Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De Alpen hebben te maken met een vlakke drukverdeling. De lucht is warm, vochtig en onstabiel. Met een toenemende zuidwestelijke stroming wordt nog meer vochtige en onstabiele lucht aangevoerd. De komende dagen kan er daarom van tijd tot tijd lokaal veel neerslag vallen met daarbij ook onweer. In het weekend doet de temperatuur een stapje terug en is het wisselvallig. Na het weekend gaan de temperaturen sterk stijgen en wordt het heet. Vanaf maandag krijgen de Alpen te maken met een hittegolf.

Onstabiel zomerweer, na het weekend hittegolf!

Vandaag was het op veel plekken in de Alpen een ideale zomerse dag. De zon scheen vaak en de temperaturen lagen hoog. Op veel plekken liep het kwik zelfs op naar ruim boven de 30 graden.

Gisteren een zeer mooie, heldere en zonnige dag met prachtig uitzicht op zowel Chamonix en de Mont Blanc. (foto: Oscar)
Weerkaart voor woensdag 19 juni. Een koufront ligt ten westen van de Alpen en trekt richting het oosten de komende dagen. Dit kan de voor afkoeling en neerslag zorgen in het noordwesten van de Alpen. Verder is de drukverdeling vlak in de Alpen en zijn er geen uitgesproken hoge- of lagedrukgebieden (@Bodendrukkarte DWD)

Morgen, op woensdag een vergelijkbaar weerbeeld als vandaag. Het is warm en zonnig en temperaturen in het laagland kunnen weer oplopen naar 30 graden. Het zou zelf nog iets warmer kunnen worden dan vandaag. Daarbij moet gezegd worden dat de situatie onstabieler is geworden. Bewolking zal sneller tot ontwikkeling komen en de kans op een regen- en onweersbui is sterk aanwezig. In de namiddag moet daarom rekening gehouden in het hele Alpengebied met regen- en onweersbuien. De grootste kans hiervoor geldt voor de Zuid-Alpen. Met een nulgradengrens op 3600-3800 m is het warm en er staat een matige wind vanuit het zuidwesten.

Een onstabiele weersituatie zorgt voor de snelle ontwikkeling van cumulusbewolking die soms ook uitgroeien tot onweersbuien. Goed te zien ook hier in Innsbruck vandaag waar de temperatuur ook nog eens opliep naar 32.5 graden. (via foto-webcam.eu)
De komende dag en ook t/m het weekend blijft het onstabiel zomer weer. Lokaal zijn er regen en onweersbuien. Bij elkaar opgeteld kan er 10 tot 50 mm aan neerslag vallen verspreid over de hele Alpen (cumulatieve neerslag ICON-EU via Kachelmannwetter.de)

Op donderdag wordt het iets minder warm en wisselvallig vanuit het noordwesten. Dit heeft te maken met een uitloper van een koufront. De buien komen niet alleen in de middag voor, maar het begint in de ochtend al met regen en enkele onweersbuien. Ook later in de namiddag komen aan de noordkant van de Alpen verspreid regen- en onweersbuien voor. Ook de vrijdag blijft het wisselvallig. In de ochtend nog wel droog en ruimte voor de zon. Vanaf het middaguur opnieuw kans op stevige buien met daarbij ook onweer. Dit kan tot diep in de nacht aan blijven houden.

In het weekend houden we nog altijd te maken met het onstabiele zomerweer. Het blijft wisselvallig en de temperatuur doet nog een stapje terug. Het is een afwisseling van bewolking, af en toe wat zon, maar ook nog altijd die kans buien met onweer. Vanaf zondag neemt de invloed van hoge druk toe dat gaat zorgen voor stabielere omstandigheden.

Volgende week wordt het bijzonder heet! Op dinsdag 25 juni ligt de temperatuur op 850hPa zelfs op 30 graden volgens het GFS model. Op 2m betekent dat nog veel hogere waarden. (via Kachelmannwetter.de)
De maandag, dinsdag en woensdag worden bijzonder heet in een groot deel van centraal Europa. Dinsdag lijkt de warmste dag te gaan worden zoals deze nu in de verwachting zit (ECMWF temp afwijking 850 hPa, via Wetterzentrale.de)

Vooruitzichten
Van maandag gaan de temperaturen flink omhoog in de Alpen. De temperaturen zullen waarschijnlijk naar 30 tot 35 graden Celsius stijgen. De hoogste temperaturen kunnen verwacht worden in de namiddag tussen 16 en 18 uur. Ook de nachten zijn warm het koelt weinig af. Tropische nachten zijn het waarbij de temperatuur niet meer onder de 20 graden komt. Deze hitte houdt in ieder geval aan ook op dinsdag en woensdag.

De extreme hoge temperaturen zitten met name in de verwachting van het GFS. Als we kijken naar het verschil tussen het GFS en ECMWF liggen de temperaturen met -5 graden aanzienlijk lager bij het ECMWF en zijn minder extreem dan het GFS voor volgende week. (via WXCHARTS.com)
Neerslag volgens de verschillende weermodellen. Goed te zien is dat het hoge resolutie Zwitserse Cosmo model op de 20e een veel hogere neerslagpiek laat zien. Aangezien het vooral de komende dagen convectieve buien zijn zal de neerslag, dus ook een stuk hoger liggen lokaal. Vanaf de 23e geen neerslag meer en blijft het droog (multimodel verwachting prikpunt Basel, via Kachelmannwetter.de)
Temperatuur op 2m volgens de verschillende weermodellen. In het weekend koeler, maar daarna een stuk warmer. Het GFS is daarbij iets warmer dan het ECMWF. Beiden ruim boven de 30 graden (multimodel verwachting prikpunt Basel, via Kachelmannwetter.de)

Hoe lang de hitte de Alpen in zijn greep gaat houden is nog onduidelijk. Mogelijk neemt deze in de tweede helft van de week weer af.

Bovengemiddelde sneeuwhoeveelheid op de gletsjers, maar de zomer is cruciaal
Afgelopen winter was bijzonder sneeuwrijk. Je zou denken dat is goed nieuws voor de gletsjers? Op dit moment is er inderdaad een bovengemiddelde sneeuwhoeveelheid. De  Oostenrijkse weerdienst meldt dat op de Hohe Tauern 20% meer ligt dan het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar. Echter het zijn het de zomers die bepalend zijn voor de voor de massabalans langetermijnontwikkeling van gletsjers. Een verse deken van sneeuw op de gletsjer reflecteert veel van de zonnestralen. Gletsjerijs, dat donkerder is, kan meer zonlicht opnemen en kan in de zomer in één week met ongeveer een halve meter dalen. Goed de komende tijd dus ook de gletsjers in de gaten te blijven houden. Pas na de zomer kunnen we de daadwerkelijke tussenstand opmaken.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 607 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer