Alpen - Hoge druk regeert

Algemeen: De drukconfiguratie dezer dagen is een hogedrukblokkade met een kern (hPa 1030) die zich helemaal uitstrekt vanaf Ierland tot Zwitserland. De straalstroom, aanvoerband van depressies in onze contreien, ligt hierdoor helemaal niet in de buurt van de Alpen waardoor we gewoon droog weer krijgen. Daarnaast ligt er boven Lapland een depressie (hPa 995) waardoor er tussen dit lagedrukgebied en het hogedrukgebied koude lucht naar het zuiden gepompt wordt. Echter, door de zonale ligging van de hogedrukblokkade wordt de koude lucht echter afgebogen naar het oosten en enigszins opgewarmd en merken de Alpen hier weinig van. Volgende dagen blijft de blokkade in stand met hogedruk boven Centraal-Europa. Het moge duidelijk zijn dat we met deze situatie noch sneeuw noch kou mogen verwachten.
Hoge druk regeert
Vandaag: Op de radarbeelden zien we dat de vochtige noordelijke stroming iets westelijker is gesitueerd dan verwacht waardoor de oostelijke Alpen momenteel te maken hebben met meer bewolking en wat sneeuw. Onder invloed van het hogedrukgebied dat uitgestrekt over West-Europa ligt breken de opklaringen in de loop van de dag wel steeds meer door naar het oosten tot het uiteindelijk overal in de Alpen zonnig wordt. Omdat er vandaag nog enigszins stroming aanwezig is, is de kans op hochnebel enigszins beperkt. Er is en sterke temperatuursgradiënt tussen oost en west waarbij de nulgradengrens in het oosten schommelt rond 1500 meter terwijl het in het westen 0°C wordt rond 3000 meter. Aan de westelijke Italiaanse zijde van de Alpen wordt het mogelijk nog wat zachter.
Morgen: Morgen schuift het hogedrukgebied nog wat meer op naar het oosten waardoor het meteen vanaf de ochtend al zonnig is in het grootste deel van de Alpen. Nog steeds lijkt de kans op hochnebel eerder beperkt. Na de middag botst een zwak koufront op het uiterste van de oostelijke Alpen alwaar de bewolking dan zal toenemen en er lokaal wat lichte sneeuw kan vallen boven pakweg 800-900 meter. Vanaf het noorden komt koudere lucht dichterbij wat vooral in de oostelijke en centraal noordelijke Alpen een lagere nulgradengrens zal opleveren rond 1200-1500 meter. Hoe meer naar het zuidwesten hoe zachter met nul graden op 3000 meter.
Weekend: Tijdens het weekend verplaatst het hogedrukgebied zich naar een positie ten noordoosten van de Alpen. De kans op neerslag wordt hierdoor wel zeer beperkt waardoor het zonnig weer blijft in grote delen van de Alpen. Aangezien de stroming zaterdag vooral in de westelijke Alpen wat minder intens is, stijgt de kans op hochnebel bij het aanbreken van de dag. Na het optrekken wordt het dan sowieso wel zonnig. Enkel in de noordwestelijke Italiaanse Alpen zorgt de aanvoer van vochtigere lucht voor stuw-bewolking die zich veelal situeert rond ongeveer 2500-3000 meter. Koude lucht bereikt de Alpen; weliswaar via een omweg, waardoor de nulgradengrens overal tussen de 1200 meter (oosten) en 1800 meter (westen) terecht komt.
Volgende week: De hogedrukblokkade blijft in stand waarbij het bovendien terug wat zachter wordt vanaf het zuidwesten. Neerslag blijft alvast tot donderdag afwezig. Op de lange termijn is het kijken naar een mogelijke toename van depressieactiviteit vanaf het noordwesten tegen het weekend en daarna.
Zo, morgen is Johann er weer met een verwachting voor de Alpen. Geniet van de zon want een weersverandering komt er hoe en wanneer dan ook, zeker nog aan!
Meer weer en foto’s vind je op Facebook en -of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Join Alpenweerman community
Het belooft een interessante herfst te gaan worden en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt! JOIN US of wordt wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Lander is 22 jaar en zit in de tweede master Geography aan de universiteit van Leuven. Als master studeert hij Earth and Climat optie glaciology. Met www.weerturnhout.be heeft hij al een eigen regionale website voor de Belgische Kempen. Voor Alpenweerman verzorgt hij mee de alpenweer berichten. Komend jaar bestudeert hij de Morteratsch gletsjer in Zwitserland voor zijn thesis.