Een zuidwestelijke aanvoer brengt warme en vochtige lucht richting de Alpen. Op veel plekken i komen de temperaturen ruim boven de 30 graden uit op maandag en dinsdag. In het West-Alpen is een grote kans dat er een aantal stevige regen- en onweersbuien kunnen gaan ontstaan. Vanaf dinsdag wordt het koeler en wisselvallig zomerweer in de Alpen. Tropische temperaturen zien we dan voorlopig even niet meer.

Vanavond blijft het warm en koelt het weinig af. Op veel plaatsen bleven we een tropennacht waarbij de temperatuur niet onder de 20 graden uitkomt. In de West-Alpen kunnen een aantal stevige onweersbuien onstaan. Bovendien neemt de wind flink toe de komende uren.

Gisteren was het een zeer stabiele weersitatie. Een spiegel was dit meer in Seefeld (Tirol).
Klettersteig en wandeling richting de Reither Spitze gisteren
Hoogwater op dit moment in de Inn ( Innsbruck, 27-06-2021)

Morgen, dinsdag belooft het opnieuw een hoog zomerse dag te worden. Met name in de Oost-Alpen lopen de temperaturen nog een keer flink op en kunnen lokaal boven de 35 graden uitkomen. In de West-Alpen blijft het koeler en wissevalliger. Vanuit een westen trekt een storing over de Alpen en zorgt voor afkoeling en veel neerslag in de loop van de dag. Lokaal kunnen stevige regen- en onweersbuien ontstaan met daarbij ook veel wind.

Cumulatieve neerslagverwachting voor de komende uren. Lokaal kunnen stevige regen- en onweersbuien ontstaan met anme in de West-Alpen

Overmorgen, woensdag en ook de donderdag wordt een stuk wisselvalliger en koeler. In het zuidoosten blijft het langer warm en zonnig, maar in het westen is het een stuk frisser. Gedurende dag dag bljft het regenachtig en staat er veel wind.

Na een hittepiek op maandag en dinsdag doet de temperatuur een stap terug en wordt het wisselvalliger (bron: ECMWF)

Vooruitzicht
Vanaf dinsdag wordt het een stuk koeler en wisselvallig in de Alpen. Van een stabiele weerstuatie met hoge druk lijkt dan voorlopig even geen sprake. Rond de vrijdag een tijdelijke weersverbering met meer zon en hogere temperaturen. In de loop van het weekend en richting volgende week lijkt de wisselvalligheid weer wat toe te nemen. Tropische temperaturen hoeven we voorlopig even niet te verwachten.


Innsbruck en NKBV zijn partners van Alpenweerman.

Vorig artikelAlpen – Tijdelijke afkoeling na hitteperiode
Volgend artikelLage Landen: koel en buiig zomerweer, komt de warmte snel terug?
Roy is afgestudeerd aan de Wageningen Universiteit. Als Bachelor heeft hij de opleiding Bodem, Water & Atmosfeer gedaan. Tijdens de Master heeft hij zich verder gespecialiseerd in de richting van hydrologie en meteorologie. Bovendien heeft hij ook veel vakken in Noorwegen gevolgd en onderzoek gedaan op Spitsbergen. Voor Alpenweerman schrijft Roy weerberichten voor de Alpen, geeft lezingen over het weer en maakt skireviews voor skigebieden.