Vandaag is het opnieuw heet in de Alpen met tropische temperaturen van +30 graden. In de bergen blijft de kans op onweersbuien aanwezig en kunnen er later vanmiddag lokale buien ontstaan. Vanaf morgen krijgen we tijdelijk een koelere fase dankzij een zwak koufront dat overtrekt. De bewolking neemt toe en er vallen verspreid over de Alpen buien. Ook vrijdag blijft het wisselvallig en is het minder warm. In het weekend gaan de temperaturen weer omhoog en wordt het zonnig. Van echte afkoeling is voorlopig nog geen sprake.

Hoogzomer met lokaal stevige regen- en onweersbuien

Vandaag is het opnieuw hoogzomers. Subtropische lucht bereikt de Alpen en op veel plaatsen passeert de temperatuur weer de 30 graden. Het is bijzonder warm met een nulgradengrens die ligt tussen en 4200 en 4400 m. In de middag is kans op onweer groot. Lokaal kunnen er stevige regen- en onweersbuien vallen waarbij de grootste kans in het zuiden en westen van de Alpen. Het zijn typische zomerdagen met een sterke dagelijkse gang.

Uitzicht vanochtend vanaf de Seegrube richting Innsbruck. Boven de bergtoppen ontstaat vaak als eerste de bewolking. Hoe eerder en sneller de ontwikkeling, hoe groter de kans op onweersbuien later in de middag. (foto-webcam.eu)
Blick richting de Grossglockner vanochtend. Ook hier loop de temperatuur alweer snel op. Vandaag licht de nulgradengrens ruim boven de 4000 m. (foto-webcam.eu)
Cumulatieve neerslag voor de komende uren volgens het COSMO-DE model. Lokaal kans op regen- en onweersbuien later vanmiddag.

Zorgt onweer voor verkoeling?

Vaak wordt er gesproken van verkoelende onweersbuien. Maar zorgt onweer inderdaad altijd voor verkoeling? De meest voorkomende onweerssoorten zijn frontaal onweer (bij koufronten) en warmteonweer (typische lokale zomerbuien). De laatste dagen zien we in de Alpen vooral de laatste, het warmteonweer. Dit typische zomeronweer is vaak laat in de middag het meest actief is. Bij deze buien daalt inderdaad de temperatuur, maar neemt de luchtvochtigheid juist toe.

Hieronder een voorbeeld van een weerstation. Een onweersbui rond 14:00 zorgt voor een daling van de temperatuur. Daarentegen stijgt de luchtvochtigheid en daarmee het dauwpunt. Hierdoor wordt en zwoeler en drukkend warm. Er is dan geen sprake van verkoeling, maar juist een stijging van de gevoelstemperatuur.

Na een onweersbui om 14:00 daalt de temperatuur, maar neemt de luchtvochtigheid en het dauwpunt toe. Het wordt daardoor zwoeler en drukkender warm. (weerdata via SRF meteo)

Morgen begint opnieuw warm en op de meeste plaatsen nog droog. De temperatuur ligt enkele graden lager dan vandaag en er is met name aan de noordkant van de Alpen meer bewolking. Een zwak koufront trekt in de loop van de dag vanuit westelijke richting over. In het westen van de Alpen valt de eerste neerslag in de ochtend. In de loop van de middag breidt het neerslaggebied zich uit en gaat het ook in de oostenlijke Alpen regen. Lokaal zit er ook onweer bij. De temperatuur doet daarmee een stap terug en daarmee komt een eind aan de hittegolf van afgelopen tijd.

Vrijdag blijft het ook nog wisselvalliger dan we de afgelopen periode gewend zijn. Een volgende storing trekt over en zorgt voor op nieuwe regenbuien en verkoeling. De meeste neerslag valt in de middag in het oostelijke deel van de Alpen. Tussendoor zijn er ook droge momenten en extreem grote neerslaghoeveelheden worden vooralsnog niet verwacht.

In het weekend gaan de temperaturen weer omhoog en wordt het zonniger. De koelere periode van donderdag en vrijdag lijkt maar tijdelijk te zijn. Het wordt opnieuw zomers warm, maar minder extreem warm dan de afgelopen dagen. Ook de nachten verlopen koeler en tropennachten van +20 graden zitten op dit moment niet in de verwachting.

Na een tijdelijke koelere periode, wordt het dit weekend opnieuw warm en zonnig. Ook op de lange termijn lijkt er nog geen sprake van afkoeling en blijft de temperatuur boven normaal. (Kachelmannwetter.com)
Ook na het weekend lijkt het warm te blijven in de Alpen. Op maandag en dinsdag ligt de temperatuur boven normaal, maar koude luchtmassa’s in het westen liggen op de loer. Deze kunnen later volgende week voor meer afkoeling en neerslag gaan zorgen. (via WXcharts.com

Vooruitzicht

Na een koelere fase morgen en vrijdag, wordt het in het weekend en ook daarna wederom weer warm. Temperaturen blijven voorlopig nog boven de normaal. Van echte afkoeling is nog geen sprake en de hitte houdt de Alpen voorlopig nog in zijn greep. In de nieuwe week lopen de temperaturen weer verder op, maar nemen de kans op afkoeling en wisselvalligheid in de tweede helft verder toe. Het is nog even afwachten hoe dit zich verder gaat ontwikkelen.

 

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Wil je meepraten over het weer? Meld je geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee en/of stel vragen.

Meer weer en foto’s vind je opFacebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.


Innsbruck en NKBV zijn partners van Alpenweerman.

Vorig artikelAlpen – Hittegolf met lange (hete) adem
Volgend artikelLage Landen: hittegolf duurt voort, risico op onweersbuien groeit
Roy is afgestudeerd aan de Wageningen Universiteit. Als Bachelor heeft hij de opleiding Bodem, Water & Atmosfeer gedaan. Tijdens de Master heeft hij zich verder gespecialiseerd in de richting van hydrologie en meteorologie. Bovendien heeft hij ook veel vakken in Noorwegen gevolgd en onderzoek gedaan op Spitsbergen. Voor Alpenweerman schrijft Roy weerberichten voor de Alpen, geeft lezingen over het weer en maakt skireviews voor skigebieden.