Alpen – Hoge druk herovert de Alpen. Nieuwe droge en zonnige periode

Een koufront in de aanvoer van een noordwestelijke stroming, zorgde afgelopen paar dagen voor afkoeling en winterse neerslag. Vandaag keert de invloed van hoge druk terug en krijgen we een nieuwe lange droge en zonnige periode in de Alpen.

Hoge druk herovert de Alpen. Niet tot nauwelijks neerslag op lange termijn.

Gisteren begon de dag grijs met neerslag en in de bergen stond een stevige noordwesten wind, de Noordföhn. Aan de zuidkant was er meer ruimte voor de zon en in de loop van dag klaarde het steeds meer op. Met deze opklaringen werden de besneeuwde bergtoppen ook zichtbaar.

In Leutasch, regio Seefeld (Tirol), is gisteren de eerste langlauf lope geopend. Ondanks de lockdown kan met reservering gelanglauft worden. Het parcour was al eerder met snowfarming geprepareerd, maar met de verse sneeuw zit het er nog mooier uit. (bron: Olympia Seefeld)
Een heldere nacht gisteren op de Aletsch, Zwitserland. Ook de komende dagen zullen helder verlopen en zijn de sterren goed te zien. (foto-webcam.eu)
In de loop van de middag klaarde het steeds meer op en werden de besneeuwde bergtoppen goed zichtbaar zoals hier in St. Anton, Vorarlberg (foto-webcam.eu)

Vandaag begint de dag fris. Met de instroom van koude polaire lucht is het flink afgekoeld en ligt de temperatuur ruim onder nul. Het is alweer een tijdje geleden dat we zulke lag temperaturen hebben gezien. Lokaal kan het nevelachtig zijn, maar de zon laat zich snel zien en lopen de temperaturen weer op. Een hogedruksituatie zorgt voor stabiele weercondities en het belooft in het gehele Alpengebied een zeer zonnige dag te worden.

Morgen, de zondag in de ochtend nog kans op Hochnebel in de dalen. De zon is echter krachtig genoeg en de lucht is relatief droog waardoor de mist snel zal verdwijnen. In de loop van de middag neemt de hoge bewolking toe. Met name aan de oostkant van de Alpen is meer kans op bewolking en zal het in de nacht daardoor minder afkoelen.

Hoge druk herovert de Alpen. Vanaf vandaag krijgen de Alpen te maken met een nieuwe periode van hoge druk. (ICON-EU, via DWD)
Neerslagsom voor de komende 10 dagen. Met uitzondering van het oostelijke deel van de Alpen wordt er niet tot nauwelijks neerslag verwacht. (ECMWF-model, cumulatieve neerslag via WXCharts.com)
De seizoensverachting laat zien dat december mogelijk warm zal gaan verlopen (bron: ECMWF SEAS5)

Maandag is een dag met de meeste kans op bewolking. Een enkele bui is niet uitgesloten in de Oost-Alpen. Grote hoeveelheden worden niet verwachten en het zal op de meeste plaatsen droog blijven. De temperatuur ligt ook boven de normaal voor de tijd van het jaar en het zal met de bewolking minder afkoelen in de nacht.

Vooruitzicht
De invloed van hoge druk bepaalt komende week opnieuw het weer in de Alpen. Zoals de verwachting er nu uitziet volgens meerdere weermodellen, valt er niet tot nauwelijks neerslag. De temperatuur kan overdag flink oplopen, maar in de nacht koelt het juist flink af onder een heldere hemel. Tijdens deze stabiele weersituatie is er ook kans op Hochnebel in de dalen.

Ook als we verder vooruit kijken naar de seizoensverwachtingen zien we dat december mogelijk zacht zal gaan verlopen gemiddeld genomen. Na de korte winterse-inval van afgelopen dagen, lijkt er dus voorlopig nog geen duidelijke teken van winter op de lange-termijn. Maar dat kan natuurlijk nog allemaal veranderen de komende weken.

Mocht je deze nog niet gelezen hebben. Lees hier de winterverwachting:
https://www.alpenweerman.nl/winterverwachting-2020-2021-horror-of-hot/Winterverwachting 2020-2021

 

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties