Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; hoog – Valentin– vandaag met kern boven oost Europa bepaalt het weerbeeld in de Alpen. Terwijl aan de noordkant in de lagere atmosfeer een koudere en vochtigere plaklaag voor hardnekkige regionale mist en Hochnebel zorgt is het daarboven en in de bergen zonnig en zacht. Vermoedelijk verandert er tot advent weinig aan dit weerbeeld.

Zonnige Alpen, mist en Hochnebel Alpenlaagland

Hogedruk in de herfst en winter met een noordoostelijke tot oostelijke stroming kan aan de noordkant van de Alpen het weerbeeld soms dagenlang verpesten. Terwijl dan in de bergen de zon volop schijnt en het vrij zacht is moeten de Alpen laaglanders in het onder de grijze grauwe inversie deken met veel koudere kille condities doen. Het is dan altijd ook maar weer de vraag hoe snel en waar precies mist en Hochnebel zullen worden opgeruimd.

De Alpen en de mist en Hochnebel gisteren gezien vanuit de ruimte

Ook gisteren hadden de noordelijke Alpen en het zuiden van Duitsland te maken met uitgebreide mist en Hochnebel. De inversie laag was circa 1000 meter dik en op de meeste plaatsen kon de zon in de middag nog even worden waargenomen.

Hochnebel boven Montreux en het meer van Genève, helemaal in de verte de skyline van de Zwitserse Jura met oa La Dole
Zonder de Hochnebel ziet het er dan zo uit. In het midden Montreux, verder op Lausanne. Opname gemaakt in augustus
Blik vanaf Rigi Kulm (Luzern) over het Hochnebelmeer

Boven de inversie en in de bergen scheen de zon volop en was het zeer mild. De temperaturen varieerden al naar gelang hoogte, zon, mist en Hochnebel tussen maar net boven het vriespunt tot een graad of 10. In de beschutten schaduwzijdes van de bergen was het onder een heldere hemel door de krachtige uitstraling nog een stuk kouder en kon de gevormde rijp zich de gehele dag handhaven.

In de bergen scheen de zon volop en in de droge lucht kon ondanks de hoge temperaturen de kunstsneeuw zich prima houden. Beeld Lienz-Skigebiet-Settersfeld (1750m)

Vooralsnog weinig verandering

Kijken we naar de weerkaarten dan zien we dat hoog – Valentin – vandaag met zijn kern boven oost Europa / Balkan is doorgeschoven. Met een zuidoostelijke hoogtestroming wordt droge en vrij zachte continentale lucht aangevoerd. Boven de Atlantisch zien we een langgolvige hoogtetrog via de Britse Eilanden richting de Canarische Eilanden afzakken.

Met ondersteuning van een warme hoogterug zal het ook vandaag in de bergen met de zon weer buitengewoon zacht zijn. Op 2000 meter is het een graad of 4 tot 9 en de vorstgrens ligt zo rond de 3000 meter. Minder zacht is het in de lagere delen dalen waar ook vandaag weer die koudere en vochtigere plaklaag de zon en temperaturen zullen frustreren. Al naar gelang mist of Hochnebel wordt het er niet veel warmer dan 0 tot 4 graden. Komt de zon er nog bij wordt het een graad of 5 tot 10.

Radarbeeld Alpen met ook vanmorgen weer op uitgebreide schaal mist en Hochnebel (grijze)

Ook de donderdag en de vrijdag lijkt er nog niet veel te veranderen aan dit weerbeeld. Toch zien we op kaarten wel wat verandering in het stromingspatroon en dat geldt speciaal voor het verloop van de Rossby Golf die boven onze contreien “breekt” en waardoor er vanuit de hoogtetroggen apart hoogtelaagjes ( koudeputjes) richting zuid Europa en de Middellandse Zee kunnen gaan afsnoeren. Een ander hoogtelaag snoert in het weekend richting Wit Rusland en de Oekraïne af.

GFS12 oper voor zondag 29 november. Mooi is te zien hoe vanuit de Rossby golf / Hoogtetroggen hoogtelaagjes afsnoeren.

Vooral op groter hoogte hebben ze koudere lucht in hun pakket en boven het nog relatief warme water van de Middellandse Zee gaan ze daar de komende dagen voor toenemend onstabiel en kouder weer zorgen.

Nodige onzekerheid door hoogtelaagjes

Het is dan verder afwachten welke koers de 3 hoogtelaagjes precies gaan volgen en voor de weermodellen zorgen ze nog voor het nodige “Kopfzerbrechen” als ook de nodige onzekerheid.  De twee hoogtelaagjes boven de westelijke Middellandse Zee kunnen mogelijk het weerbeeld in de zuidelijke Alpen gaan beïnvloeden. Daar zou vanaf het weekend wat neerslag kunnen gaan vallen, boven de 1400 a 1700 meter zal dat dan sneeuw zijn.

De (hoogte)laagjes zondag volgens de laatste GFS uitdraai. Gaat het zo komen dan zullen de Alpen er geen neerslag van krijgen

Het hoogtelaagje boven oost Europa zou eventueel de noordoostelijke Alpen kunnen beïnvloeden. Mocht dit lukken dan kan het met het instromen van veel koudere polaire lucht tot in het dal sneeuwen. Veel neerslag wordt er overigens niet op verwacht en de kans dat het gewoon droog blijft is een stuk groter.

Gezegd moet worden dat  op deze termijn het echter nog niet veel zin om met gedetailleerde prognoses te komen in zake neerslag, sneeuw, sneeuwvalgrens. Kleine (koers) verandering kunnen grote uitwerking hebben op het weerbeeld. Daarover de komende dagen dan meer.

Voorlopig geen sneeuw in de Alpen en moeten we het doen met wat er ligt of nog als kunstsneeuw geproduceerd gaat worden. Beeld vanmorgen St Mortiz – Silvaplana – Corvatsch

Ook in het verdere verloop en de volgende week houden we dit stromingspatroon min of meer vast. De sturende hogedruk gebieden vinden we ook dan nog steeds terug boven noordwest Rusland en het midden van de Atlantische Oceaan. Daartussen in dan het spelletje met de hoogtetroggen, ruggen en afsnoerende koude putjes. Mogelijk dat vanaf het midden van de volgende week vanuit het noorden over een breder front onstabiele koudere polaire lucht naar het zuiden toe probeert af te zakken.

ECMWF 500 hPa voor donderdag 3 december met de complexe lagedruk geflankeerd door de hogedruzkgebieden, groen vertegenwoordigd de de wat koudere luchtmassa’s vooral ook op hoogte. Mocht het tot neerslag komen dan valt deze tot 1000 a 500 meter in vaste vorm

De vraag is dan ook weer via welke weg (koers). Zowel koudere als ook veel zachtere oplossingen zijn dan mogelijk en ook vanmorgen bieden de diverse weermodellen weinig houvast.

GFS ensembles prikpunt Tirol / Vorarlberg. Zowel koudere als zachtere oplossingen zijn mogelijk

Zoals gezegd, de situatie is behoorlijk complex en doorspekt van een hoge mate van onzekerheid dus “don’t shoot the messenger” wanneer het geheel anders gaat uitpakken. Daarmee genoeg voor dit moment. Vanuit een nog fris en onbewolkt Oberwallis een heel fijne dag gewenst. Blijf gezond, volgen en dan graag weer tot een volgende keer. Ciao

Rosswald Bergstation (1800m)
(Visited 563 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen – Hogedruk, hoogtelaagjes en de nodige onzekerheid”

  • Johann
    25 november 2020 at 20:12

    Vanavond opnieuw weinig tot geen winterse opties en vooral min detail ook nog een hoop onzekerheid. Interessant opnieuw de wat langere termijn met het markante (hoogte)laag dat vid het VK richting de Golf van Biskaje afzakt. Dit zou in de westelijke Alpen(zuidkant) een Südstaufase kunnen gaan opleveren met (zeer) veel neerslag / sneeuw.

  • Johann
    25 november 2020 at 20:17

    EC240H

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier