moment zijn bijvoorbeeld de Glattalp en het vliegveld in St Moritz (1700m) waar het 22 graden vriest. ter vergelijking, het Kleine Matterhorn in Wallis (Zermatt), een paar dagen geleden nog goed voor -30 graden komt nu niet verder meer dan 14 graden vorst.

Kaiserwetter gisteren ook in Oberwallis, een paar plaatjes vanaf Rosswald en Johann tijdens het sneeuwscheppen!

Het afknabbel proces van de koude lucht in de Alpen gaat de komende dagen verder en de temperaturen zullen boven de inversie dagelijks winst gaan pakken. Pakken we bijvoorbeeld eens een punt als Engelberg in de Zwitserse Alpen (zie hieronder) op 1640 meter hoogte dan zien we dat de temperaturen er gaan stijgen van -6 vandaag tot een graad of 2 in de plus in het weekend. Ook de vorstgrens gaat zich langzaam maar zeker terugtrekken naar circa 2000 meter.


Onder de inversie kans op Hochnebel en daarboven veel zon, al me al uitstekende wintersport condities en door de lage dauwpunten (droge lucht) zal ook de sneeuwkwaliteit goed zijn.

In het weekend dan even wat minder in de zuidelijke westelijke Alpen. Door toedoen van het zuid Spaanse laag dat afzwakkend langzaam via de Balearen (maandag) naar Corsica en Sardinië trekt (dinsdag) gaat er hier met een zuidoostelijke stroming vochtigere lucht binnenstromen. Vooral in de loop van de zondag en op maandag kan er wat sneeuw gaan vallen, de grootste hooeveelheden naar het zuiden toe (40-70mm) het minst in de noordelijke en westelijke delen (5tot 10mm)

In het weekend trekt het laag naar het oosten, zondag ligt het boven de Balearen
En daarmee tijdelijk inzettende Südost Stau met vooral in de zuidelijke delen (veel) sneeuw en neerslag!

Ongerekend in sneeuw valt er tussen de 5 en 70cm. De sneeuwvalgrens pendelt meest tussen de 900 en 700 meter, bij aanhoudende en intensieve neerslag in de zuidelijke delen door neerslagafkoeling tot in de lagere delen.

Bergfex met de berekende neerslag (sneeuw) tot van zondag tot dinsdag

Ook het zwaartepunt van de hogedruk gaat zich vanaf het weekend en in de loop van de volgende week via midden Europa naar het oosten van Europa verplaatsen. Daarmee kan er met een naar zuid tot zuidelijk richtingen draaiende hoogtestroming geleidelijk nog wat zachtere lucht over de alpen gaan uitstromen zonder dat we van een echter doorgrijpende verzachting kunnen spreken. Met de hogedruk in de buurt houden we in de Alpen gewoon die heel mooie (weer)condities en wordt het ook de volgende week genieten op de pistes en vooral ook in de zon op de terrasje.

Interessante ontwikkelingen op de langere termijn en zeker nog niet uitgemaakt vwb de posities van de sturende drukgebieden (kouder / zachter) ECMWF voor vrijdag 27-01

Overigens is ook vandaag nog steeds niet geheel duidelijk wat de hogedruk precies gaat doen. Nog steeds zien we oplossingen die het hoog wat meer naar het noordoosten laten uitbreiden waardoor zeer koude lucht vanuit het noorden naar het zuiden toe gaat uitstromen. Vooralsnog lijkt het er op dat de Balkan weer een winterse veeg om de oren gaat krijgen. Zeker iets om de komende dagen even goed in de gaten te gaan houden.

So far so good, morgen meldt Lander zich weer en ik ben zaterdagochtend weer present. Fijne dag en ciao vanuit een al wat minder koud Termen in Oberwallis

Kaiserwetter – Saas-Grund Kreuzboden | 2416 m

Lawinegevaar

De bergen, pistes en verse sneeuw zullen de komende dagen hun aantrekkings kracht op de wintersporters doen toenemen. We moeten echter niet vergeten dat ook het lawinegevaar buiten de pistes op de loer ligt en vooral in de noordwestelijke Staugebieden precair is. Algemeen geldt een code oranje (behoorlijk groot /3). Mede door de Treibschneeansammlungen zijn de condities verraderlijk dan wel precair. Blijf dus op de gemarkeerde pistes en volg de aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De  winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –
image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.033 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Alpen – Hogedruk met enkele schoonheidsfoutjes”

  • Karin Singeling
    19 januari 2017 at 11:02

    voorlopig in de verste verte dus niets voor de Dolomieten, het is echt niet te geloven. alle langetermijnverwachtingen zie je als sneeuw voor de zon verdwijnen. de zon, die schijnt er wel…. gelukkig maar, toch nog iets positiefs!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer