klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Een koufront in de aanvoer van een noordwestelijke stroming, zorgde afgelopen paar dagen voor afkoeling en winterse neerslag. Vandaag keert de invloed van hoge druk terug en krijgen we een nieuwe lange droge en zonnige periode in de Alpen.

Hoge druk herovert de Alpen. Niet tot nauwelijks neerslag op lange termijn.

Gisteren begon de dag grijs met neerslag en in de bergen stond een stevige noordwesten wind, de Noordföhn. Aan de zuidkant was er meer ruimte voor de zon en in de loop van dag klaarde het steeds meer op. Met deze opklaringen werden de besneeuwde bergtoppen ook zichtbaar.

In Leutasch, regio Seefeld (Tirol), is gisteren de eerste langlauf lope geopend. Ondanks de lockdown kan met reservering gelanglauft worden. Het parcour was al eerder met snowfarming geprepareerd, maar met de verse sneeuw zit het er nog mooier uit. (bron: Olympia Seefeld)
Een heldere nacht gisteren op de Aletsch, Zwitserland. Ook de komende dagen zullen helder verlopen en zijn de sterren goed te zien. (foto-webcam.eu)
In de loop van de middag klaarde het steeds meer op en werden de besneeuwde bergtoppen goed zichtbaar zoals hier in St. Anton, Vorarlberg (foto-webcam.eu)

Vandaag begint de dag fris. Met de instroom van koude polaire lucht is het flink afgekoeld en ligt de temperatuur ruim onder nul. Het is alweer een tijdje geleden dat we zulke lag temperaturen hebben gezien. Lokaal kan het nevelachtig zijn, maar de zon laat zich snel zien en lopen de temperaturen weer op. Een hogedruksituatie zorgt voor stabiele weercondities en het belooft in het gehele Alpengebied een zeer zonnige dag te worden.

Morgen, de zondag in de ochtend nog kans op Hochnebel in de dalen. De zon is echter krachtig genoeg en de lucht is relatief droog waardoor de mist snel zal verdwijnen. In de loop van de middag neemt de hoge bewolking toe. Met name aan de oostkant van de Alpen is meer kans op bewolking en zal het in de nacht daardoor minder afkoelen.

Hoge druk herovert de Alpen. Vanaf vandaag krijgen de Alpen te maken met een nieuwe periode van hoge druk. (ICON-EU, via DWD)
Neerslagsom voor de komende 10 dagen. Met uitzondering van het oostelijke deel van de Alpen wordt er niet tot nauwelijks neerslag verwacht. (ECMWF-model, cumulatieve neerslag via WXCharts.com)
De seizoensverachting laat zien dat december mogelijk warm zal gaan verlopen (bron: ECMWF SEAS5)

Maandag is een dag met de meeste kans op bewolking. Een enkele bui is niet uitgesloten in de Oost-Alpen. Grote hoeveelheden worden niet verwachten en het zal op de meeste plaatsen droog blijven. De temperatuur ligt ook boven de normaal voor de tijd van het jaar en het zal met de bewolking minder afkoelen in de nacht.

Vooruitzicht
De invloed van hoge druk bepaalt komende week opnieuw het weer in de Alpen. Zoals de verwachting er nu uitziet volgens meerdere weermodellen, valt er niet tot nauwelijks neerslag. De temperatuur kan overdag flink oplopen, maar in de nacht koelt het juist flink af onder een heldere hemel. Tijdens deze stabiele weersituatie is er ook kans op Hochnebel in de dalen.

Ook als we verder vooruit kijken naar de seizoensverwachtingen zien we dat december mogelijk zacht zal gaan verlopen gemiddeld genomen. Na de korte winterse-inval van afgelopen dagen, lijkt er dus voorlopig nog geen duidelijke teken van winter op de lange-termijn. Maar dat kan natuurlijk nog allemaal veranderen de komende weken.

Mocht je deze nog niet gelezen hebben. Lees hier de winterverwachting:
https://www.alpenweerman.nl/winterverwachting-2020-2021-horror-of-hot/Winterverwachting 2020-2021

(Visited 589 times, 1 visits today)

6 Reactie op “Alpen – Hoge druk herovert de Alpen. Nieuwe droge en zonnige periode”

 • Marthijn
  21 november 2020 at 08:01

  Hallo Roy

  Bedankt voor het weerbericht. Ik kom iedere dag even langs om hem te lezen. Ga zo door!!

  De link waar je naar verwijst van de winterverwachting die doet het bij mij niet. Wordt doorgestuurd naar Google.

  Groeten Marthijn

 • Roy Molenaar
  21 november 2020 at 08:39

  Hallo Marthijn,

  Goed dat je het zegt. De link is aangepast, bedankt!

 • Johann
  21 november 2020 at 10:18

  “Frisse” start van het weekend. Kälteloch Glattalp (1850m) meldde een Tmin van – 23.4°C Brrr Ook elders op uitgebreide schaal matige tot strenge vorst.

 • Johann
  21 november 2020 at 12:13

  Gortdroge lucht in de Alpen en mn hogerop door de subsidentie van origine toch al droge polaire lucht. Mittelallalin (3500m)in Oberwallis vannacht een dauwpunt temperatuur van -58 graden met een RLV van 1%.

 • Erwin
  21 november 2020 at 19:52

  Na een paar dagen met toch zeer matige kaarten zien w vandaag toch wel verbetering op de kaarten en enembles. Kijken we naar de gfs 12u dan zien we op lange termijn rond sinterklaas toch wel weer significant sneeuwkansen/hoeveelheden in de Alpen. Ook zien we in de gfs 12u weer behoorlijk wat (licht)vriezende leden op termijn. De koudste lijntjes beginnen al weer een baardje te vormen al zie er liever nog meer. Ook EC OPER 12 komt met leuke kaarten op de proppen met een Hoog boven Scandinavie met uitlopers naar Rusland/Siberie.
  Prima ontwikkelingen in de hoofdruns!

 • Marcel
  22 november 2020 at 12:04

  Off topic; Kan de bovenste balk met daarin de homeknop naar Alpenweerman.nl vast gezet worden boven aan de pagina zodat deze blijft staan al je door het bericht scrolt. Dan kun je op elk moment van het lezen van het bericht naar home zonder eerst weer naar boven te moeten scrollen.

  Maar buiten deze kleine opmerking, ga vooral zo door!

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer