Algemeen;  het geblokkeerde stromingspatroon houdt aan en aan de voorzijde van een thermische laag – Heike – wordt ook de komende dagen zeer warme (hete) lucht vanuit zuidelijke breedtegraden aangevoerd. Geleidelijk neemt de invloed van de hogedruk wat af wordt er vochtigere lucht aangevoerd waardoor de atmosfeer toenemend onstabiel van opbouw gaat worden. Vanaf vrijdag geleidelijke tempering van de hitte(golf).

Toenemend broeierig, stijgende onweerskansen

Langzaam maar zeker begint het een eentonig verhaal te worden met de hogedruk en en warmte (hitte). Ook gisteren kon de zon in de Alpen weer overuren maken en steeg het kwik weer tot tropische hoogtes. In Oostenrijk werd de 35 graden grens net niet gehaald, in de Zwitserse Alpen net wel.
De Alpen ook gisteren weer badend in de zon

De aangevoerde luchtmassa’s zijn nog steeds zeer droog en worden binnen het hoog nog eens extra afgedroogd (1 graad per 100 meter dalende luchtbeweging). Met name deze dalende luchtbewegingen (subsidentie) binnen het hoog in combinatie met de zonnestraling zijn verantwoordelijk voor de hitte deze dagen.

Mede door de droge lucht (continentale aanvoer) kon het in de nachten nog lekker afkoelen. In de zuidelijke Alpen alwaar wat vochtigere lucht is binnengestroomd was dit minder het geval en gisteravond ontstonden er enkele geisoleerde onweersbuien. Veel had dit echter (nog) niet te betekenen.

Verkoeling vind je deze dagen in de hogere Alpen zoals hier in Zermatt Matterhorn Glacier Paradise. Op 3800 meter met +6 graden echter ook hier zeer zacht

De hoogtestroming  is behoorlijk vastgeroest en Atlantische storingen worden door het bastion van hogedruk dat zich uitstrekt van Scandinavie tot de Azoren afgeblokt. Wel zien we de brug tussen de twee hogedruk bastions geleidelijk afzwakken door een afzakkende hoogtetrog (hoogte) laag.

GFS 500 hPa voor vanmiddag

Tegelijkertijd zijn we mede door toedoen van het Franse thermische laag de luchtdruk boven west Europa geleidelijk vervlakken. Daarbij gaat ook de luchtvochtigheid toenemen en dat betekend dat de aangevoerde zeer warme luchtmassa`s vanuit het zuiden meer en meer onstabiel van opbouw gaan worden.

Bracknell isobaren en frontenkaart

Dit vertaalt zich wederom in stijgende onweerskansen. Aanvankelijk zullen deze zich getriggerd door de dagelijkse gang en orografie met name in de bergen ontwikkelen. Met het vorderen van de week breiden deze zich dan ook tot over de lagere delen en het Alpenvoorland uit.

Vandaag gaan er met voorkeur voor de westelijke Alpen al enkele lokale onweersbuien tot ontwikkeling komen. Waar ze precies gaan vallen is nog onzeker. Kaart model Arome voor 18h00

Het is altijd lastig zo niet onmogelijk te zeggen waar de buien zich precies gaan manifesteren en veelal hebben ze ook een heel lokaal / geïsoleerd karakter. Terwijl het op de ene plaats met vakken uit de hemel kan vallen is het iets verder op gewoon droog. De meest zware exemplaren kunnen veel neerslag in vrij korte tijd gaan opleveren en daarbij is (grote) hagel mogelijk en ook zware windstoten.

Blik vanaf Piz Nair richting Ortler gebergte met prachtige cumulus congestus een een geweldig mooi “aambeeld” Bron St-Moritz Via Twitter MeteoSchweiz
Radarbeeld Alpen 08h30

Het is dus zeker zaal om vanaf vandaag goed de lucht in de gaten te houden en de weerberichten (radarbeelden) te volgen. Ga je het hooggebergte in dan geldt de vuistregel “ zorg dat je om 12h00 de top hebt bereikt“. Vroeg op pad dus om de beste condities mee te pakken.

Ga je in de bergen op pad houd dan goed de lucht in de gaten! Foto Montafon Vorarlberg gemaakt ingestuurd door AWM Sander Engelen
Mocht je toch door een onweersbui overvallen worden zoek dan beschutting in lagere delen en vermijd ijzeren voorwerpen. Montafon Vorarlberg

Kijken we nog even naar de temperaturen dan valt er weinig te klagen behalve dan dat het klef warm gaat worden. Dat geldt zowel voor overdag met maxima van 33 tot 36 graden als ook in de nachten. In de lagere delen en dalen is het met de sterke afkoeling geleidelijk gedaan en zal het kwik ook in de nachten lokaal niet meer onder de 20 graden zakken, tropennachten dus en dan is zo’n verfrissende onweersbui natuurlijk van harte welkom.

Badiwetter, ook de komende dagen verandert daar niet veel aan. Wel zullen er overdag wat meer stapelwolken aan het zwerk verschijnen met kans op een lokale bui. Beeld zwembad Geschina te Brig (Oberwallis) 

Hittegolf met lange adem?!
De grote vraag is hoelang de hittegolf nog zal aanhouden. Pakken we de weermodellen erbij dan zien we dat vanuit de hierboven genoemde hoogtetrog een apart hoogtelaag positie gaan innemen boven het zuidwesten van de Britse Eilanden of iets westelijker op de Atlantische Oceaan. Verder nog steeds de hogedrukbastions boven noord Europa en de Azoren.

GFS 500 hPa voor zondag 15 augustus met de geblokkeerde hoogtetroming (blokkade) en het “ingevangen” hoogtelaag. Het blijft warm tot zeer warm. Ook het ECMWF komt met een soortgelijke ontwikkeling

Het hoogtelaag probeert weliswaar de boel verder open te breken maar dat lukt niet! Integendeel, het zorgt er voor dat aan de oostflank de zuid tot zuidwestelijke hoogtestroming onverminderd zeer warme (hete) lucht naar het noorden doet uitstromen.

Ofschoon de positie door de modellen wat verschillend wordt berekend verandert dit maar weinig aan het weerbeeld en het zeer warme zomerweer. Pas tegen het einde van de 10 daagse zien we ontwikkelen die een einde zouden kunnen gaan maken aan het zeer warme zomerweer. Het hoogtelaag wordt dan opgenomen in een markante afzakkende hoogtetrog waarbij vanuit het hoge noorden veel koudere lucht (vooral op hoogte) naar het zuiden gaat afzakken. Vooral de operationele uitdraai van het ECMWF liet gisterenavond als ook vanmorgen dit scenario zien.

ECMWF / EC12 met de markante hoogtetrog medio volgende week. Mogelijk dan een doorbraak en overgang naar belangrijk koeler weer met de nodige neerslag

Het GFS echter niet en ook de GFS ensembles gingen unaniem voor een aanhouden van de blokkade en het (zeer) warme zomerweer met het rondtollende hoogtelaag ook dan nog steeds op de kaarten. Ook vandaag zien we bij dit model nog geen trend die richting een belangrijk kouder en onbestendiger weer patroon wijst.

GFS ensembles prikpunt centrale noordelijk Alpen. De warmte (hitte) wordt vanaf vrijdag en vervolgens vanaf dinsdag wrs wat getemperd. In het verdere verloop nemen de warmere oplossingen weer toe als ook de onzekerheid

Samengevat kunnen we dus stellen dat de hittegolf de gehele week zal aanhouden. Geleidelijke wordt het broeierig warm met stijgende onweerskansen. In het weekend waarschijnlijk wat tempering van de warmte.

Tot zover voor deze maandag ochtend. Een ieder een heel fijne start van de nieuwe week gewenst, blijf volgen en dan graag weer tot een volgende keer. Ciao vanuit de weerkamer in Termen Oberwallis (Webcam Riederalp / Moosfluh)

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Wil je meepraten over het weer? Meld je geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee en/of stel vragen.

Meer weer en foto’s vind je opFacebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.


Innsbruck en NKBV zijn partners van Alpenweerman.

Vorig artikelEuropa-Alpen | Hittegolf houdt aan, onweerskansen stijgen
Volgend artikelAlpen – Hitte houdt de Alpen in zijn greep
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.