Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; de Alpen liggen onder invloed van hoog Anke met kern boven Zwitserland. De komende 48 uur trekt het hoog verder naar de Middellandse Zee maar behoudt vooreerst nog de invloed op het weer in de Alpen. Donderdag wordt het toenemend föhnig, vrijdag keert achter een overtrekkend koufront de winter weer terug.

Donderdag met föhn lokaal 13 graden, vrijdag koufront passage

Gisteren hadden we in de Alpen met een soort driedeling voor wat betreft het weerbeeld te maken. In de noordelijk oostelijke Alpen zorgde een wegtrekkend warmtefront voor veel bewolking waar ook nog geruime tijd sneeuw uit viel.

De westelijke noordkant had te maken met deels hardnekkige Hochnebel en -of mist en de zuidelijke Alpen profiteerden vooral van de zon. In de middag en avond ging dan ook de neerslag in het oosten er steeds verder uit.

Ronnie stuurde ons vanuit Soluthurn -Grendchen met de mist in de lagere delen. De foto werd genomen vanuit zijn huis dan net boven de mist uittoornde
Unten grau, oben blau. Foto via SRF Meteo CH
Volop zon en enkele lenti’s in de Franse Alpen. Foto Céline Perrillon‏ @alpedhuezpresse
La Plagne via twitter @LaPlagne
Rosswald

Vandaag en ook morgen profiteren we dan overal van de overtrekkende hogedruk. Misschien is profiteren nu niet direct een goede woord keuze want juist in deze tijd van het jaar willen mist en Hochnebel de zon gaarne frustreren. Zit je dan net onder of in die grauwe grijze massa dan doet het met temperaturen van rond nul graden tot zelfs lichte vorst meer winters aan.

Gelukkig stelt de inversie niet al te veel voor dus ook de Hochnebel bovengrens niet en naar verwachting zal het vocht in de onderste laag met het vorderen van de dag door de zon opgeruimd worden. Gaat dit lukken dan staan ons heel fraaie zachte herfstdagen te wachten.

Radar 07h15. Via Wetteronline.de

Föhnig
Door toenemende drukverschillen tussen zuid en noord wordt het donderdag aan de noordkant föhnig en met de föhn kan het kwik dan weer eens de dubbele cijfers gaan halen, lokaal kan het 10 tot 14 graden worden. Een stuk koeler is het aan de zuidkant waar toenemend koelere en ook wat vochtigere lucht tegen de Alpenhoofdkam wordt gestuwd.

Koufront
De thermische opleving en het zonnige hogedruk weer zijn slechts van korte duur want reeds op de  donderdag middag en avond gaat op nadering van een koufront de bewolking vanuit het westen alweer toenemen en in de nacht en vrijdag ochtend volgt de neerslag.

GFS vrijdag 06h00 met het opkomende koufront

Omdat we dan met een verder aantrekken zuidwestelijke wind eerst nog in de relatief zachte lucht vertoeven sneeuwt het aanvankelijk pas vanaf zo’n 1600 meter.

Al vrij snel gaat op nadering en passage van het koufront de sneeuwvalgrens als ook vorstgrens dalen en vrijdag sneeuwt het dan weer tot in de lagere delen en dalen. De oostelijke Alpen houden het vrijdag nog langere tijd droog.

GFS neerslag vrijdag 06h00

Zeer koud
Tot de avond heeft de koudere lucht lucht dan weer het gehele Alpengebied veroverd en gaat steeds koudere hoog reikende koude lucht binnen stromen. Vooral de zaterdag en de nacht op zondag beloven zeer koud te gaan worden.

Zaterdag vriest het op 850 hPa (1500 meter) gewoon 12 tot 17 graden en dat zijn waardes die in een koude januari of februari maand niet zouden misstaan. In de polaire lucht vallen vooral op zaterdag nog diverse sneeuw en in het Alpenlaagland ook hagelbuien, in de Stau van de noordelijke Alpenhoofdkam kan het ook nog langer en aanhoudend sneeuwen. Zondag onder zwakke tussenhoog afnemende buien en wat meer zon.

Neuschnee tot zondag
Tot zondag gaat er in de westelijke Alpen en het westen van de oostelijke Alpen (Vorarlberg) 20 tot 50 cm sneeuw vallen, ook de zuidelijk oostelijke Alpen en en aangrenzende noordelijke Italiaanse Alpen mogen zich wanneer alles volgens verwachting verloopt verheugen op 20 tot 40 cm verse sneeuw. Hogerop met gunstige Stau lokaal ook nog wat meer! Minder sneeuw valt er in de luwte van de centrale zuidelijke hoofdkam en naar het oosten toe, droog blijft het in de oostelijke regionen van Oostenrijk

Arpege, sneeuw cumulatie tot zondag 00h00

Sneeuwstoring
De weersverbetering is echter maar van korte duur want in de middag en avond neemt op nadering van een sneeuwlaagje dat via het Engelse kanaal Frankrijk binnen trekt de bewolking in de westelijke Alpen weer toe en gaat het vervolgens van het westen uit weer sneeuwen. Omdat aan de zuidflank va het laagje wat minder koude lucht wordt “aangezogen” gaat de scherpe kou er weer wat uit en stijgt de sneeuwvalgrens (tijdelijk) naar 400 tot 800 meter.

Zondag nacht 00h00 met het inkomende sneeuw laagje

In de nacht van zondag op maandag en maandag overdag verplaatst de sneeuwval zicht verder naar het oosten en zuidoosten, neemt dan echter wel weer wat in activiteit af.  Ook dinsdag zal onbestendig gaan verlopen met steeds weer wat sneeuwval of sneeuwbuien. Sneeuwvalgrens dan weer tot in de lagere delen en dalen afzakkend. Inner-alpin valt de neerslag tot in de dalen enkel als sneeuw.

Na tijdelijke tussenhoog invloed en een wat drogere periode gaan volgende sneeuw storingen vanaf woensdag middag -avond van het westen uit opnieuw sneeuw opleveren. Eigenlijk een beetje herhaling van de maandag. Gezien de nog wat lange verwachtingstermijn (koers, timing) is het voor details nog te vroeg.

Algemeen kunnen we echter stellen dat we aan de koude kant van de jet verblijven en de neerslag als sneeuw zal vallen. Donderdag volgt dan weer een tussen hoog en vrijdag gaat een volgend laag de sneeuwkansen opnieuw doen opleven.

ZAMG / Bergfex sneeuw verwachting komende 6 dagen cumualtief

Het blijft de de gehele week winters en ook in het weekend en de start van de nieuwe week verandert er grosso modo niet veel aan het winterse stromingspatroon. Zowel het GFS als ook het ECMWF zinnespelen op een aanhouden van het NW tot N stromingspatroon en met de lage druk en rand storingen steeds weer sneeuwval.

ECMWF voor 16 december met ook dan nog steeds de koude anomalie boven Europa

In het gehele Alpengebied zullen de sneeuw condities dan ook verder verbeteren. Hoe de uiteindelijke verdeling zal zijn zal pas later duidelijk gaan worden!

GFS ensembles centrale noordelijke Alpen

Vanuit Rosswald in Oberwallis een fijne dag gewenst. Ciao

Webcams- meer beelden uit  de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

(Visited 1.206 times, 1 visits today)
Advertentie

11 Reactie op “Alpen – Hogedruk, donderdag Südföhn. Vrijdag winter comeback”

 • Josiane
  6 december 2017 at 08:58

  Goedemorgend Johan,
  Alleen maar goed nieuws voor de wintersport liefhebbers, maak er nog een fijne dag van
  Groetjes uit Belgie, Josiane

 • Darius
  6 december 2017 at 09:12

  Hallo Johann,

  Mooie berichten! Lijkt allemaal niet zo heel slecht voor Oostenrijk, Otztal. Zie echter al zeker een week voorspelling op accuweather tijdens kerstweek geen enkele sneeuwval! Kan jij dat bevestigen?

  Groet,

  Darius

  • Johann
   6 december 2017 at 10:12

   Darius, dat zijn zgn DMO prognoses (direct model output) Lekker vergeten en vooral ook op vwb die termijn!! Neerslag (sneeuw) prognoses van meer dan 4 tot 6 dagen en vaak ook nog korter hebben bij dit soort settings geen enkele waarde! Tegen die tijd zien we wel weer verder! 😉

   • Darius
    6 december 2017 at 13:52

    bedankt voor de geruststelling!

 • Frederic
  6 december 2017 at 10:44

  Goeiemorgen Johann,

  Ik zit af en toe eens te spelen op “wxcharts” (de openbare versie), daar kan je blijkbaar via verschillende modellen (GFS, ARPEGE, e.d.) spelen met sliders naar sneeuwhoogtes, temperaturen, e.d..

  Wat ik hierop merk is dat de sneeuw accumulaties nogal verschillen met de hoogtes die op andere sites genoteerd staan. Wat is volgens u betrouwbaarder wx of de sites met vermelding van sneeuwhoogtes?
  Enne wat zijn DMO prognoses, waarop baseren deze zich?

  Ik begin de weerterminologie een interessant gegeven te vinden 🙂

  Grtjs,

  Frederic

 • Frederic
  6 december 2017 at 14:42

  👍

  • Frederic
   6 december 2017 at 14:43

   Dubbele post, sorry!

 • Lukas Zwanenburg
  6 december 2017 at 16:35

  Hebben die laagjes ook effect op Saas-Fee? Of ligt Saas-Fee daarvoor teveel in de luwte van de bergen?

  • Johann
   6 december 2017 at 17:22

   Eerste front op vrijdag (koufront) met opnieuw die NW component is voor Saas-Fee en Oberwallis niet echt gunstig, zal wat sneeuw gaan opleveren maar niet veel! Beter ziet het er uit voor de zondag / maandag met het tweede sneeuwfront . Dan meer west tot zuid component en met vooruitlopende warmtefront (occlusie) veel betere sneeuw opties voor hier. Nog wel even de precieze koers afwachten (ofschoon de modellen de laatste dagen dit consequent berekenen.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer