Algemeen; uitgaande van een hoogtelaag en thermisch laag (Benelux) heeft zich boven west en centraal Europa een cyclonale hoogtestroming ingesteld. Een daarin opgenomen koufront beïnvloedt vandaag vooral de noordelijke Alpen. Tijdens het weekend profiteren de Alpen van tussenhoog invloed en weer stabieler (zeer) warm zomerweer. Een volgende koufront met enig afkoeling en neerslag trekt maandag over de Alpen, na dinsdag volgt een (tijdelijke) nieuwe hoog zomerse weerfase in aanloop naar een herfstachtige weerfase richting en in het weekend!

Periodiek onbestendig / onweersbuien

Gisteren stond het weerbeeld opnieuw in het teken van de nodige convectieve activiteit en onstabiliteit en in de warme vochtige luchtmassa’s ontstonden weer diverse neerslag gebieden al of niet met onweer.
Plensregen gistermiddag in de Vorarlberg Kleinwalsertal. Foto via Twitter Hans ter Braak vanuit Mittelberg. @hansterbraak
Mittelberg Kleinwalsertal met de regenboog en naderende opklaringen. Foto Hans ter Braak

 

Saas-Fee Längfluh(gletsjer) met ook hier op 2870 meter dikke plusgraden en neerslag in de vorm van tegen

De temperaturen handhaafden zich op een hoog zomers niveau en lagen meest tussen de 25 en 30 graden. Lokaal werd het ook weer tropisch warm. Tussen de buien door was het in de bergen weer genieten van de frisse lucht en mooie natuur. Hieronder een impressie vanaf de Stelvio pass (Zwitserland – Italië) Foto’s Alberto Urbani

Het onstabiele weer werd veroorzaakt door een thermisch laag dat vanaf west Frankrijk met zijn kern tot over de Benelux is doorgeschoven. Tegelijkertijd hebben we aan de voorzijde van een hoogte laag eveneens boven west Frankrijk te maken met een cyclonaal stromingspatroon.
Een daarmee samengaand koufront trekt vandaag over de (noordelijke) Alpen en gaat ervoor zorgen dat er ook vandaag weer de nodige neerslag (buien) gaan vallen. Deze buien kunnen gevoed door de dagelijkse gang lokaal weer uitgroeien tot zware exemplaren met veel neerslag, hagel en ook (zware) windstoten.

Qua temperaturen verandert er niet veel en de maxima liggen meest tussen de 25 en 30 graden. Tijdens neerslag en buien is het een stuk koeler. In de bergen vinden we de vorstgrens rond de 3800 meter en op 2000 meter wordt het een graad of 11 tot 17.

Radarbeeld Alpen 09h20

In het weekend kan onder invloed van een zwak tussenhoog (hoogterug) de atmosfeer weer wat tot rust komen. Met de zon en de aanvoer van weer warmere lucht kan het kwik weer tot hoog zomerse waarden oplopen. Op veel plaatsten zal de tropische 30 graden grens weer worden overschreden en lokaal kan het 32 tot 33 graden warm worden.

GFS 500 hPA voor zondag met het tussenhoog en hoogterug
Mede door de dagelijkse gang en orografie kunnen stapelwolken tot geisoleerde onweersbuien uitgroeien. Ook in de bergen gaan de temperaturen in alle hoogtes weer winst boeken, op 2000 meter wordt het een graad of 13 tot 19 en de vorstgrens stijgt naar circa 4200 a 4300 meter.
Koufront
Met de start van de nieuw week krijgen we te maken met een volgende koufront samengaand met een hoogtelaag ten zuiden van de Britse Eilanden en apart laag aan de grond boven Frankrijk.
Bracknell frontenkaart voor maandag met het koufront. Voor het front uit gaan er eerst ook nog stevige onweersbuien tot ontwikkeling komen
Vooral de maandag moet van west naar oost rekening worden gehouden met regen en onweersbuien. Achter het koufront stroomt met een meer westelijke stroming dan geleidelijk ook weer minder warme lucht binnen. Voor het front uit kan het kwik met de zon nogmaals tot 28 a 32 graden oplopen.
De dinsdag gaat van west naar oost de luchtdruk weer stijgen. De zon krijgt weer steeds meer speelruimte, met 20 tot 28 graden en een stevige noordwestelijke wind is het ook dan allemaal wat aangenamer vertoeven. Ook in de hogere Alpen is het een stuk koeler, de vorstgrens zal rond de 3200 meter komen te liggen.
Nogmaals thermische opleving
Vanaf woensdag komen dan de zon en warmte aanbidders weer aan hun trekken. Aan de westflank van een overtrekkend hogedruk filiaal en voorzijde van een hoogtetrog (laag) boven de Atlantische Oceaan gaat de zuid tot zuidwestelijke warmtepomp weer aangezwengeld worden.
Vanaf woensdag doet het subtropenhoog nogmaals een poging de zomer terug in het zadel te brengen. Het lijkt slechts tijdelijk te gaan lukken met nogmaals zeer warm zomerweer!
Met veel zon en in de warme(re) lucht stijgt het kwik dan weer naar hoog zomerse waardes en op uitgebreide schaal wordt het weer tropisch. De vorstgrens stijgt weer naar 4300 meter.
Herfstachtig intermezzo
Het lijkt er echter op dat het ditmaal een korte thermische opleving zal gaan betreffen want vanaf vrijdag en in het weekend gaat aan aan de westflank van een markante “herfst” depressie boven Scandinavie veel koudere polaire lucht naar het zuiden toe uitstromen en ook de Alpen ontkomen dan niet aan een flinke afkoeling en onbestendigere weerfase
ECMWF met de afkoeling in het volgende weekende

Ook de GFS ensembles signaleren een markante afkoeling richting en in het volgende weekend. Prikpunt Alpennnoordkant

Of dit herfst intermezzo van tijdelijk aard is als ook alle andere details gaan we de komende dagen vervolgen. Tot zover vanuit de weerkamer in Termen Oberwallis. Een heel fijne dag gewenst, blijf volgen en dan graag weer tot een volgende keer. Ciao

 

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Wil je meepraten over het weer? Meld je geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee en/of stel vragen.

Meer weer en foto’s vind je opFacebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.


Innsbruck en NKBV zijn partners van Alpenweerman.

Vorig artikelLage Landen: hittegolf duurt voort, risico op onweersbuien groeit
Volgend artikelAlpen – Zomerweer onder druk | Weermodellen tenderen naar herfst
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.