Alpen: Hogedruk in het vooruitzicht, droog met hochnebel en zacht
Algemeen: Vandaag passeert het koufront van west naar oost met neerslag de Alpenlanden. Grote dumps worden zeker niet verwacht. Achter het koufront daalt de temperatuur zodat de sneeuwgrens kan zakken naar 1900 tot 1200 meter. In de Zuid-Alpen ligt de sneeuwgrens hoger. Daarna neemt het Azorenhoog het heft weer in handen en de vleugels hiervan spreiden keurig uit over de Alpenlanden. Dit filiaal trekt later in de week naar Oost-Europa. De stroming draait hierbij naar een zuidelijke voorkeursrichting. Met de temperatuur (vooral overdag) in de lift is het verre van winters in de Alpen. Wel is het droog met afwisselend zon en (aanhoudende) hochnebel.
In de loop van volgende week zien we een interessant schouwspel ontstaan tussen steeds actiever wordende depressies nabij Groenland/IJsland en het ontwikkelen van een hogedrukgebied boven Scandinavië. De westcirculatie wordt hiermee voorlopig een halt toegeroepen. Of het hogedrukgebied ook (enig) winterweer kan gaan brengen in de Benelux en in de Alpen is nu nog in het ongewis. Daarvoor is de termijn te ver weg en moet dit eerst maar eens bevestigd worden binnen de opvolgende runs. Bovendien moeten dan altijd de puzzelstukjes goed gaan vallen. Leuk om te volgen dat wel.
Korte terugblik
Gisteren begon het op nadering van het koufront in de westelijke Alpen al te regenen. In het oosten en met name in Oostenrijk was het nog droog. Er waren plaatsen met wat zon, maar ook veel gebieden met Hochnebel.
Vandaag regen en sneeuw op hoogte
Met uitzondering van westelijke Alpen is het vandaag bewolkt en nat. Met de koufrontpassage keert zeer tijdelijk koelere maritiem polaire lucht terug in de Alpen. Van tijd tot tijd valt er dus neerslag die langzaam zuidoostwaarts trekt. In de zuidelijke Alpen is het zachter en ook droog door een opstekende Nordfohn aan de zuidkant.
Vanaf donderdag hogedrukregime met een hoge vorstgrens
Vanaf donderdag neemt een warmbloedig hogedrukgebied het heft in handen. Hiermee loopt de vorstgrens flink op en met een zuidelijke stroming wordt van origine subtropische lucht aangevoerd. Rustige condities dus die met de lage stand van de zon gerant staan voor nevel, hochnebel en stratusvelden. Uiteraard zijn er ook gebieden waar het volop zonnig zal zijn. Hoewel de lucht op enige hoogte erg zacht is, is dit de ideale cocktail voor het ontstaan van een stevige inversielaag. Onder deze inversie kan dan koude plaklucht blijven hangen waardoor de temperatuur daar sterk lager is. Vooral in de “hogere” dalen kan hierdoor het kwik flink achter blijven en in de nacht en ochtend kan het zowaar vriezen.
Zeer interessante ontwikkelingen op de lange termijn
Kijken we dan nog even wat verder vooruit, en dan ook voorbij de betrouwbare termijn, dan zien we toch wel spannende ontwikkelingen op de weerkaarten. Niet zozeer qua sneeuwval, maar wel opties tot het voorbereiden van “Koning winter”. Wat het meeste opvalt is dat er gewerkt wordt aan een (langdurige) blokkade. Hiermee wordt de westcirculatie de pas afgesneden, gaat meanderen en een andere koers lopen dan gewoonlijk.
Zonder daar nu teveel op de details in te gaan is dit toch wel boeiend om te volgen. Immers, vaak hebben we te maken met een stevige westcirculatie en is afhankelijk van de aangevoerde luchtsoort de aangevoerde lucht relatief mild. De Alpen hebben de mazzel dat ze bergen hebben en de lucht op hoogte afkoelt. Maar er zijn natuurlijk tal van voorbeelden dat de lager gelegen gebieden in een zachte westelijke stroming sneeuwvrij blijven.
Wat is er dan zo bijzonder aan deze situatie zult u denken? Een hogedrukgebied met koude transportlucht uit Rusland komt gewoonweg niet zo vaak meer voor in de winter. Meestal ligt het hogedrukgebied “verkeerd” waardoor de Alpen en de Benelux zich bevinden in een warmere luchtsoort. Bovendien is het in de zogeheten “brongebieden” vaak ook al lang niet meer zo koud als “vroeger”. Het hogedrukgebied moet dus lang op zijn plaats blijven liggen om koude vrieslucht West-Europa in te krijgen. Tip: lees onze winterverwachting hier nog eens op na.
Wat is de kans op een blokkade?
Dat kunnen we tegenwoordig bekijken aan de diverse teleconnecties en long range verwachtingen waarbij de betrouwbaarheid steeds beter wordt.
Collega Lars van Galen schreef er al een schitterend artikel over, lees dat HIER nog eens na.
Er is mij wel eens ingefluisterd om nooit te vergeten naar het westen te kijken. Hoe mooi hogedruk boven Scandinavië ook is ingetekend, dient er altijd gekeken te worden hoe heftig de Oceaan staat te trappelen om de westcirculatie weer heer en meester te laten worden. Lagedrukgebieden boven Groenland en IJsland kunnen snel spelbreker zijn, en laten het hoog uiteindelijk zakken, waarmee aanvoer van Russische transportkoude als sneeuw voor de zon verdwijnt en we van geluk mogen spreken van enkele stralingsnachten.
Tenslotte nog de ensembles (Innsbruck)
Tot zover, blijf volgen en een fijne dag.
Arjan is van kinds af aan al bezig met het weer. Er gaat geen dag voorbij zonder het weer te analyseren. Deze passie wil hij graag met iedereen delen. Graag schrijft hij dan ook begrijpelijk de weersverwachting uit. Of dat nu gaat over de Alpen of de Benelux, dat maakt voor Arjan niet uit. Sinds 1 januari 2021 is hij werkzaam bij DTN als (gladheids) Meteoroloog.
2 Reactie op “Alpen: Hogedruk in het vooruitzicht, droog met hochnebel en zacht”
Comments are closed.
Mooi bericht Arjan. Helaas zijn de nieuwste kaarten voor de liefhebbers van kou (transportkou) vandaag weer verslechterd. Scandihoog ligt met zijn as ongunstig en zakt naar ZO af. Ook in de bovenkamer van de atmosfeer geen positieve ontwikkelingen. De SPV neemt de komende dagen en mn de vlg week naar verwachting in kracht af maar dat al ook slechts van tijdelijke aard zijn. Ook de SPV begint meer en meer een zonaal patroon te ontwikkelingen met dus afnemende kans op blocking scenario`s.
Dank je Johann, ja zag het al vanmorgen. De weermodellen waren minder positief voor transportkoude dan gisteren, was er al een beetje bang voor. Het is ook nog vroeg. 🙂