Alpen: Hittegolf heeft Alpen in zijn greep. Koelere periode in de maak.
Algemeen: de Alpen liggen onder een hogedrukgebied en de temperaturen zijn nog altijd hoog. Op zondag trekt een koufront over de Alpen die voor een kort durende weersverandering zorgt. Begin van de week draait de stroming weer naar het zuidwesten en lopen de temperaturen opnieuw op. Tweede helft van de week komt een lagedrukgebied dichterbij te liggen wat gaat zorgen voor koeler en wisselvalliger weer.
Uitzonderlijk warm – Weekend en begin van de week aanhoudend hoge temperaturen. Tweede helft verkoeling en wisselvalliger weer.
Afgelopen nacht was bijzonder warm in de Alpen. In Zwitserland werden diverse nachtelijke records gemeld en was het op veel plaatsen de warmste nacht sinds de start van de metingen. Op sommige plaatsten in de omgeving van de Bodensee kwam de minimum temperatuur niet onder de 25 graden. Tropische nachten worden dit ook wel genoemd. Oorzaak hiervoor was een grotendeels bewolkte nacht in combinatie met de hittegolf die op dit moment plaatsvindt. Het absolute warmterecord werd niet gehaald. Deze ligt namelijk op 26 graden en werd gehaald in combinatie met een sterke föhn. Ook op dit moment lopen de temperaturen sterk op waarbij de maximum temperatuur de 35 graden heeft overschreden.
Sterke thermische condities typeren het weer de afgelopen dagen in de Alpen. Wolken kunnen tot grote hoogte uitstijgen gevolgd door soms ook onweer later in de middag. De wolkenbasis bevindt zich soms ook onder de bergtoppen, die zoals hier in de Dolomieten zelfs 4000 m reiken. (via Red Bull X-Alps, Twitter)
De gletsjers worden hard geraakt door de hittegolf en de klimaatverandering. Het smelten van de Zwitserse Altesch gletsjer is 4-5 weken eerder dan normaal melden Zwitserse meteorologen (via WorldMeteorologicalOrganisation, Twitter).
De hittegolf heeft de sneeuw sneeuw op de Matterhorn al vroeg doen smelten. Boven: Matterhorn 20 juni 2016. Onder: Matterhorn 20 juni 2017 (via B Schmid, Twitter)
In Zwitserland werden diverse nachtelijke records gemeld en was het op veel plaatsen de warmste nacht sinds de start van de metingen. Op sommige plaatsten in de omgeving van de Bodensee kwam de minimum niet onder de 25 graden.
De zaterdag begint met veel zon met uitzondering de noordzijde van de Alpen waar meer bewolking is. In de loop van de dag neemt de bewolking toe en kunnen stapelwolken zich gaan ontwikkelen. Op de meeste plaatsen blijft het droog, maar lokaal kunnen zich onweersbuien gaan vormen meestal pas later in de middag. De temperatuur ligt op 2000 m rond 15 graden en plaatselijk zelfs 20 graden. Met een nulgradengrens op 4500 m is het nog altijd bijzonder warm.
In de nacht naar zondag neemt de bewolking vanuit het westen toe. Een koufront trekt over de Alpen en gaan de temperaturen tijdelijk omlaag. Dit brengt later in de nacht en begin van de zondag regenbuien met zich mee en daarbij ook onweersbuien. In de middag klaart het op de meeste plekken weer op en gaat de temperatuur weer omhoog.
Niet allen de gletjsers ook de wegen hebben het te verduren met deze hoge temperaturen. Bij hogetempeturen kunnen er grote scheuren ontstaan en levert gevaarlijk situatie op zoals hier in Belgie gisteren (via JillPeetersWX, Twitter)
Prachtige nachtelijke Cumulonimbus aan de oostelijk Alpen, Winterhthur (via Andreas Hostelttelr, Twitter)
Red sprites waren de afgelopen dagen waar te nemen in bijvoorbeeld Oostenrijk en Tsjiechie (via WeatherPhoto, Twitter)
De maandag belooft weer een warme en broeierige dag te worden. De dag begint meestal zonnig, maar later in de middag krijgen we ook weer te maken met warmteonweer. Ook op dinsdag zien we een vergelijkbaar weerbeeld. De luchtstroom blijft komen vanuit zuidwestelijke richting waardoor de temperaturen hoog blijven liggen.
Op woensdag komt een nieuwe storing dichtbij de Alpen te liggen en brengt deze nieuwe regen- en onsweerbuien met zich mee. Pas daarna op donderdag en vrijdag zien we dat de weersituatie gaat veranderen. Een lagedrukgebied trekt noordwaarts van de Alpen en brengt een noordwestelijke stroom opgang naar de Alpen. De temperaturen gaan omlaag en vochtige lucht wordt vanaf de oceaan aangevoerd. Het lijkt het begin te zijn van een wisselvalligere periode met regen en een actiever weertype. Een beetje vocht kan op de meeste plaatsen goed gebruikt worden op dit moment. Prettig weekend gewenst vanuit een zonnig Wageningen!
Volgende week vrijdag komt een lagedrukgebied ten noorden van de Alpen te liggen. Dit brengt koelere en vochtige lucht naar de Alpen en zou wel een nieuwe weersituatie kunnen inleiden waarbij een einde komt aan een warme droge periode.
Komend weekend en begin van de week is nog warm. Tweede helft van de week gaan de temperaturen naar beneden. (prikpunt, Zürich)
Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams
Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –
Join Alpenweerman community:
JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Roy is afgestudeerd aan de Wageningen Universiteit. Als Bachelor heeft hij de opleiding Bodem, Water & Atmosfeer gedaan. Tijdens de Master heeft hij zich verder gespecialiseerd in de richting van hydrologie en meteorologie. Bovendien heeft hij ook veel vakken in Noorwegen gevolgd en onderzoek gedaan op Spitsbergen. Voor Alpenweerman schrijft Roy weerberichten voor de Alpen, geeft lezingen over het weer en maakt skireviews voor skigebieden.