Advertentie
Innsbruck

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Het relatief koele zomerweer laten we de komende dagen achter ons. Sterker nog, in het Alpengebied wordt het later in de week zelfs ronduit heet met tropische temperaturen op grote schaal. Hoe warm het precies wordt en hoe lang de hitte aanhoudt lees je in dit uitgebreide Alpenweerbericht.

De zomer komt op gang in de Alpen. Een krachtig hogedrukgebied bouwt zich op boven het vaste continent van Europa, terwijl lagedrukgebieden het nog altijd voor het zeggen hebben op de Atlantische Oceaan.

Deze luchtdrukverdeling brengt een zuidelijke stroming op gang, waardoor hele warme lucht vanuit Zuid-Europa wordt aangevoerd. Niet alleen in het Alpengebied, maar ook elders in Europa wordt het erg warm met zomerse tot lokaal zelfs tropische waarden. Zo stijgt de temperatuur in de Benelux later in de week ook naar tropische temperaturen van 30 graden of meer. Voor weerkaarten van de Benelux kan je hier terecht.

Rookdeeltjes uit Canada boven de Alpenregio

Voordat we het weerbeeld voor de komende tijd in de bergen verder gaan bespreken willen we je we eerst nog op de hoogte stellen van wat anders actueels. Tijdens pinkstermaandag was de lucht niet helemaal staalblauw gekleurd in de Alpen. Hieronder op een webcambeeld vanuit het Rhonedal is goed de melkachtige kleur te zien. Meer webcambeelden vind je op deze pagina.

Webcambeeld vanuit het Rhondedal op 9-juni-2025.

De melkachtige kleur werd veroorzaakt door deeltjes van bosbranden in Canada die helemaal over de Atlantische Oceaan naar Europa en dus ook naar het Alpengebied zijn getransporteerd. Ook de komende tijd kunnen deze rookdeeltjes het Alpengebied bereiken.

In Canada woeden al weken bosbranden en momenteel is er nog geen verlichting in zicht. Dit is overigens niet de eerste keer dit jaar dat dit voorkomt in Europa: in mei werd het Middellandse Zeegebied al ‘getroffen’ door de eerste rooklaag.

Veel zon en tropische hitte

Na een relatief koel pinksterweekend wordt het de komende dagen telkens dus een beetje warmer in het Alpengebied. Op donderdag zullen de temperaturen op veel plaatsen al boven 30 graden uitkomen. Vrijdag en zaterdag kan het kwik lokaal zelfs stijgen naar waarden richting 35 graden. Op 2000 meter zal de temperatuur uitkomen op circa 15 graden of iets meer. De vorstgrens zal op sommige plaatsen zelfs boven 4000 meter liggen.

De relatief laaggelegen gletsjers worden met deze hoge temperaturen dan flink op de proef gesteld. Zeker in Oostenrijk, want in tegenstelling tot de overige Alpenregio’s kwam het halverwege april hier niet of nauwelijks tot een sneeuwdump. De hoge bergen van (Zuid)-Zwiterland en Italië kregen destijds 3 meter verse sneeuw erbij, waardoor de gletsjers hier nog enigszins bedekt zijn en wel tegen een stootje kunnen.

Het weerbeeld zal woensdag vooral bestaan uit heel erg veel zonneschijn. Alleen boven de bergtoppen kunnen er ’s middags enkele stapelwolken tot ontwikkeling komen. Ook donderdag en is er veel zon, al kunnen in de bergen wel enkele stapelwolken uitgroeien tot een (onweers)bui. Als er eenmaal buien tot ontwikkeling komen kan de vorstgrens iets dalen en kunnen de vierduizenders een beetje verse sneeuw vangen.

Foto recent genomen vanuit Zuid-Duitsland.

Hoge luchtvochtigheid

Naarmate de week vordert zal tegelijkertijd ook de luchtvochtigheid merkbaar toenemen, waardoor het later in de week broeierig heet wordt. Vooral vrijdag en zaterdag zullen erg klam aanvoelen. De luchtvochtigheidsgraad zien we ook terug in de bewolking. In eerste instantie ontstaan er dus alleen boven de bergen enkele wolken, maar tegen het weekende verschijnen ook elders wolken en stijgt verspreid over de Alpenregio de kans op een verfrissende onweersbui.

Na het weekend wint koelere lucht in het noordwesten van Europa steeds meer terrein. De koele lucht dringt de hele warme lucht geleidelijk terug naar het zuiden, waardoor het grensvlak van de twee luchtsoorten dan recht boven het Alpengebied komt te liggen. Dagelijks is dan wel kans op regen- of onweersbuien. Deze situatie is echter nog wel vrij weg en onzeker.

Zeer krachtige zon

Voor verkoeling kunnen de Alpengangers terecht in de bergen of bijvoorbeeld bij de grote wateren. Hoger is het stukken minder warm en het water van de meren is nog best koud. Vergeet je niet in te smeren als je lange tijd in de zon verblijft. Tijdens deze fase van het jaar zijn de dagen namelijk het langst en is de zon op zijn krachtigst. In de middag schijnt de zon met zonkracht 8 tot 10 en dat betekent dat een onbeschermde huid binnen 10 minuten kan verbranden. Zeker in de bergen is de zon nog krachtiger. Op grote hoogte is er namelijk minder filtering van UV-straling, waardoor meer straling je huid kan bereiken.

Omslagfoto: Zuid-Duitsland en Oostenrijk in het begin van juni.

(Visited 257 times, 1 visits today)
Advertentie
Innsbruck

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Advertentie

Geef een reactie

 

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer

Advertentie

BBI Travel

Veelzijdige wintersport in Gastein 

Eén vallei, vier skigebieden. Met de gondel „non stop to the top“ en genieten van de lange afdalingen. Met de auto of de skibus ben je in een paar minuten in de skigebieden. Ga na het skiën lekker ontspannen in het warme thermale water in de thermen. Heerlijk! Lees meer

Advertentie

Obertauern

Een lang seizoen in sneeuwzeker Obertauern

Iedereen die gek is op lenteskiën weet ook dat de sneeuw dan wel eens wat minder kan zijn. Maar niet in Obertauern. Wil je er dit seizoen nog wat later op uit, kies dan voor het sneeuwzekere en gezellige Obertauern in Oostenrijk. Lees meer