Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; tussen hoog – Hanneke – met kern boven de Britse Eilanden en depressie – Ignaz – met kern boven noordwest Rusland heeft zicht boven de Alpen een zwakke west tot noordwestelijke hoogtestroming ingesteld. Samenhangend met een weinig actief koufront welke vandaag over de Alpen trekt (schampt) stroomt vooral aan oostelijke noordkant gevoelig koudere lucht over de Alpen uit. In de tweede helft van de week van west naar oost weer oplopende temperaturen. Neerslag wordt er de komende dagen niet of nauwelijks verwacht.

Tijdelijke thermische aderlating noordelijke Alpen

De warmte en zon liefhebbers hebben deze dagen absoluut niets te klagen. Onder de vleugels van hogedruk (Friederike, Gaia) was het ook gisteren weer op en top nazomeren geblazen met temperaturen die eerder aan de hoogzomer deden denken dan aan de herfst. Met een zuidelijke aanvoer en ondersteund door een warme hoogterug steeg het kwik in Zwitserland lokaal weer tot tropische waardes.

Nadat we eergisteren in het zuiden van Zwitserland (Tessin) lokaal een tropennacht konden optekenen (> 20 graden als minimum)  steeg overdag het kwik net als eergisteren lokaal weer tot 30+ graden. Ook het Wallis mocht zich gisteren verheugen op lokale 30+ graden. Ietwat minder warm werd het in de oostelijke Alpen maar ook daar steeg het kwik tot zomerse 28+ graden. Voor de tijd van het jaar zijn dit uitzonderlijk hoge temperaturen en vergeleken met het langjarig klimatologische gemiddelde is dit een graad of 6 tot 8 boven “normaal”.

Badiwetter in Oberwallis / Brigerbad, de afgelopen dagen steeg het kwik met volop zon in de middag tot 29 a 30 graden
De zomerflora tiet nog welig met het warme nazomerweer. Bloempracht Haus Walser Berge Mittelberg Kleinwalsertal. Foto via Twitter Hans ter Braak @hansterbraak

Dat het op noordelijke breedtegraden al aardig begint af te koelen moge duidelijk worden wanneer we onder andere de onderstaande beelden vanuit Jakoetsk in het oosten van Siberië zien. Ook in Canada en de hogere delen van de Rocky Mountains verschijnen via de sociale media steeds meer en vaker winterse beelden.

Met de thermische hoogstandjes is het echter zo langzamerhand gedaan en vooral aan de noord(oost)kant van de Alpen gaat het gevoelig afkoelen. Kijken we naar de weerkaarten dan zien we een krachtig hoog luisterend naar de naam – Hanneke – met kern boven de Britse Eilanden liggen. Als opponent zien we een markante depressie – Ignaz – vandaag boven het noordwesten van Rusland liggen.

Tussen beide sturende druksystemen heeft zich een (zwakke) west tot noordwestelijke hoogtestroming ingesteld waarmee de komende dagen gevoelig koudere, van origine polaire luchtmassa’s, tot over de Alpen naar het zuiden kunnen uitstromen. De meest koude lucht schampt over de oostelijke Alpen en met name de noordelijke Alpen hebben te maken met de koudere en tijdelijke ook vochtigere lucht. Dit geldt in het bijzonder voor een weinig actief koufront dat de komende 24 uur over de Alpen trekt met daarachter de meest koude lucht.

T850 hPA anomalie voor de komende 36 uur

De westelijke Alpen als ook de zuidkant krijgen ook met koelere lucht te maken maar duidelijk minder dan de oostelijke Alpen. Algemeen geldt de komende 3 dagen, hoe verder naar het oosten hoe kouder.

Vandaag dinsdag zou er uit de bewolking die samenhangt met het overtrekkende koufront in de oostelijke Alpen wat neerslag kunnen vallen en hogerop (boven de 2600 a 3000 meter) ook wat verse sneeuw.

Radarbeeld Alpen vanmorgen om 08h20. Bron WetterOnline.de

Woensdag maken dan vooral de zuidelijke westelijke Alpen kans op een lokale regen of onweersbui. Op de meeste plaatsen blijft het echter gewoon droog en zal ook de zon veel speelruimte krijgen. Woensdag daalt in de noordoostelijke Alpen de sneeuwvalgrens tot 1100 a 1500 meter, de lucht is echter zo droog en luchtdruk dusdanig hoog dat er geen neerslag (sneeuw) meer wordt verwacht.

Stijgende Hochnebel /mist kansen
Dat we midden september hebben en de zon steeds meer aan kracht verliest is vooral aan de steeds langer wordende nachten te merken waarbij het al flink afkoelt. De komende dagen gaan we dit nog eens extra merken en met een geleidelijk naar het noordoosten draaiende stroming gaan dan aan de Alpennoordkant ook de Hochnebel en mist kansen weer toenemen.

Hochnebel en hogere wolken vanmorgen ook boven Bozen (Dolomieten)

De Hochnebel bovengrens pendelt meest zo tussen de 1500 en 1800 meter en dan is het altijd weer de vraag of, waar en wanneer deze zal oplossen! Onder de Hochnebel zal het een heel stuk kouder zijn en voor het gevoel maar de noordoosten wind (Zwitserland Bise) het nog een heel stuk kouder. In de bergen boven de Hochnebel is het echter de zon die het weerbeeld bepaald, oftewel onder het bekende motto van: “Unten grau, Oben blau”.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Weer warmer
In de tweede helft van de week zien we hoog – Hanneke – geleidelijk in oost tot zuidoostelijke richting aan de wandel gaan om in het weekend met kern boven oost Europa en de Balkan aan te komen. na passage van de hoogte-as komt er een einde aan de noordoost tot oostelijke stroming en kan er vanuit het zuidoosten en later zuiden tot zuidwesten weer warmere lucht tot over de Alpen uitstromen.

GFS 500 hPA voor zondag met het hoog dan boven oost Europa

In alle hoogtes gaan de temperaturen weer in de lift en mogen we ons weer gaan verheugen op zonnig en warm nazomerweer. Zo warm als het de afgelopen dagen was zal het dan echter niet meer worden en ook de tropische waardes zullen naar alle waarschijnlijkheid niet meer gehaald gaan worden. Met 20 tot 23 en lokaal 25 graden leven we echter ook dan nog boven onze stand. Ook in de bergen wordt het weer zeer zacht met een vorstgrens die rond de 4000 meter zal uitkomen.

Zonaal
In de loop van de nieuwe week zien we het zwaartepunt van de hogedruk wat naar het zuiden en oosten afzakken /verplaatsen. Op de noordelijke Atlantische Oceaan zijn het de depressies die het beleid bepalen. Geleidelijk evolueren we dan naar een meer zonaal (westelijk) stromingspatroon met de polaire jetstream vooralsnog ver noordelijk.

GFS 500 hPa voor dinsdag 24 september met een op de Atlantische Oceaan toenemende westdrift (zonaal) en opdringerige depressie. Blauw ingetekend de straalstroom

De Alpen verblijven ook dan nog aan de warme kant van het geheel waarbij de hogedruk nog dominant zal zijn. Of dan op de nog langere termijn de invloed van de depressies verder gaat toenemen of toch de hogedruk het beleid zal blijven bepalen is nog onzeker en zal de komende dagen duidelijk moeten gaan worden. Daarover dan de komende dagen meer. Hieronder voor de trend en langere termijn nog de GFS ensembles prikpunt centrale noordelijke Alpen.

Tot zover voor deze dinsdag vanuit half bewolkt en licht föhnig Termen in Oberwallis. Een heel fijne dag gewenst en graag weer tot een volgend keer.

Föhnige wolkenluchten boven de Simplon gezien vanaf Rosswald – Fleschboden. Via Meteo-Oberwallis

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

ALPENWEERMAN KALENDER 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.

Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 309 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer